Home

Nieuws 8 reacties

Rutte overlegt verder met boeren en bouwers

Op zoek naar oplossingen voor de stikstofcrisis praat premier Mark Rutte verder met gedupeerden.

Dinsdag 12 november ontvangt Rutte bouwers in het Catshuis, zijn ambtswoning in Den Haag. Woensdag 13 november spreekt hij daar met ‘zeer bezorgde’ boeren.

Rutte zei vrijdag 8 november dat het kabinet begin volgende week met een pakket maatregelen verwacht te komen. Zij moeten zo snel mogelijk zorgen dat de woning-, grond-, weg- en waterbouw verder kunnen. Het gaat erom schade te voorkomen en ruimte te scheppen, aldus de premier.

Maatregelen kunnen per provincie verschillen

Volgens Rutte kan ongeveer de helft van alle projecten gewoon doorgaan en komen ze weer op gang, maar ook de rest moet worden vlotgetrokken. De premier benadrukt dat het wel per provincie kan verschillen. De provincies zijn cruciaal bij de aanpak van de stikstofcrisis, die hij ‘onnoemelijk complex en veelomvattend’ noemt.

Het pakket maatregelen was al eerder aangekondigd.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • Gebageit

  De rechtsongelijkheid zal alleen maar toenemen binnen nl als dit mogelijk blijft, kijk maar naar brabant! En dan praten ze over 1 europa......

 • kraats

  Ik heb nog geen uitnodiging ontvangen ....
  .... ik heb wel de oplossing ...


  (ROOI AL DIE NATURA-2000-gebiedjes)

 • agratax(1)

  Dat de oplossing per provincie zal verschillen lijkt me begrijpelijk, omdat de situatie m.b.t. Natura 2000 gebiedjes en de vee dichtheid ook verschillend is. Het verschil in grondprijzen is ook jaren een doorn in het oog van de boeren in provincies met weinig woningbouw en industrie. Zij konden buurmans land niet kopen omdat de uitgekochte Zuiderling of Westerling vele miljoenen meer te besteden had dan hij. Toen hoorde ik de mannen uit deze provincies niet piepen, nu zij de klos zijn janken ze over "ongelijkheid" in behandeling.

 • koestal

  De boeren moeten stikstofrechten inleveren om de bouw weer vlot te trekken.Rutte moet de landbouwmakelaars bij langs voor stikstofrechten.

 • BW

  Ik dacht dat minister Schouten laatst vertelde dat de er landelijk beleid komt en niet op provinciaal niveau. Het is toch van de zotte dat in zo'n klein landje , je ook nog te maken krijgt met provinciaal beleid. Nog ff en er komt nog gemeentelijk beleid overheen.

 • GertO

  Tabaksplanten ontrekken veel stikstof aan de bodem.
  En bij het opsteken van al die peuken komt het bij ons weer in de lucht.
  Het wordt tijd dat daar wat aan gebeurt, dan is er weer wat stikstof-marge voor het verbouwen van voedsel.

  <>

 • Jan-Zonderland

  Het lijkt erop dat geen enkele politicus, naast de 2 die een andere mening hebben, ook maar enigzins neigt naar de enige juiste oplossing van het hele stikstof"probleem", namelijk de depositienormen gelijk trekken met de buurlanden. Men probeert het middels polderen en met de kaasschaafmethode, wat alleen maar verliezers oplevert. Wat is er nu zo moeilijk aan om die normen te verruimen ? Ja er zullen zeker wel weer rechtzaken tegen opgestart worden door natuur/klimaatgekkies, maar die zul je dmv juiste wetgeving gelijk de pas af moeten snijden. Het is onbegrijpelijk dat het kabinet niet door heeft cq niet in wil zien wat een gigantische ramp zich aan het voltrekken is.

 • @1

  Jan-zonderland, dit is de enige normale manier om uit deze crisis te komen ,maar blijkbaar moet Nederland op de een of andere manier kapot.Een veel strengere norm dan onze buurlanden , waar de natuur echt niet anders is ,gigantisch woningtekort ,stikstofprobleem om te bouwen en dan ook elk jaar meer dan 100.000 mensen hier toelaten die niet weer weggaan en waar geen woonruimte voor is ,gewoon een krankzinnige situatie die men op niet normaal wil oplossen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.