Home

Nieuws 24 reacties

Spoedwet zet overleg op scherp

Het Landbouw Collectief vindt dat landbouwminister Schouten het overleg doorkruist met de spoedwet stikstof.

De Spoedwet aanpak stikstof zet de verhoudingen tussen het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)en het Landbouw Collectief op scherp. De landbouworganisaties zijn zacht gezegd ongelukkig met de manier en het tijdstip waarop de wet naar de Tweede Kamer is gestuurd. Bovendien doet het hoofdstuk over voermaatregelen de wenkbrauwen fronsen.

Niet over onderdelen praten

Het Landbouw Collectief voert deze week verschillende gesprekken met het ministerie van LNV over het vorige week gepresenteerde landbouwplan om uit de stikstofimpasse te komen. Onderdeel daarvan zijn bijvoorbeeld voermaatregelen. Maar het collectief wil niet over onderdelen van het plan praten, als het gehele plan daarmee uit het zicht raakt.

In de spoedwet is ook deel gewijd aan voermaatregelen. Dat valt bij veehouders in slechte aarde. Onder andere de suggestie om regels in te voeren voor het eiwitgehalte in ruwvoer, doet wenkbrauwen fronsen, zegt Jeroen van Maanen van Farmers Defence Force.

Lees verder onder foto

Aalt Dijkhuizen, voorzitter Landbouw Collectief, overhandigde vorige week een eigen plan van aanpak voor de stikstofproblemen aan Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. - Foto: ANP
Aalt Dijkhuizen, voorzitter Landbouw Collectief, overhandigde vorige week een eigen plan van aanpak voor de stikstofproblemen aan Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. - Foto: ANP

UItnodiging door Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft dinsdag 26 november een uitnodiging gedaan aan sectororganisaties om te reageren op de spoedwet. Het Landbouw Collectief vindt het niet opportuun daar nu op in te gaan. Het zou beter zijn de wet (nog) niet te behandelen, nu het collectief nog met het ministerie in gesprek is.

LTO Nederland zei direct na publicatie van de spoedwet teleurgesteld te zijn dat het ministerie met het wetsvoorstel vooruitloopt op de besprekingen tussen het ministerie van LNV en het Landbouw Collectief.

Harm Wiegersma van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond zegt dat het nu van belang is om als collectief bij elkaar te blijven.

Geen regels voor stikstofgehalten in voer

In de spoedwet zijn nog geen regels opgenomen over de stikstofgehalten in voer. Maar de wet biedt wel de mogelijkheid daarvoor regels te gaan maken. Daarbij gaat het om ruwvoer voor runderen, restproducten voor varkens en pluimvee en mengvoer. In de toelichting op de spoedwet staat dat sturen op minder stikstof in voer en gras past bij de kringloopvisie en milieuvoordelen heeft. Volgens de minister is de voermaatregel in te passen in de doelstellingen om te komen tot verduurzaming van de veehouderij en sluit het aan bij diverse initiatieven binnen de sector.

Geen negatieve effecten voor volksgezondheid

“Het sturen op de samenstelling van het rantsoen mag niet leiden tot negatieve effecten op de gezondheid en het welzijn van het dier of op andere emissies”, aldus de toelichting. “Ook mogen geen negatieve effecten optreden voor de volksgezondheid.”

Laatste reacties

 • Trot

  Doel heilig de middelen

 • veldzicht

  Is het niet eens hoog tijd om te kijken wat nu eigenlijk de schade van stikstof is met betrekking tot de natuur? Is het wel slechter als B.V. 25 jaar geleden? Er is altijd wel een dooie boom of een bosbrandnetels te vinden,en dan maar roepen komt door de stikstof.Die dooie boom en brandnetels waren er vroeger ook wel maar toen zag niemand het.Misschien dat hier of daar en stikstof gevoelig gebiedje is maar het over grote deel geeft er niks om en hoeft daarom ook niet ontzien te worden.Daar moet eerst maar eens naar gekeken worden voordat ze verder gaan met deze onzin.

 • Alco

  @Veldzicht. Natuur is een evangelie geworden.

 • Zuperboer

  @veldzicht; De UvA i.s.m. Mesdagfonds zullen weldra kunnen vertellen hoe de depositie van N werkelijk in elkaar steekt en wat de herkomst van de N in de natuurgebieden is. Zal me niets verbazen als daar een substantieel deel bij zit afkomstig van de Boeings die over ons land zweven.
  Al die N-maatregelen zijn op zich mooi, maar wat moet je er mee als je een geldige NB-vergunning hebt van voor 2015. Dan zal eerst in kaart gebracht moeten worden wat de individuele bedrijven van MKB en industrie uitstoten. Daar zal een groot deel echter niet over een vergunning beschikken. Rara hoe kan dat. En dan is het een hele vreemde zaak dat de veehouderij nu al vooruitlopend op de echte metingen wordt geconfronteerd met dwingende regels terwijl ze nota bene opereren onder juridisch waterdichte vergunningen.

 • deB.

  De tractoren kunnen weer gestart worden....dat is wel zeker

  En dan ook werkelijk alles plat

 • m.de.vries3

  Alle internationale vliegverkeer meerekenen, ook die meer dan 10 km hoog vliegen. Deze geven al zoveel kunstmatige bewolking dat er een bepaald % zonne energie gemist wordt, kijk maar naar de vliegstrepen in de lucht bij mooi weer.
  Bij te veel beperking voor nederlandse innovatie in de land en tuinbouw gaat de aarde op teruguit omdat vee ed.verplaatst naar buitenland waar geen regels voor milieu en klimaat zijn. De innovatiekracht stopt in nederland, dus ook geen nieuwe innovatie export meer naar buitenland en kennis voor klimaat gaat verloren. Dus een dubbele klap voor het klimaat op aarde! Dit moet ons kabinet goed weten!

 • haj146

  De veehouderij moet weg, meer is het niet. Maar het kabinet heeft niet in de gaten wat voor volksopstand dit gaat geven. Dadelijk ben je een crimineel bij 180 ruw eiwit in je voer of hoe bedenken ze dat? Er is een klimaat hysterie aan de gang hier in nl, niet meer bij gezond verstand...

 • arkova

  Is het niet zo dat een groot deel van de stikstof depositie in de agrarische sector om gezet wordt in zuivel en miljoenen tonnen agr.producten van onschatbare waarde voor de BV Nederland.Is het de maatschappij die constant wijst naar de agr.sector,maar daarbij vergeten dat er drie vingers naar zichzelf wijzen bekend,dat er duizende tonnen voedsel geimporteerd worden waarbij ze nooit vragen naar de herkomst,als het maar goedkoop is.Gelukkig zijn er nog landen,die Nederlandse producten op waarde taxeren,en over de hele wereld afgezet worden.Het zou onze minister van landbouw sieren om haar sector eens een schouderklopje te geven.De hele wereld kijkt naar ons,hoe flikken die boeren daar dat toch ondanks die golf van wet en regelgeving.

 • ENDE902

  De Tweede Kamer kan zeggen, dat ze hecht aan contructief overleg tussen LNV en het landbouwcollectief en daarom de noodwet vooralsnog niet in behandeling neemt.
  Ik krijg de indruk, dat ambtenaren van LNV d.m.v. deze noodwet proberen het overleg te frustreren.

 • Kringloopboer

  Of om te kijken hoe de tweede kamer er informeel over denkt .
  Want dat wordt nog een hele klus.
  Gr kringloopboer

 • Kringloopboer

  Even voor de duidelijkheid.
  WNF 730.000 leden
  Natuurmonumenten 700.000leden .
  Vogelbescherming 143.000 leden.
  Gr kringloopboer

 • Jeannettedekker@hotmail.com

  Spoedwet stikstof.....ik zit niet kort genoeg op het overleg tussen de overheid enhet collectief.........maar.ik krijg er een vreemde smaak van in mijn mond.....

 • René de jong

  Is er ergens nog iemand die vraagt naar het BEWIJS van achteruitgang van de natuur ??????
  Want waar ging het ook al weer om.......oh ja die natuur....

  Dus de cijfers van 2004 op de SDF lijst (Standaard Data Formulier) met de betreffende kwalitatieve habitattypen en soorten.
  - dezelfde lijst maar dan voor 2005
  - idem 2006
  - idem 2007
  - etc.
  Waarom ???
  Omdat deze lijst er nl NIET meer is en omdat er een hele rits planten en soorten bij is geplakt, dit allemaal in een ANDER systeem zodat het zicht op de werkelijkheid er NIET meer is.
  Controle is feitelijk onmogelijk !!
  En toch roepen ze allemaal het gaat slecht met de natuur, ja het gaat ook slecht met de Walvissen en palmbomen in Nederland...... met de papegaaien populatie gaat het geweldig goed !!
  Vr gr René

 • melkveehouder .

  Als je de spoedwet en deze toelichting van Schouten leest dan weet dat (de ambtenaren van) deze Minister er een dubbele agenda op na houden. Ze proberen links- of rechtsom de agrarische landbouwgronden om te turnen naar natuurgronden.

  Het wettelijk kunnen reguleren van eiwitgehalten in het ruwvoer is een voorbode voor nog minder bemesten, en dus minder opbrengst. Daarom staat in de toelichting NIET opgenomen dat sturen op de samenstelling van voer géén negatief effect mag hebben op het economisch rendement van (het bedrijf van) de veehouder.

  Laat het Landbouwcollectief de Minister (via de Kamerleden) voorstellen dit alsnog WEL op te nemen in het wetsvoorstel. Als het geen negatief effect (of zelfs een positief effect) heeft moet het voor de Minister geen probleem zijn dit op te nemen. Toch?

 • 9439te

  Nederlandse kippenmest gaat voor het over groote deel naar de verbrander in Moerdijk en/of de grens over. Wie haalt het dan in z'n hoofd om daar aan de voorkant lettetlijk roet in het eten te gooien!?

 • Kleine huiskavel

  Laten we alstublieft stoppen met de projecten van staatsbosbeheer nog steeds natuur te noemen. Als de natuur zijn gang had kunnen gaan was Nederland al lang geëvolueerd in één groot bos.

 • Kleine huiskavel

  Een jaar geleden beloofde sbb niet meer bos te kappen voor hun natura projecten in het kader van het klimaatbeleid (co2 binden)
  Nu blijkt dat nog steeds natuur wordt vernietigd om hun projecten opkosten van de belasting betaler te realiseren.

 • deB.

  Het is schandalig wat SBB aan het doen is...compleet gaan voor het korte geld, en complete bossen geruineerd achterlatend, niets aan herplanting...ze maken een grote puinhoop. En uitvoerdertjes rijden in dikke Range Rovers.... BELACHELIJK

 • polsbroek

  Lid zijn van W N F en of van Natuurmonumenten en Vogelbescherming en dan het vliegtuig in

 • koestal

  Hypocrisie ten top.

 • koestal

  Wonen in een nieuwbouwwijk waar een tiental jaren terug nog grutto,s en kieviten hun leefgebied hadden en nesten hadden,en nu lid zijn van de vogelbescherming en ook nog de dakpannen dichtstoppen zodat er geen mussen of spreeuwen kunnen nestelen,want dat geeft zo,n rommel!Dat is de moderne burger van tegenwoordig en maar klagen dat er zo weinig weidevogels zijn door de verkeerde manier van boeren.

 • Onderschat niet wat er achter de schermen gebeurt. Tjeerd de Groot had het over een 7 gangendiner!! En die zijn nu veel te rustig!!

 • koestal

  Dit belooft niet veel goeds,zet de trekker maar klaar.

 • Hoogeind

  Vandaag werd bekend dat de (wilde) katten jaarlijks 140 miljoen kleine dieren opvreten en daardoor een vernietigend effect hebben op de fauna. De katten hoeven van LNV niet aangelijnd te worden en mogen s'nachts buiten stropen.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.