Home

Nieuws 13 reactieslaatste update:22 nov 2019

Groen licht kunstmestvervangers stap dichterbij

Er lijkt in Brussel goedkeuring te komen voor het gebruik van mineralenconcentraat als kunstmestvervanger.

Uit een brede studie van het Europese Joint Research Centre (JRC) naar de risico’s van het gebruik van verwerkte dierlijke mest als kunstmestvervanger blijkt dat er geen onaanvaardbare milieueffecten of risico’s voor de volksgezondheid zijn bij het gebruik van mineralenconcentraat als aan de gestelde criteria wordt voldaan. De onderzoekers stellen zelfs dat het gebruik van de meststof kansen biedt voor het beter sluiten van kringlopen en voor het efficiënter gebruik van grond- en hulpstoffen in de Europese voedselketen.

Grenzen aan zware metalen

Voor het toelaten van de mineralenconcentraten stelt het JRC als voorwaarde dat de meststof minimaal 90% minerale stikstof moet bevatten of dat de verhouding tussen Totaal Organisch Koolstof (TOC) en stikstof kleiner is dan 3. Daarnaast zijn er grenzen gesteld aan de maximale hoeveelheid zware metalen in de meststoffen. Een kunstmestvervanger mag niet meer dan 300 mg koper per kilogram drogestof bevatten, 1 mg kwik/kg ds en 800 mg zink/kg ds.

Lees verder onder foto

Naar verwachting komt de Europese Commissie in 2020 met richtsnoeren, waarna het mineralenconcentraat als kunstmestvervanger gebruikt kan worden in heel Europa. - Foto: Hans Prinsen
Naar verwachting komt de Europese Commissie in 2020 met richtsnoeren, waarna het mineralenconcentraat als kunstmestvervanger gebruikt kan worden in heel Europa. - Foto: Hans Prinsen

‘Ontzettend goed nieuws’

Het JRC vindt daarnaast dat de lidstaten ervoor moeten zorgen dat de ammoniakemissie tijdens het toedienen van het mineralenconcentraat en bij de opslag ervan geminimaliseerd moet worden.

Europarlementariër Jan Huitema (VVD) strijdt al jaren voor de toelating van mineralenconcentraat als kunstmestvervanger. Hij noemt het rapport ontzettend goed nieuws en spreekt van een doorbraak. Veel van de mineralenconcentraten die in Nederland worden gemaakt, voldoen volgens hem aan de voorwaarden die worden gesteld. Voor de mestverwerkers die producten maken die nog niet aan de eisen voldoen, is nu duidelijk waar ze aan moeten werken, zegt Huitema.

In voorjaar komen er richtlijnen

Het Europese onderzoek betekent nog niet automatisch dat het ook wordt opgenomen in de Europese regelgeving. In december wordt er in het nitraatcomité over het rapport gesproken, waarna in het voorjaar nog een stakeholdersconferentie wordt gehouden. Daarna zal de Europese Commissie naar verwachting met richtsnoeren komen, waarna het mineralenconcentraat als kunstmestvervanger gebruikt kan worden in heel Europa. “Dit is veel beter dan het via een derogatie per land te regelen”, zegt Huitema.

Criteria

Twee jaar geleden kreeg Huitema in het Europees Parlement steun voor zijn rapport en voorstel om criteria op te stellen voor mineralenconcentraten. De Europese Commissie liet in reactie hierop dit onderzoek doen, om zo tot criteria te komen.

Proefproject mineralenconcentraat

Het ministerie van landbouw reageert dat de vervanging van kunstmest door bijvoorbeeld mineralenconcentraat belangrijk is in het kader van de kringlooplandbouw. “Met het tussenrapport van het Joint Research Centre van de Europese Commissie lijkt deze ontwikkeling een stap dichterbij. Medio 2020 wordt in Brussel een besluit genomen welke producten als dierlijke mest en welke als kunstmest aangewezen moeten worden”, aldus LNV.

Landbouwminister Carola Schouten gaat ervan uit dat er een generieke mogelijkheid komt voor het gebruik van mineralenconcentraat als kunstmestvervanger. Het proefproject voor het gebruik van mineralenconcentraat loopt echter al dit jaar af. Om de bedrijven zekerheid te geven over de afzet van de producten, verlengt Schouten het project met twee jaar tot 31 december 2021.

Laatste reacties

 • t.veerbeek@planet.nl

  goed bezig!

 • koestal

  Hebben ze de kunstmestlobby overwonnen ?

 • Sjefo

  Zorg voor toelatingseisen waar op een nette en ordentelijke manier aan voldaan kan worden ‘OOK IN NEDERLAND ‘

 • EL

  Goed bezig,@ Jan Huitema 👍

 • RonaldB

  Gewoon meer onbewerkt mest ipv bewerkte mest
  Nodeloos ingewikkeld

 • Alco

  Straks hebben we te weinig mest!!!

 • koestal

  Alleen de kunstmest lobby in Brussel werkt tegen

 • koestal

  Scheelt enorm veel aardgas,dat nu schaars wordt.

 • Muito

  Mest wordt vast niet goedkoper maar voor het kringloopidee is het mooi. Verwerken tot een bruikbaar product kost namelijk ook veel centen

 • veldzicht

  @Alco.Als je alles netjes bemest naar wat de gewassen opnemen en nodig hebben is er nu al te weinig mest.Alleen een stelletje schreeuwers uit de randstad en milieuactivisten hebben het over mest overschot.Maar die weten niet wat landbouw is en hebben andere bedoelingen.

 • Gat

  Dat mineralenconcentraat is dat niet bewerkte varkensmest met rioolslib?
  Hier vlakbij mestvergister, voorjaar mestgereden op land. Najaar boomkweker grondmonsters genomen. Zware metalen in de grond.
  Allemaal leuk en aardig maar ik wil niet afvoerputje van nederland worden en daar maar 1.5 per m3 in het seizoen bijkrijgen.

 • Hilhorst100

  hoezo aardgas schaars net als met aardolie op is op, straks te weinig mest door halvering veestapel en opgedoekte varkenshouderij, en hoe wil je overbemesten bij bladgroenten en andere gewassen

 • Kringloopboer

  Rioolslib is de grootste troep die er is

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.