Home

Nieuws 18 reacties

PBL: let op landschap

De aandacht en zorg voor het landschap moet beter in het beleid worden verankerd. De overheid moet boeren financieel ondersteunen als ze cultuurlandschap onderhouden, ontwikkelen en beheren. Daarvoor kan Europees landbouwgeld worden ingezet.

Dat is een van de aanbevelingen in het signalenrapport Zorg voor Landschap, dat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) maandag 11 november publiceert. In het rapport doet het PBL aanbevelingen om veranderingen in het landschap niet aan toevalligheden of opportunistische beleidskeuzes over te laten. Juist nu grote veranderingen gaande zijn op gebied van klimaat, energie, verstedelijking en landbouw dreigt de zorg voor het landschap een sluitpost te worden.

Het rapport is er “om te voorkomen dat we over tien, twintig jaar om ons heen kijken en beseffen dat we dit zo niet hebben gewild”, zegt Hans Mommaas, directeur van het PBL.

‘Verdozing’

Een van de zorgen betreft de in het oog springende ‘verdozing’ van het landschap, door bebouwing van grote rechthoekige gebouwen. Die ‘dozen’ verschijnen vaak aan de rand van bestaande bebouwing langs wegen.

De verrommeling van het landschap heeft ook de zorg van de Tweede Kamer, die daarover onder andere in moties van Carla Dik-Faber (ChristenUnie) heeft uitgesproken. De Kamer vraagt om bescherming van bijzondere landschappen en de aanwijzing van bijzondere landschappen.

Lees verder onder de foto

Foto: Roel Dijkstra
Foto: Roel Dijkstra

Volgens het PBL kan het nieuwe stelsel voor de Omgevingswet in samenhang met de verandering van het gemeenschappelijk landbouwbeleid worden aangegrepen om in het beleid waarborgen in te bouwen, die het landschap ten goede komen.

“De zorg voor het landschap is nog onvoldoende gewaarborgd in het huidige omgevingsbeleid om de ruimtelijke opgave in goed afgestemde en maatschappelijk breedgedragen banen te leiden”, aldus het rapport.

Vier aanbevelingen

Het PBL doet vier aanbevelingen:

 

 1. De landschappelijke waarden waarborgen in bestaande en nieuwe regelgeving.
 2. Een verband leggen tussen de opgaven voor landbouw, klimaat en energie en een meervoudig ruimtegebruik.
 3. De verschillende claims op de ruimte beter regelen.
 4. Er moeten landschappen van nationaal belang worden aangewezen.

 

In dat laatste geval gaat het om landschappen met een grote betekenis voor de samenleving en met unieke en onvervangbare cultuurhistorische of aardkundige waarde.

De voorstellen van het PBL zijn niet gratis. Ze vergen inspanningen van verschillende partijen, kosten geld en kunnen soms ook tot extra regels leiden. In sommige gebieden worden bepaalde activiteiten afgeremd.

Laatste reacties

 • Flirt

  Hadden we niet al heel veel landschappen als bij punt 4 ,en willen we er juist niet vanaf?

 • En we zouden toch minder regels krijgen?

 • massy

  Wat is eigenlijk landschap in dit veel te kleine land waar iedereen een mening heeft of een menig denkt te moeten hebben.

 • kanaal

  mommaas gaat dat zeker betalen het kan er bij hem wel af, bij ons niet.

 • Als ze in dit tempo mensen blijven ophalen ,sinds Rutte 1 al een grootte van een stad als Eindhoven ,230.000 inwoners is Nederland over 30/40 jaar toch naar de Filistijnen.

 • Zuperboer

  Dit gaat om de landbouwcenten. Volgende kop was beter geweest boven dit artikel: Landbouw: Let op PBL.

 • René de jong

  Ik denk dat ze bedoelen dat het zeldzame habitat/landschap van de boeren beschermd moet worden, dit wordt nl te veel aangetast !
  Vr gr René

 • ghsmale

  Dat krijg je ervan als je boeren het land uit jaagt,
  dan gaan andere partijen er mee rotzooien.

 • Alco

  Wat zijn er toch veel instanties die overal een zegje over hebben.

 • veldzicht

  Als je wil zien hoe het er in de toekomst in NL. uit gaat zien kijk je maar naar N.H. Z.H. Utrecht en Brabant.Op een paar vergeten hoekjes na is het een grote rommelige stad.De Haarlemmermeer polder,40 jaar geleden een prachtige ongerepte vruchtbare polder ,nu is het een grote bouwput waar hier en daar nog een boer zit te wachten wanneer ze komen om te zeggen dat ze zijn grond nodig hebben.

 • Gat

  Pbl maakt zich druk om het landschap. Moest de titel niet zijn: "natuurorganisaties kunnen kosten landschap onderhoud niet meer zelf bekostigen"?

 • PBL heeft een punt. Denken aan Holland zie ik grote hallen, kaal in een monotoon landschap staan. Er zouden op z'n minst meer hagen en houtwallen aangelegd kunnen worden, zo dat het oog iets aangenaams in het blikveld vindt. Met doornhagen bespaar je op prikkeldraad. Verder zijn heggen goed voor vogels en andere dieren plus zwammen en wat dies meer zij. Wilgentenen, handige takken en eetbare bessen zijn meegenomen.

 • agrismolders

  Ze willen de boer toch weg hebben, anders kunnen ze niet meer bouwen zeggen ze toch? En nu beginnen ze al te klagen over verdozing. Verplicht dan de industrie en de woningbouw dat de helf van de bouwblok landschappelijk inrichten, probleem opgelost! En hou op om het weer in de schoenen van de boer te schuiven!!

 • Kringloopboer

  Nou ik zou eerst maar eens afwachten hoe die voorstellen er uit zien en niet bij bevoorbaat al beginnen met dit is niks .
  Als ik tussen de regels door lees en welke groeperingen hier op aan dringen .
  Denk ik wel dat agrarisch natuurbeheer en alle regelingen die daar mee samenhangen .
  Op extra geld kunnen rekenen .
  Vooral in en rond 2000 gebieden .
  Gr kringloopboer.

 • Gat

  Agrarisch natuurbeheer kringloopboer? Je bent boer of je bent boswachter. En niet beide. Voor de duidelijkheid @kringloopboer hier hebben enkele boeren tegen een natuurgebied pas 10 jaar oud maar ook die gedachten van jou gehad. Nu is hun grond ook ingetekend voor natuuruitbreiding.
  Lekker blijven denken dat ze paaien met paar centen en wat goedkope pachtrommel. Ze naaien je achteraf wel.

 • Beste kringloper ,slaap lekker er droom rustig verder.

 • Kringloopboer

  Het gaat goed samen .groei met beleid.
  En hier hebben we ook volgas boeren megastal gebouwd in 2015 .is ook niks
  Kunnen alleen overleven als anderen verboden wordt uit te breiden ( want dan kunnen ze de mest niet kwijt .)
  Ik leg niemand iets op .
  En luister naar alle mogelijkheden.
  Gr kringloopboer


 • nita

  Heeft allemaal niets met landbouw te maken. Er zijn in Nederland gewoon te veel mensen.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.