Home

Nieuws 16 reacties

Stikstofplan voor € 2,9 miljard

Stikstofreductie door de veehouderij kan niet gratis. Er moet een fonds van € 2,9 miljard worden gevormd om de veehouderij tegemoet te komen.

Dat stelt het Landbouw Collectief, dat woensdag 20 november het stikstofreductieplan namens de Nederlandse land- en tuinbouw presenteerde.

Een half miljard hiervan moet direct beschikbaar komen voor het versnellen van de plannen in de varkenshouderij en drie technische maatregelen in de melkveehouderij: minder eiwit in veevoer, meer beweiden, en bemesten met toevoeging van water. Dat zijn drie concrete technische maatregelen die het Landbouw Collectief voorstelt om een eerste uitweg uit de stikstofimpasse te vinden.

Het collectief bestaande uit dertien organisaties van boeren en tuinders, toonde tijdens de presentatie unieke eensgezindheid met een gezamenlijk en unaniem vastgesteld plan.

Lees verder onder foto

Voorzitter Aalt Dijkhuizen bij de persconferentie van het Landbouw Collectief. - Foto: ANP
Voorzitter Aalt Dijkhuizen bij de persconferentie van het Landbouw Collectief. - Foto: ANP

Prille verkering

In het collectief vormen Wil Meulenbroeks van de vakgroep Veehouderij en Jeroen van Maanen van Farmers Defence Force elkaars zelfverklaarde uitersten. Ze stonden bij de presentatie lachend naast elkaar. “Zie het als een prille verkering”, zei Meulenbroeks. “Het zou wat kunnen worden.” Van Maanen: “Ik kijk nu al met plezier naar de toekomst.”

Onafhankelijk voorzitter Aalt Dijkhuizen benadrukte meermalen het unieke karakter van het verbond, dat unaniem tot een plan is gekomen. “Wij weten dat de landbouw niet de oorzaak is van het probleem, maar wel een onderdeel van de oplossing kan zijn.”

Dertien maatregelen

Het plan bevat dertien maatregelen voor de melkveehouderij,vijf voor de varkenshouderij en vijf voor de pluimveehouderij.

Doel van het plan is schade aan de sector voorkomen en de kans op een recessie in de Nederlandse economie verkleinen.

Het zijn naar verhouding goedkope maatregelen, maar ze kosten wel geld

Dat kan niet voor niets. Het collectief legt een claim bij de overheid van in totaal € 2,9 miljard verdeeld over een periode van vijf jaar. Dat geld moet beschikbaar komen voor bedrijven die stikstofruimte inleveren. Daar wordt ook € 300 miljoen voor de nertsenhouderij in meegenomen, die door de gedwongen sanering 0,3 kiloton ammoniakuitstoot vermindert.

Lees verder onder foto

Aalt Dijkhuizen, voorzitter Landbouw Collectief, overhandigt een plan van aanpak voor de stikstofproblemen aan landbouwminister Carola Schouten. - Foto: ANP
Aalt Dijkhuizen, voorzitter Landbouw Collectief, overhandigt een plan van aanpak voor de stikstofproblemen aan landbouwminister Carola Schouten. - Foto: ANP

Technische maatregelen

Volgens het collectief zullen de drie technische maatregelen in de melkveehouderij 4 kiloton stikstofwinst opleveren als een op de drie boeren er aan meedoet. Daarmee komt ruimschoots genoeg ruimte vrij voor de woning van 75.000 woningen, waarvoor tussen de 0,1 en 1,1 kiloton stikstof nodig is. De vermindering van de stikstofuitstoot doordat er minder dieren zijn in de veehouderij sinds 2017, en door het lagere eiwitgehalte in het ruwvoer is daar nog niet in meegerekend. Het zijn naar verhouding goedkope maatregelen, “maar ze kosten wel geld”, aldus Dijkhuizen. “Daarvoor moet geld beschikbaar komen. Er moet nog een goede kostprijs-analyse worden gemaakt om de kosten goed in kaart te brengen.”

Voorwaarden

Een aantal voorwaarden bij het stikstofplan is dat er geen generieke inkrimping van de veestapel komt, dat vergunde rechten gewaarborgd blijven, en dat afroming wordt vergoed; er komt geen gedwongen opkoop en bij externe saldering zullen ammoniak-, fosfaat- en dierrechten niet aan elkaar worden gekoppeld of afgeroomd. Rechten mogen niet weglekken naar buiten de landbouw en het rijks- en provinciaal beleid is eenduidig. Maatregelen die niet tot verbetering van natuur leiden, worden gestopt.

Laatste reacties

 • Henk.visscher

  geweldig gedaan jongens, laat ze maar dokken en inderdaad geen compromissen meer, Rutten zij zelf, jullie zijn niet de oorzaak, maar we hebben jullie nodig, nou hier zijn wij dan, pak het met beide handen aan, want het is een eenmalig aanbod


 • Attie

  Het kost wat, maar je hebt ook wat..🤔

 • Zuperboer

  Je kunt het ook zien als een koopje. Die 2.9 Miljard blijft binnen onze economie. Als je daarvoor werkgelegenheid en waardecreatie(primaire productie) op peil houdt dan is t dus een goede investering in je platteland. Veel van dat geld levert indirekt ook een leefbaar platteland voor alle bewoners en recreanten op dat platteland op.

 • Alco

  "Wij weten dat wij niet de oorzaak zijn van het probleem, maar wel een onderdeel van de oplossing".
  Dit moet in de pers veel duidelijker gebracht worden.
  "Wij kunnen onze sector per saldo zo negatief laten zijn zodat we een ruimte kunnen creëren voor de andere partijen buiten de sector.
  Gezien de vraagstelling van de journalisten over de 2.9 miljard begrijpen ze daar nog niets van.

 • Henk.visscher

  klopt Alco

 • kleine boer

  bennie is er stil van....

 • Gat

  Attie kost wat? Rwe geertruidenberg ontvangt de al 1.6 miljard aan subsidie om hout bij te stoken. Schei toch uit peuleschil!
  Laat de tussenhandel en winkels maar mee betalen. Die eisen genoeg en betalen niks meer.

 • koestal

  Er is geld genoeg zei Rutte in Vinkenbuurt

 • veulen

  als ik het goed begrijp willen ze voorkomen dat stikstof word verkocht buiten de landbouw . en mogen we het alleen gratis weggeven of aan de buurman/boer verkopen

 • bankivahoen

  Dat lees ik ook Veulen@. Maar je kunt er vergif op innemen dat dit stikstofreductieplan geheel terzijde gelegd word omdat het nergens verwoord dat men achter het plan staat voor vrijwillige warme opkoop. Een blunder van jewelste! Men ziet niet in dat vrijwillige stoppers ruimte maken voor de blijvers. Geef ook bedrijven buiten de landbouw de kans om stikstofruimte te verwerven , deze kunnen moeiteloos bedragen neertellen die er voor zorgen dat stoppers dit geld weer kunnen besteden aan verfraaiing van het platteland.

 • Alco

  @Henk Visscher. Ik zeg het ook zo duidelijk in mijn laatste lied. Te vinden op Facebook onder mijn naam Albert Altena Onze overlevingsstrijd".
  "Uitstoot laat men zien, nou zeg dan ook wat de voeding tot zich neemt"
  "Uitstoot laat men zien, nou zeg dan ook dat landbouw meer vastlegt dan dat er uitgestoten wordt.

 • Henk.visscher

  Heb het beluisterd Alco ,super tekst, zang moet iets bijgeschaafd worden

 • Cassano

  Alle sectoren in de maatschappij schreeuwen om miljoenen van de overheid die ze niet krijgen, dit collectief meent dat ze serieus genomen worden met een miljardenclaim: bij voorbaat kansloos!

 • Alco

  Cassano. Je snapt het waarschijnlijk niet.
  Met dat geld kunnen we de andere sectoren los trekken.
  Als dat geld er niet komt veranderen wij niets.
  Er begint besef te komen dat het niet alleen gaat om uitstoot, maar vooral om kringloop en die is binnen de landbouw altijd in een jaar terug.
  Bio brandstoffen tussen een jaar en zo'n dertig jaar en delfstof gebruikers millenniums.
  Door dus emissie armer te produceren creëren we ruimte voor de andere sectoren, want hun neerslag valt ook op ons land.

 • john***

  Zie het maar als een 10 punten plan waarbij er voldoende bereikt wordt als elke boer een 6 tot 7 haalt..

 • agratax(1)

  Ik kan Den Haag alleen maar aanraden om dit plan tot in de puntjes te bestuderen, te omarmen en de Anti Vee Drammers even buiten de deur te zetten, zolang de ministerraad er over broed. Want het zal in Den Haag (Kamers en ministeries) niet gaan over Stikstofreductie en de kosten nu en op termijn, het zal gaan "Over dieren per vierkante meter en oerwoud kap t.b.v. soja bonen en soja olie voor menselijk gebruik en het restant soja schroot dat via de dieren wordt gevaloriseerd(kringloop) bestaat in de ogen van Links niet .
  Sorry het woord schroot kennen ze alleen uit de oudijzer handel.
  Verder zal het gaan over het fokken en uitzetten van dieren die in ons land niet meer een kans hebben tot overleven, korenwolf, korhoen etc.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.