Home

Nieuws 12 reacties

Stichting wil volledig stikstofmodel ter inzage

Stichting Stikstofclaim wil meer informatie over het rekenhart van Aerius van het RIVM.

Stichting Stikstofclaim wil het volledige stikstofmodel van het RIVM, inclusief onderliggende berekeningen, inzien, en heeft een nieuw verzoek om extra informatie ingediend via het ministerie van VWS en het RIVM. Er is in de laatste weken al veel informatie openbaar gemaakt, maar dat levert nog geen inzicht over het rekenhart van het Aerius-model. Dat meldt de stichting.

WOB-verzoek ingediend

Stikstofclaim heeft via haar advocaten een zogenoemd WOB-verzoek ingediend bij het RIVM en het ministerie van VWS, waar het RIVM formeel onder valt. Volgens de stichting hebben computerexperts vastgesteld dat de daadwerkelijke berekeningen van de stikstofneerslag (depositie) tot stand komen in een afgeschermd deel van Aerius. Dat rekenhart binnen Aerius wordt aangeduid als het OPS-model.

Aerius is het rekenmodel van het RIVM waarmee de berekeningen worden gemaakt voor het verlenen van vergunningen binnen het stikstofbeleid. Stikstofclaim gaat er ‘vooralsnog’ vanuit dat het nu nog niet openbare OPS-model vlot wordt opgeleverd.

RIVM onder vuur

Het RIVM ligt onder vuur van boeren en organisaties zoals het Mesdagfonds, die de meetmethoden voor ammoniak in twijfel trekken. Tijdens de recente protestactie op 16 oktober protesteerden duizenden boeren in de buurt van het instituut in Bilthoven.

Stichting Stikstofclaim is opgericht om schade te claimen die is ontstaan en gaat ontstaan door het stikstofbeleid van de overheid.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Als je lang moet wachten en er veel aan moet trekken is het een teken dat je beet hebt.

 • René de jong

  Goed bezig bij STIKSTOFCLAIM.NL

  Nog niet aangemeld ??
  Stel uw aanspraak op schadevergoeding veilig en meld je aan.
  Hiermee maken we samen ook een front waardoor ze wel 2maal zullen nadenken alvorens op rooftocht te gaan.
  DOEN
  vr gr René

 • vandenbrandcv1

  de aanhouder wint

 • Alco

  Ik sprak mensen die gestudeerd hebben in Wageningen en zo ook kennissen hebben die er werken of gewerkt hebben.
  De algemene tendens is dat daar geen plaats is voor rechtgeaarde mensen.

 • agratax(1)

  @alco, Bedoel je rechtgeaarde mensen of rechtsgeaarde mensen. In het eerste geval betekent het volgens mij, dat je als medewerker een RUIM geweten moet hebben en in het nadere geval dat je van Linkse huize moet zijn en niet vies moet zijn van antiboer/ antilandbouw gevoelens.

 • schoonvelde

  Moet je voor de aardigheid eens de nieuwsuur uitzending terug kijken met Klaas van Egmond oud directeur van de RIVM. Dat laat zien dat iedereen vooringenomen is. Maar dat ook wetenschap vooringenomen is. Het RIVM is zeker niet de partner van landbouw, eerder van de paarse heide en andere nostalgie.

 • Alco

  Ik bedoel gewoon dat ze daar mensen willen hebben die manipuleerbaar zijn.

 • Henk.visscher

  Nou RIVM heeft meedere keren laten weten dat ze transporant zijn, kunnen ze nu laten zien

 • kleine boer

  Niks te verbergen maar als er om gevraagd word moet men op de knieën ...

 • Mbmb

  En dit is pas het begin

 • koestal

  Als je vraagt ,krijg je het niet,dat heet daar transparantie !

 • melkveehouder .

  De wetenschap eet uit de hand van de overheid. Mijn ouwe lui zeiden vroeger al: “geld wat dom is, maakt recht wat krom is”. Daar is alles mee gezegd!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.