Home

Nieuws 8 reacties

Snel wil onderzoek naar fiscale maatregelen vleesprijs

In het onderzoek naar een nieuw belastingstelsel wordt ook onderzoek gedaan naar een heffing op vlees en andere consumptiegoederen die een grote impact hebben. Dat zegt staatssecretaris Menno Snel van Financiën bij de behandeling van het Belastingplan in de Tweede Kamer.

Snel gaat laten onderzoeken of op fiscaal terrein maatregelen mogelijk zijn voor een betere beprijzing van vergroeningsmaatregelen. “Volgens mij zijn die echt nodig. Het zou dus best kunnen dat een volgend kabinet kijkt naar een andere manier om een eerlijke prijs in de vleesindustrie te krijgen”, zegt de D66’er. Hij voegt eraan toe dat het huidige kabinet niet van plan is om een vleesbelasting in te voeren.

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën - Foto: ANP
Staatssecretaris Menno Snel van Financiën - Foto: ANP

Met geld uit heffing op vlees Fonds Eerlijke Voedselprijzen vullen

Snel is positief over de maatschappelijke betrokkenheid en noemt het invoeren van een vleesbelasting een sympathiek idee, ‘omdat de externe kosten daar niet altijd in verrekend zijn’. De staatssecretaris voegt er wel aan toe dat de invoering van een vleesbelasting niet eenvoudig is, omdat er een groot ‘grijs’ gebied is, zoals vleesbouillonblokjes.

De TAPP-coalitie (True Animal Protein Price Coalition) richt zich op de werkelijke prijs van dierlijke producten, inclusief de milieubelasting. De coalitie lanceerde recent een plan om de prijs van dierlijke eiwitten te verhogen. Hiermee willen de initiatiefnemers naast milieu- en gezondheidswinst een Fonds Eerlijke Voedselprijzen vormen. Hieruit kunnen vergoeding aan boeren worden betaald voor te leveren maatschappelijke diensten op het gebied van klimaat, milieu, natuur en dierenwelzijn.

LTO tegen, GroenLinks en PvdD voor invoering vleestaks

Diverse landbouworganisaties steunen het initiatief. LTO Nederland heeft na overleg besloten het initiatief niet te steunen. “Met deze vleestaks zet je de verduurzaming van de Nederlandse veehouderij op een doodlopend spoor. De zogenaamde compensatie zou een sigaar uit eigen doos zijn. Hoe goed de intenties vast zijn, dit plan is niet realistisch en niet in het belang van de boer noch de maatschappij”, aldus LTO-voorzitter Marc Calon.
Diverse partijen, waaronder GroenLinks en PvdD zijn groot voorstander van een vleestaks.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Het invoeren van een belasting om de boeren te betalen voor hun klimaat inspanning ben ik voor. Helaas om de vlees producenten hiervoor te laten opdraaien lijkt me een foute benadering. Alle Nederlanders wensen volgens de Groenen een beter klimaat, maar ze wensen niet te betalen, dat moet de veehouder doen. Laat Groen Links en D66 nu niet geloven dat hiermee de oerwoud kap stopt. Zo lang het de Chinezen steeds beter gaat zullen zij hun varkensvlees consumptie verhogen en waar dat vlees en die soja bonen dan weg komen maakt Peking niet uit. Ik vrees dat als Den Haag deze belasting doorzet, de varkenshouders, die van hun vak houden beter hun heil buiten Nederland te zoeken. Misschien is Engeland na de Brexit een optie?

 • wimschaap

  wanneer worden al die linkse rakers op gepakt en op een onbewoond eiland geflikkert ??

 • veldzicht

  Gr.Links en Pvd Dieren zijn groot voorstander voor zo,n vleestaks.Dat precies die 2 groot voorstander zijn zegt al genoeg,de 2 grootste boeren haters die geen kans voorbij laten gaan de boeren een hak te zetten.

 • Maas1

  Als je niets meer kunt kun je altijd nog de politiek in bij partijen met een oeverloos dom gezwets.

 • Gerjo-Kompier1

  Voor- of nadelig zal afhankelijk zijn waar je de vleestaks legt. Als deze bij de retail wordt opgelegd, tref je meer de goedkope vlees import. Het betere Nederlandse product gaat toch vooral de grens over? Dan heeft deze productie geen last van de heffing.

 • Maas1

  Altijd die platte eenzijdige vleestaks.De samenleving vraagt veel van ons maar wil de verduurzaming niet betalen. Als je niet betalen wilt voor een gevraagd product hou dan je klep dan is er voor jou een product en die komen uit de handelsverdragen de wegen die de politiek heeft gevleid voor het zeikerige ons ben zuunig gedrag.
  Als je voor een dubbeltje als Hollander op de eerste rang wilt zitten krijg je de knip op de neus,en gaan de producten naar het buitenland. 😡

 • pinkeltje

  Het enige dat ambtenaren kunnen bedenken: een heffing of belasting invoeren. En dan denken dat ze daarmee alles kunnen regelen. Hoever zijn we nog verwijderd van het schrikbeeld van de vroegere Sowjet Unie?

 • Tinus1

  @pinkeltje: precies! Een oudere man heeft eens tegen mij gezegd: tegenwoordig wordt het wiel iedere 25-30 jaar opnieuw uitgevonden omdat jongeren niet meer naar ervaren ouderen willen luisteren om zo er nog iets beter uit te vormen. En verrek.......hoelang is het geleden dat de muur is gevallen.....?!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.