Home

Nieuws 18 reacties

Schouten wil snel met Landbouw Collectief om tafel

Landbouwminister Carola Schouten spreekt lovende woorden over het Landbouwcollectief bij het in ontvangst nemen van het stikstofreductieplan van de land- en tuinbouw.

Ze zegt het ongelooflijk knap te vinden dat het collectief zo snel met een voorstel komt dat aan de ene kant de stikstofproblematiek aanpakt en aan de andere kant perspectief biedt aan boeren. “Dat is ook precies het evenwicht dat het kabinet zoekt”, zegt Schouten.

De minister wil inhoudelijk nog niet reageren. “Het is niet zo dat ik gelijk kan zeggen dat ik alles ga overnemen. Dat is niet hoe het werkt in een democratie. Al zou ik het al kunnen zeggen, dan heb ik ook nog altijd Kamerleden die er iets van kunnen vinden. Ik vind het wel een serieus plan en ik wil graag met elkaar kijken naar wat we ermee kunnen.”

Als er kostbare investeringen nodig zijn, begrijp ik dat de landbouw zegt: maak dat voor ons mogelijk

Kosten plan € 2,9 miljard

Op de kosten van het plan, € 2,9 miljard, reageert Schouten: “De sector zegt nu: we kunnen een deel van de oplossing zijn, maar daar zit ook wel een randvoorwaarde aan. Dat begrijp ik heel goed. Een boer moet ook een inkomen hebben. Als er kostbare investeringen moeten worden gedaan, begrijp ik dat de landbouw zegt: maak het voor ons ook mogelijk om dat te doen.”

Stikstofprobleem raakt gehele samenleving

Schouten benadrukt dat het stikstofprobleem een vraagstuk is dat niet alleen over de landbouw gaat, maar de hele samenleving raakt. “De landbouw zegt zelf dat ze kan bijdragen aan een oplossing, ik geloof daar ook in. Van daaruit moeten we kijken wat de plannen zijn die doorgang kunnen vinden. We hebben al een pakket gepresenteerd, waarin gelijkenissen zitten met de plannen zoals ze hier liggen”, aldus Schouten. Ze gaat op korte termijn – binnen een week – met het Landbouwcollectief om tafel om het plan te bespreken.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • Henk.visscher

  Alles of niks, Carola!

 • Remco1980

  Alleen om tafel als je en volmondig ja kunt zeggen tegen het plan. "Om tafel" is geen vergadering, maar een JA.

 • Gat

  Met kamerleden overleggen? Ik denk dat carola en de rest niks snappen van de inhoud. Met cora v nieuwenhuizen en stientje v veldhoven die pfas norm van 0.1 als laagst meetbare norm heeft ingesteld. Kunt wel mooi outfitje aan hebben maar de inhoud is echt waardeloos!

 • Jamin

  Ik zou zeggen , geef Carola n kans en de ruimte er iets acceptabels van te maken.

 • koestal

  Carola,leg het geld maar klaar.

 • Als mevrouw Schouten serieus met de sector in gesprek had willen gaan, dan had ze de besluitvorming over de afroming van produktierechten nu nog niet door de kamer laten nemen.
  Of dacht ze misschien dat hebben we alvast binnen?
  Gemiste kans mevrouw Schouten .

 • boerkebrabant

  ik mis de reactie van de linkse rakkers, volgens mij zullen die verschillende toontjes lager moeten gaan zingen, zeker nu vandaag bekend werd dat veel niet agra bedrijven geen natuursbeschermingswet hebben in brabant en daar buiten, en dus ook niet mee gereld worden met de uitstoot, het zak me niks verbazen als de landbouw iplv 46 % maar op 35 uitkomt,

 • Henk.visscher

  zo is het boerka Brabant voor wie het heeft gemist kijk een vandaag,terwijl zo duidelijk is dat een derde ,veel ook nog grote uitstoters,geen mileuvergunning hebben, durft die linkse rakker nog te beweren dat de landbouw 46 procent uitstoot.
  1 grote uitstortte zijn niet meegenomen
  2 het word steeds meer duidelijker dat Ammoniak maar een korte afstand aflegt

 • drikhend

  Is er wel werkelijk een ammoniak probleem . Zijn er geen andere oorzaken die meer invloed op leven van planten maar zeker ook op mensen en dieren hebben . Vroeger werden bossen en heide onderhouden en kon men zo zaken be invloeden . Verder zijn alle planten waar men het overheeft wel inheems van oorsprong . Kijk in de dierwereld naar dieren die hier naar toekomen of meegebracht worden . Wasbeer ,Zwarterat, paladin eekhoorn .parkieten.nijlgans. reuze teek . meerdere muggensoorten enz. Deze gedijen hier steeds beter en of ze brengen ziektes mee of verdringen inlandse soorten door hun leefgebieden en nest gelegenheden over te nemen en hebben meestal van nature hier geen natuurlijke vijanden . Ik denk dat in de planten wereld ook een soort verdringing op treed als er meerdere soorten komen die eigenlijk dezelde leefgewonten hebben . Dan geld ook recht van de strekste . Ga de omstandigheden veranderen kan een ander deze plaats weer innemen . Dus wat voor de een een probleem is is voor de andere een zegen . Bij de een te kort aan stikstof en bij de andere te veel . Wat is het probleem ?

 • drikhend

  Antwoord zou kunnen zijn te veel mensen op te kleine wereld die alles willen hebben .

 • van elp

  Extra randvoorwaarde: eerst alle (industriële) uitstoot volledig in beeld voordat er gebiedsgerichte aanpak uitgewerkt wordt. Zie uitzending van EenVandaag van 20-11-2019.

  Het is nog zotter dan ik dacht. Hoe kun je beleid uitzetten als je een flink deel van de bedrijven niet in beeld hebt. Maar blijft beweren dat de landbouw 46 % uitstoot.

 • Het doodgezwegen stikstofrapport.https://www.prikkebord.nl/topic/200742/

 • Maas1

  @Dirkhend je slaat de spijker op zijn kop

  Elk voordeel heeft zijn nadeel en elk nadeel heeft zijn voordeel.
  Meesters Johan Cruijff en Willem van Hanegem!

 • kijk ook naar ureum in tankmelk...zou gemiste kans zijn om dat niet te belonen en mee te nemen....jammer dat collectief dat niet noemt...hoe kan het...

 • boerkebrabant

  het word tijd dat we links aan de schandpaal gaan nagelen. de gedeputeerde in brabant als eerste,
  met droge ogen vertellen dat een groot deel geen natuurbeschermingswet heeft, maar de landbouw toch voor 46 % verantwoordelijk blijft, wie stopt die onzin?

 • Ik zie weer een hoop administratie en extra regelgeving .
  Teveel technische oplossingen .
  Met extra co2 uitstoot .
  En weinig maatregelen die lijden tot minder eiwit import.
  En ik mis in het cafetaria model dat bijv .biologische bedrijven of bedrijven met een lage gve bezetting vrijgesteld worden .
  Omdat ze niet de oorzaak zijn van het probleem
  Gr kringloopboer

 • boergert

  de uitstoot op een natuurgebied wordt niet lager door een lagere gve bezetting helaas. Stikstof is echt iets anders dan fosfaat. Kijk naar de emissie per liter geproduceerde melk en niet naar de emissie per hectare en zoek naar biologische en technische oplossingen.

 • koestal

  Waarom kan de bouw nu weer verder ? waar halen ze die ruimte vandaan ? ra ra hoe kan dat ?

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.