Home

Nieuws 15 reacties

‘PVV-plan voor noodwet deels onhaalbaar’

De plannen van de PVV voor een noodwet om de stikstofimpasse te doorbreken, zijn volgens het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit deels onhoudbaar.

De oppositiepartij wil met een noodwet regelen dat projecten op het gebied van woningbouw, infrastructuur en landbouw door kunnen gaan, ongeacht de stikstofuitstoot die ermee gepaard gaat.

Volgens een woordvoerster van minister Carola Schouten mag ‘niet meer op de pof’ worden geleefd ‘als het gaat om het nemen van maatregelen die stikstofuitstoot reduceren’. Het voorstel van de PVV bevat elementen die hier wel van uitgaan, aldus de woordvoerster, en zijn daarom ‘juridisch onhaalbaar’.

Dringend openbaar belang

De PVV stelt onder meer voor elke woonwijk, snelweg of stal in aanbouw van dringend openbaar belang te verklaren, met uitzondering van megastallen.

Door een uitspraak van de Raad van State eind mei liggen duizenden projecten stil. De hoogste bestuursrechter haalde een streep door de manier waarop de overheid vergunningen verleende, zonder dat vooraf harde afspraken op papier stonden over hoe extra uitstoot van stikstof zou worden gecompenseerd.

In Den Haag wordt al maanden overlegd over oplossingen waarbij de natuur wél voldoende wordt beschermd, maar ook boeren en bouwbedrijven door kunnen met hun werk. Het kabinet komt komende week met concrete maatregelen.

Lees verder onder de foto

PVV-leider Geert Wilders. - Foto: ANP
PVV-leider Geert Wilders. - Foto: ANP

PVV wil pijnlijke ingrepen voorkomen

De PVV wil met de tijdelijke noodwet juist pijnlijke ingrepen in bijvoorbeeld de maximumsnelheid voorkomen. “Deze wet zorgt ervoor dat boeren kunnen boeren en bouwers kunnen bouwen en er geen overhaaste beslissingen worden genomen die heel Nederland raken en waar iedereen last van heeft”, aldus partijleider Geert Wilders.

De noodwet om de stikstofregels te omzeilen moet een halfjaar gaan gelden. Tijdens die periode “kan het kabinet in relatieve rust naar een definitieve oplossing zoeken”, aldus Wilders. Het voorstel biedt ook de mogelijkheid voor boeren om ongebruikte bouwcapaciteit waarvoor eerder al een vergunning is verleend, over te dragen aan andere bedrijven.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • Dit had het kabinet toch ook kunnen bedenken.

 • kleine boer

  En daar staat de rest dan weer naar geert te kijken.....

 • Bennie Stevelink

  Is dit juridisch uitvoerbaar? Het lijkt erop dat hij stemmen wil trekken door gebruik te maken van het te verwachten anti-sentiment vanwege verlaging van de maximum snelheid.

 • egbert

  Het kabinet met corrupte eigen rechters kan van alles invoeren maar dit vraagstuk willen ze niet oplossen.
  Het p reductieplan viel onder een landbouwwet uit de prehistorie waar niets tegen in te brengen was onder mom van algemeen belang dan kun je dit hier ook onder brengen ten goede van landbouw en bouwend Nederland.
  Willen ze niet brengen Nederland eerst in een financiële crisis en roepen straks had niet zo gemoeten.
  We vergeten overgens dat er vele ambtenaren voor de politici aan het werk ?? zijn.
  Die ambtenaren blijven gewoon kabinet op kabinet zitten en zijn hier voor het grootste deel schuldig aan soms op slinkse wijze in samenwerking met allerlei organisaties.

 • kleine boer

  Tegenvallertje Bennie dat geert met zo een oplossing komt ? Niet vergeten dat ze er allemaal zitten voor de stemmen te trekken dat is nou net het probleem....

 • Bennie,een noodwet is wel eerder gebruikt.<>

 • kuiken007

  volgens mij zijn de criteria dezelfde dan bij Zandvoort als de wil er maar is lijkt het me geen probleem, maar denk dat ze wilders dit succes niet gunnen!!!

 • gjh

  super plan van Wilders Het is tenslotte allemaal linkse flauwekul. Alleen Bennie snapt het niet. Noodwetten zijn ervoor om te gebruiken als het nodig is zoals nu.

 • Het zal wel niet gebeuren, dit kabinet heeft heel andere ideeën voor de inrichting van ons land. <>

 • kleine boer

  1818 daar hoor je rutte ook al over...

  <>

 • Dit land is Rutte moe.

 • Bennie Stevelink

  @14:55, de noodwet waar in jouw link naar verwezen wordt zal niet in strijd zijn geweest met een uitspraak van de Raad van State. Dat is bij de voorgestelde noodwet van Wilders wel het geval. In feite stelt Wilders voor om de uitspraak van de Raad van State naast ons neer te leggen. Hij stelt voor om de rechtsstaat op te heffen.

 • Bennie Stevelink

  @18:18, het artikel achter jouw link bevat veel onjuistheden en onjuiste verband leggingen. Bijvoorbeeld: het opvoeren van de voedselproductie onder aanvoering van de overheid is al begonnen eind 19e eeuw, en niet na de Tweede Wereldoorlog, zoals in het filmpje beweerd wordt. Alleen waren voor de Tweede Wereldoorlog de technische mogelijkheden nog beperkt en ging het daardoor nog niet zo hard.
  Ook wordt in het filmpje beweert dat voor Napoleon mensen van het platteland gedwongen werden te vechten in de koloniën. Dit is eveneens onjuist. Er waren huurlingen die overal vandaan kwamen, vooral ook uit het buitenland. Die waren niet gedwongen maar ingehuurd.

 • Bennie Stevelink

  @kleine boer, in het door jou geplaatste filmpje spreekt Rutte geen voorkeur uit. Hij legt slechts uit dat er vergunning technisch een verschil is in moeilijkheidsgraad tussen bouwen in de stad en bouwen in een nieuwe woonwijk. Hij wijst erop dat de bouwvakkers waar hij mee praat vooral in de stad bouwen en dat dat qua vergunning moeilijker ligt.

 • kleine boer

  Dus op t platteland trekken we wat weilanden leeg en bouwen maar 😁😁Bennie je gebruikt toch geen drugs ofzo ?

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.