Home

Nieuws 5 reacties

Planbureau: klimaatdoelen worden niet gehaald

Het kabinet neemt extra maatregelen om de klimaatdoelen te halen.

Dat meldt minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) concludeerde vrijdag 1 november dat het klimaatakkoord dat in juni is getekend, niet ver genoeg gaat om de gestelde doelen te halen. Bij de industrie zorgen de maatregelen voor een forsere afname van de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) en andere broeikasgassen, maar onder meer het autoverkeer zal meer uitstoot veroorzaken dan voorspeld.

Klimaatakkoord

Volgens het Planbureau gaat het belangrijkste doel van het Klimaatakkoord niet gehaald worden. Dit doel houdt in dat de broeikasgassen in 2030 met 49% gedaald zijn ten opzichte van 1990. In een rapport dat op vrijdag 1 november verscheen, staat dat de reductie blijft steken op 43 tot 48%.

Extra € 60 miljoen

De maatregelen van Wiebes richten zich ook op het ‘verleiden’ van bedrijven om klimaatmaatregelen te nemen. De bewindsman maakt € 60 miljoen vrij voor de subsidiepot voor ‘de aanschaf van bijvoorbeeld warmtepompen en zonneboilers’. Daarnaast komt er een extra subsidieronde voor bedrijven die willen investeren in hernieuwbare energie.

Hogere lasten voor gezinnen

Het totaalplaatje laat zien dat de lasten voor bedrijven in de periode tot 2030 € 2,6 miljard hoger uitkomen. De lasten voor gezinnen stijgen met € 1,8 miljard. De lasten voor gezinnen en bedrijven stijgen vooral door de hogere ODE-belasting. Dit is een zogenaamde duurzaamheidsopslag die wordt geheven op stroom- en gasverbruik.

PBL zegt dat het klimaatdoel uit het zicht is geraakt. Dit komt mede door de subsidie om elektrisch rijden te stimuleren. Het doel van de Urgenda-zaak, namelijk het terugdringen van de CO2-uitstoot met 25% ten opzichte van 1990, lijkt onhaalbaar. Dit doel staat voor volgend jaar op de programma.

Laatste reacties

 • Kringloopboer

  Dat wisten we al alleen denk ik dat de meeste boeren denken dat het hun niet zal raken .
  ik denk van wel dus
  Gr kringloopboer

 • Gradje 1966

  Zorg maar dat de burgers op de fiets gaan werken of met het openbaar vervoer naar het werk gaan de mensen zijn te lui om te fietsen ze weten wel te vertellen wat een boer nog mag en moet doen ze hebben veel noten op de zang maar kijken niet wat ze zelf kunnen doen voor het klimaat . Ze willen alles ongestoord blijven doen en de boer moet maar op rotten en dan denken ze dat het probleem is opgelost .
  Laat de bevolking maar eens verplicht minder km rijden door een km quote te geven in 1990 het aantal km min 49% en net zo met vliegverkeer dan zal het een stuk schoner worden in de randstad en geen file meer

 • Kringloopboer

  Die brengen het er ook niet af

 • farmerbn

  De lat is gewoon te hoog neergelegd in Parijs. Waarom -49% en niet -30%? De politiek is er weer met twee poten ingetrapt. Behalve Trump. Je economie kapot maken , je burgers op extra kosten jagen voor een minimaal resultaat.

 • veldzicht

  Lees de Telegraaf van 2 Nov. maar eens ''stikstofpijn voor niets.Dan zie je precies hoe de boeren en burgers besodemieterd worden,Bah, om misselijk van te worden.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.