Home

Nieuws 11 reacties

Martin Scholten (WUR): krimp veestapel niet nodig

Vee is onmisbaar in de kringlooplandbouw, aldus Martin Scholten van Wageningen UR. Het gaat erom de grondstoffen zo goed mogelijk te benutten en te verwaarden, en daar hoort veehouderij onlosmakelijk bij.

Hij houdt het verhaal naar eigen zeggen al voor de 90ste keer. Toch blijft het inspirerend, de optimistische visie van Martin Scholten op de kringlooplandbouw. De directeur Animal Sciences Group van Wageningen UR is op dit terrein een belangrijke adviseur van minister Schouten, die de circulaire landbouw tot haar speerpunt heeft gemaakt.

Scholten sprak maandagavond 4 november in Heerenveen, op een bijeenkomst voor klanten van Countus, met meer dan 200 belangstellenden, vooral veehouders.

Zonder vee geen kringlooplandbouw

Vierkantsverwaarding

Belangrijkste van kringlooplandbouw is, in Scholtens visie: grondstoffen goed benutten. Daar draait het om. ‘Vierkantsverwaarding van biomassa’, noemt hij het. Een term ontleend aan de slachterijwereld waar elk deel van een karkas zo goed mogelijk vermarkt moet worden. In tegenstelling tot wat veel beweerd wordt, hoeft de veehouderij van Scholten geen plek in te ruimen, in tegendeel. Hij is ervan overtuigd dat veehouderij de efficiency van de grondstofbenutting versterkt. Hiermee zet hij zich af tegen de opvatting dat de wereldbevolking beter op puur plantaardige voeding kan overstappen. “Zonder vee geen kringlooplandbouw.”

Lees verder onder de tweet.

Ik verzet me tegen generieke korting

Misverstanden

Scholten vindt wel dat er problemen zijn die om oplossingen vragen, maar zegt stellig: “Ik verzet me tegen generieke korting van de veestapel. Daar lossen we niets mee op.” Hij pakt nog een paar ‘misverstanden’ over kringlooplandbouw bij de kop. Zo is kringlooplandbouw niet per se kleinschalig, in zijn ogen. En zelfs niet grondgebonden op dezelfde plek. Zelfs glastuinbouw past precies in de kringlooplandbouw, als het optimaal benutten van grondstoffen met behulp van precisietechnologie. “Nederland kan ook in de toekomst nog steeds de modernste landbouw van de wereld hebben, zoals we nu al wereldkampioen productie-efficiëntie zijn. En we kunnen ook de tweede exporteur blijven.”

Eiwit uit bietenblad

Met concrete voorbeelden illustreert Scholten de mogelijkheden. Ten eerste het gebruik van bietenblad. Dat is verrassend eiwitrijk. Cosun heeft dit jaar een proeffabriek in gebruik genomen om dat eiwit uit het bietenblad te halen. Volgens Scholten kan het Nederlandse bietenareaal genoeg eiwit leveren om alle import van eiwitrijk veevoer te vervangen.

Daarnaast ziet hij mogelijkheden voor insectenteelt. Niet voor menselijke consumptie, maar als tussenschakel. Insecten voeren met afvalproducten, en de insecten gebruiken als voer voor kippen.

Ook mest is uiteraard geen afvalstof maar een belangrijke en waardevolle grondstof. Scholten wijst erop dat er nu gecomposteerde mest geëxporteerd wordt vanuit Brabant naar Zuidoost-Azië. “En ik weet dat daar een goed businessmodel achter zit.” Hij noemt dit ‘verdienstelijke landbouw’. In zoiets als ‘true pricing’ gelooft Scholten niet, trouwens. “De prijs komt tot stand in de markt. Ik geloof niet in prijssturing.”

Mest scheiden

In verband met de stikstofcrisis is er nu hernieuwde belangstelling voor het scheiden van urine en mest in een vroeg stadium. Ook hier toont Scholten zich als een vooruitgangsoptimist. “Technisch is dat geen probleem. Binnen 2 jaar kan dat rond zijn. De agribusiness is er al mee bezig. Als er vlot erkenning voor komt, kunnen die systemen ingevoerd worden. Wel is uiteraard compensatie nodig voor de desinvesteringen die ondernemers moeten doen. De hele veehouderij is nu gebaseerd op drijfmest. Maar het kan. Ik vind dat de overheid daar beter in kan investeren dan de landbouw uit Nederland weg te jagen.”

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier

Laatste reacties

 • Kringloopboer

  Mooi nog iemand iets te klagen .
  Gr krinloopboer

 • arink

  Een hectare bietenblad levert 280 kg hoogwaardig eiwit, maal 85000 Ha is nog geen 24 ton .
  Hoezo geen eiwitimport meer?
  En Scholten en Schouten doen net alsof boeren nu reststromen onbenut laten, kom op zeg.
  Boeren zijn geen kleine kinderen die bij de hand genomen moeten worden om te laten zien waar ze steken laten vallen. Scholten gelooft niet in true pricing, dan mag hij vanaf nu 80 uur werken voor de helft van zijn salaris, misschien dat hij vanuit dat point of view wel aan true pricing gaat denken.

 • Kringloopboer

  Dat is het gevolg als je bulk produceert voor de industrie zo werkt de globalisering

 • Kringloopboer

  O ja 85000haX0.28= 23800 ton en geen24 ton.
  Kleine kinderen ? Ach iedereen maakt wel eens een foutje fijne avond nog
  Gr kring loopboer

 • arink

  Je hebt gelijk kringloopboer, maar ook 24000 ton is nou niet echt shocking.

 • 306lsa

  <>

 • Alco

  Emissiearm van de landbouw is coulantie voor andere sectoren.
  De landbouw kan in zijn kringloop nooit vervuilen.

 • Kringloopboer

  Nou alco we zijn in nl echt geen kringloop 50 % van de eiwit import wordt omgezet in producten de rest blijft omgezet in stikstof achter En dat is het probleem
  Gr kringlooplandbouw

 • Alco

  Weet jij wat we exporteren en bij de consument in de wc pot verdwijnt?
  Jij telt bij de import ook de vegetarische eiwitbronnen.
  Onze dieren kunnen echt geen N maken hoor en de wind laat hier zelfs sahara zand neerdalen.

 • Kringloopboer

  @ alco Hoe je het ook went of keert de balans slaat negatief door en er moet evenwicht in komen .
  En dat gaat ook gebeuren ook .
  En dan mag je nog wel van geluk spreken dat er geen politieke partij met het idee is gekomen om het derogatie verzoek in te trekken bij de EU .
  dat scheelt op 1 januarie al 70.000.000 kilo N
  Plaatsingsruimte .
  kunnen ze toekijken hoe we mekaar af maken .( geen afzet geen productie geen emmesie.)
  Gr kringloopboer

 • Kringloopboer

  Of mis ik iets

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.