Home

Nieuws 5 reacties

Stikstofwet PVV: geen megastal erbij

De PVV wil alle beperkingen die de Natuurbeschermingswet oplegt aan woningbouw, wegenbouw of landbouwactiviteiten een halfjaar opschorten. Maar de bouw van megastallen mag niet, in de ogen van de PVV.

Dat blijkt uit het wetsvoorstel dat PVV-Kamerleden Alexander Kops, Dion Graus en Roy van Aalst hebben ingediend bij de Tweede Kamer. Het voorstel moet eerst door de Raad van State worden beoordeeld, voordat de Tweede Kamer het zou kunnen behandelen. Het kabinet presenteert woensdag 13 november zijn maatregelen om uit de stikstofimpasse te komen.

Lees ook: ‘PVV-plan voor noodwet deels onhaalbaar’

Spoedwetgeving is optie

Spoedwetgeving is een optie waarover het kabinet nog denkt. Het kabinet werkt plannen uit waarbij geen extra stikstofdepositie ontstaat als daarvoor niet tegelijkertijd een compensatie is geleverd. Dat is een eis die de Nederlandse rechter stelt. Op die eis is het Programma Aanpak Stikstof (PAS) onderuit gegaan. De PVV-wet heeft elementen die voorbijgaan aan die eis, oordeelt een woordvoerder van Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Landbouw van ‘dringend openbaar belang’

In de noodwet van de PVV worden woningbouw, wegenbouw en landbouw aangewezen als project van dringend openbaar belang. De Natuurbeschermingswet biedt mogelijkheden om projecten toe te staan vanwege ‘dwingende redenen van groot openbaar belang’. Maar volgens de Natuurbeschermingswet is daarvoor advies van de Europese Commissie vereist. Met deze noodwet zou dat worden omzeild.

Begrip megastal niet nader gedefinieerd

Volgens de noodwet zou de realisatie van een megastal niet worden toegestaan. Wat onder een megastal wordt verstaan, legt de PVV-wet niet uit – ook niet in de toelichting. Er zijn geen andere nationale wetten of algemene maatregelen van bestuur waarin het begrip ‘megastal’ nader wordt gedefinieerd. In sommige gemeentelijke of provinciale beleidsnotities en verordeningen komt het begrip ‘megastal’ wel voor.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • koestal

  Zitten we ook niet op te wachten.

 • marko1

  Onbetrouwbare ratten zijn het, voor het oog mooi doen en nu weer met een achterbaks plannetje van Graus proberen grotere projecten de grond in te boren.

 • Pietje L

  Hoe meer nieuwe ( grote ) stallen gebouwd worden. Zoveel oude stallen gaan weg, dus minder ammoniak/ stikstof. Dat is toch wat ze willen?

 • drikhend

  De een wil zieltjes kopen door met boeren te slijmen en de grote hoop wil ook zieltjes kopen en denken dat de burger de boer weg wil hebben . Maar niemand snapt nu precies waar het omgaat . Want er is berekend en aangenomen wordt dat neerslag op natuur gebieden van de buren (boeren)daarkomt . Maar als bijna elke struik natuurgebied gemaakt is dan kan men overal op te veel neerslag berekenen . En daar is niks meer mogelijk wat uitstoot kan veroorzaken .Maar wat mij in al deze zaken verbaasd is dat er nergens over de gezondheid van mens en dier geschreven of gesproken wordt . Dit is ondergeschoven belang of tog slimmigheid om dat er dan waarschijnlijk andere stoffen bij komen die heel schadelijk zijn maar wat doorbedrijven die dit uitstoten onder de pet gehouden wordt en vergunningen verleend zijn die aangeven dat deze heel kleine hoeveelheden niet schadelijk zijn . Maar jaar in en uit bloodgesteld daar wordt niet overgesproken .

 • Sjefo

  Kleintje Gaus, wat is de definitie van een Megastal ?
  Populair gelul man had trouwens niet meer verwacht van jou !!
  Chaos creëren heeft niemand wat aan.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.