Home

Nieuws 20 reacties

Stikstofruimte niet laten weglekken

De ontwikkelingsruimte in de landbouw moet niet weglekken naar kapitaalkrachtige ontwikkelaars in andere sectoren. “Dat is juist wat we willen voorkomen”, zegt landbouwminister Carola Schouten.

De minister erkende donderdag in debat met de Tweede Kamer dat de voermaatregelen in de veehouderij, waar nu aan wordt gewerkt, ten goede komen aan het op gang brengen van de woning-, weg- en waterbouw.

Schouten zei in het stikstofdebat dat ze met de provincies in gesprek is over de manier waarop een gebiedsgerichtbeleid kan worden uitgevoerd. Het doel is om blijvers, stoppers en verplaatsers te helpen. “We willen mensen helpen bij stoppen, verplaatsen of omvormen”, aldus de landbouwminister, die zegt ruimte te bieden voor innovatie in de landbouw.

Extra geld is bedoeld voor natuurherstel niet voor uitbreiding natuur

Aan de andere kant geeft ze ook aan dat provincies gericht op zoek gaan naar bedrijven die zorgen voor een piekbelasting bij voor stikstof gevoelige natuurgebieden. “Maar het is echt niet zo dat we met de fiets langs zo’n bedrijf gaan en dan zeggen: jij moet verplaatsen. Vaak zit een boer zelf klem. Dan gaan we het gesprek aan: wat wil je, wat kun je? We zetten niemand het mes op de keel.”

De minister gaf ook aan dat het extra geld (€ 250 miljoen) niet zal worden gebruikt voor uitbreiding van natuurgebieden, maar voor natuurherstel. VVD-woordvoerder Mark Harbers benadrukte dat emissiearm het nieuwe leidende principe moet zijn in de landbouw en niet kringlooplandbouw.

Mark Rutte - Foto: ANP
Mark Rutte - Foto: ANP

Motie van wantrouwen tegen kabinet door meerderheid verworpen

Minister-president Mark Rutte kreeg veel kritiek, met name van PVV’er Geert Wilders en aan de linkerzijde van Frank Futselaar (SP), Jesse Klaver (GroenLinks) en Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren). Rutte wordt verweten dat hij de stikstofproblemen te lang op zijn beloop heeft gelaten. Wilders hield de premier voor dat Nederland ‘geen stikstofprobleem heeft, maar een Rutte-probleem’. SP’er Frank Futselaar noemde het optreden van het kabinet een wanvertoning, William Moorlag (PvdA) noemde het een beschamende vertoning. GroenLinks houdt net als de Partij voor de Dieren vast aan een inkrimping van de veestapel.

Een motie van wantrouwen van PVV’er Wilders tegen het kabinet werd andermaal door de Kamer verworpen. Alleen PVV en Forum voor Democratie steunden de motie.

Aanpassing natuurbeleid lijkt Europese goedkeuring te krijgen

De premier gaf aan optimistisch te zijn over het gesprek met de Europese Commissie over de aanpassing van het Nederlandse natuurbeleid. In de kabinetsbrief over de stikstofproblematiek staat dat het kabinet met de Europese Commissie in gesprek gaat over de mogelijkheid om de beschermde status van natuurgebieden aan te passen. “Een natuurgebied dat niet te redden is, moet je niet beschermen”, aldus VVD-Kamerlid Mark Harbers.

Eerder heeft het ministerie van Landbouw al laten weten geen mogelijkheden te zien om in Brussel gedaan te krijgen het aantal natuurgebieden te verkleinen.

Warme sanering, latente ruimte en stikstofmarinier

SP vroeg het kabinet om een warme sanering in te zetten voor alle veehouderijsectoren en daar ook geld voor uit te trekken. PvdA wil extra geld voor de vitalisering van het platteland.

SGP wil dat het kabinet niet overgaat tot het afnemen van latente ruimte bij extern salderen. Dat zou moeten worden heroverwogen, zegt Roelof Bisschop. Landbouwminister Schouten vindt dat niet nodig. Jaco Geurts suggereerde de minister een stikstofmarinier in te stellen, die snel kan doorpakken bij gemeenten, provincies.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • melkveehouder .

  Zo zout heb ik het nog nooit gegeten: “ de ontwikkelruimte van de landbouw mag niet weglekken naar kapitaalrijke ontwikkelaars in andere sectoren”. Terwijl direct aansluitend staat: “ de voermaatregelen moeten ten goede komen aan woning- weg en waterbouw”. Met andere woorden, de landbouw mag de ontwikkelruimte niet vrijwillig en duur verkopen aan de meest biedende, maar gewoon afgeven.

  Kloppen de citaten in bovenstaand artikel niet helemaal, of verslijt Schouten ons voor onnozel?

 • Vhouder

  inderdaad melkveehouder we worden besodemieterd en ze doen nog of het niet waar is. Heeft ze van rutte geleerd liegen liegen liegen

 • tinusje

  SGP legt opnieuw als enige vinger op zere plek...het stelen van dierrechten van sector

 • Kletskoe

  Niet laten weglekken.....wat denk je zelf, er is ruimte nodig voor andere sectoren en depositie moet minder. Beter om er voor te laten betalen. Dus niet krampachtig tegen opkopen zijn. Hoe dan ook wordt het bij de veehouderij gehaald. Laat er dan maar euro tegenover staan.

 • koestal

  De bouw kan weer verder zegt Rutte,waar krijgt die de ruimte van daan?Zeker van de snelheidsbeperking,die levert anders maar weinig op

 • boerderij12

  die rutte is niet te vertrouwen

 • j.vangenugten1

 • koestal

  Stikstofruimte ook niet weg laten stelen!

 • koestal

  Rutte is een kat in het nauw,maakt soms rare sprongen.

 • Maas1


 • .

 • Waarom niet latente ruimte verhuren zonder af te romen .
  Kan bv morgen al en is goed voor het verdienmodel . waar ze alleen maar over lopen te keuvelen.
  Als ons ons kan helpen kan er veel meer denk ik.

 • Farmas

  VVD heeft met emissie wel een punt voor de korte termijn.
  Het hele kringloopdenken is iets voor de toekomst
  Alhoewel Schouten er nog steeds niet in geslaagd is een duidelijke uitvoeringsagenda bij kringlooplandbouw neer te leggen, het blijft bij vage teksten.

  Uitkopen van boeren bij Natura2000 gebieden is gedoemd om te mislukken: onbetaalbaar.
  Kijk maar naar het verleden: de uitvoering van de Reconstructiewet.
  Ook hier uitkopen en verplaatsen met grote ambities. Uiteindelijk is er weinig van terecht gekomen en marginaal effect.

  Toch zal uiteindelijk de landbouw aan de lat moeten voor het grootste aandeel in de oplossing. Boeren willen daar niet aan , maar wie de cijfers ziet kan niet anders concluderen dan dat de landbouw de sleutel in handen heeft.
  Het is verstandig om deze handschoen op te pakken en te laten zien dat onze ondernemingsgeest en innovatiekracht ook dit grote probleem kan tackelen. Daarmee komt de landbouw alleen maar sterker uit deze discussie.
  Maar het vraagt wel om bestuurders met lef en doorzettingskracht. Helaas zie ik dat bij de gevestigde landbouworganisaties niet. Neem alleen maar de Vakgroep Melkveehouderij van LTO, het is knap dat ze zo onzichtbaar zijn en zo goed verborgen weten te houden dat ze iets doen. Calon huppelt steeds achter de colonne aan met stoere taal om het gebrek aan invloed bij zijn achterban te maskeren.
  Het is nu tijd voor bestuurlijk lef voor de boerenbestuurders, ook richting de eigen achterban.

 • cderuijter@live.nl

 • 8911077012

  via voer spoor bij ons de kost prijs verhogen terwijl we al tegen kost prijs werken
  en zij gaan er huizen voor bouwen
  dan wordt rutten maat regel
  EEN RATTEN MAAT REGEL
  SORRY

 • janlookamp

  250.000.000 voor natuurherstel ?? wat moet ik mij daar bij voorstellen?? zeldzaam pootgoed aankopen?? of is dat een gift aan natuur monumenten? ze bunt kats ut spoor biester

 • Kringloopboer

  Melkveehouder heeft wel een punt .
  EERST VOOR NIKS AFGEVEN .dan kan de staat het duur verkopen .
  Gr kringloopboer

 • Maas1

  Hoe de vroemvroem partij wordt omgetovert tot de flitsflits partij. Hoever is het elastiek elasties...

 • wienbemelmans

  Er moet een opstand komen en dat hele zooitje in Den Haag wegjagen.
  ze hebben alleen maar altijd tegen gewerkt,en regels gemaakt om ons
  kaal te plukken.

 • koestal

  Al weer een rotmaatregel zal Rutte zeggen

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.