Home

Nieuws 7 reacties

VVD en D66 vangen klappen op in stikstofdebat

De regeringspartijen VVD en D66 kregen het donderdag het meest voor de kiezen bij het debat over de stikstofaanpak. VVD kreeg van de rechterkant vooral kritiek op de verlaging van de maximumsnelheid, D66 moest het aan de linkerzijde ontzien vanwege de veronderstelde uitverkoop van de natuur.

D66-woordvoerder Tjeerd de Groot kreeg van GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver het verwijt dat D66 wel stoer roept dat de veehouderij moet worden gehalveerd, maar niet met een plan komt. GroenLinks diende wel een wetsvoorstel in, niet om de veestapel te halveren, maar om de stikstofuitstoot in een periode van vijftien jaar te halveren. De Groot ontkent dat zijn partij instemt met schrappen van natuur. Het kabinet wil onderzoeken in hoeverre natuurgebieden kunnen worden geschrapt en of er natuurgebieden zijn waar de bescherming verder gaat dan de Europese regels vereisen.

Productierechten en maximumsnelheid houden de gemoederen bezig

SP’er Frank Futselaar noemde de gang naar Brussel een hypothetische exercitie, omdat de Europese Commissie toch niet zal instemmen. SGP’er Roelof Bisschop maakt zich zorgen over de productierechten van boeren. “De landbouw moet het bezuren ten gunste van andere sectoren”, zei hij.

Over het afromen van productierechten heeft het kabinet deze week geen nadere toelichting gegeven. Eerder heeft landbouwminister Schouten aangegeven dat zij een deel van de latente ruimte wil schrappen bij extern salderen. VVD’er Mark Harbers moest het vooral ontgelden vanwege de verlaging van de maximumsnelheid, waar zijn partij mee akkoord is gegaan.

Deskundigheid boeren nodig bij uitvoering voermaatregelen

CDA’er Jaco Geurts zei dat de voermaatregelen best wel fors zijn. Hij wil weten hoe het kabinet invulling geeft aan de voermaatregelen. Coalitiegenoot Carla Dik-Faber (ChristenUnie) zei blij te zijn dat het kabinet daarbij elk geval wil steunen op de deskundigheid en professionaliteit van de boeren zelf.

Het debat in het parlement wordt donderdagmiddag voortgezet.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • Alco

  Wanneer komt men eens met het besef dat als je zelfs de hele landbouw wegdoet, dit geen invloed zal hebben op de natuur.
  De natuur zelf is de grootste uitstoter van N en methaan.

 • Attie

  Wat een vertoning, en dat allemaal om een stel linkse ambtenaren die in het verleden teveel de vrije hand kregen..!!

 • Tinus1

  Als het kalf verdronken is dempt men de put

 • Mtswie

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie <>. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Vhouder

  alco ga jij er van uit dat ze dat nog niet weten. Maakt ze niet uit als er maar een hoop boeren het bijltje bij neerleggen zijn ze tevreden.

 • René de jong

  "Deskundigheid boeren nodig bij uitvoering voermaatregelen"
  Het lijkt er op dat er ook boerendeskundigheid nodig is om naar Brussel te gaan.
  Kansloos als ze dit vergezeld van LNV doet.
  Zeer, zeer kansrijk als ze dit dossier aan N. Gerrits overlaat.

  De staat der Nederlanden MOET zich namelijk houden aan het "Sweetman Arrest" daar is dus geen gekakel in de kamer voor nodig......
  En alleen al dit doorvoeren geeft een enorme koerswijziging; in één klap (bijna) alle problemen opgelost als sneeuw voor de maan..

  In een klap RUST in de tent en de natuur.....die is prima, nu en straks dus ook.
  Vr gr René de Jong

 • Maas1

  Wilders heeft grote woorden maar zijn visie over de veehouderij heeft wel een dubbele bodem.Dhr Baudet heb ik niet gezien maar dat is ook niet nodig in de 1e kamer wacht Paul Cliteur de veehouderij op om er korte metten mee te maken.
  We kunnen veel van Rutte vinden maar Wilders en Baudet konden als ze de vrije hand hadden wel eens de grootste nacht merrie zijn in dit geval.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.