Home

Nieuws 5 reacties

Friese boer ook in opstand tegen hogere waterlasten

Boeren in Friesland willen maandagavond met trekkers hun opwachting maken bij het waterschapsgebouw in Leeuwarden.

Het Wetterskip rekent in de begroting voor 2020 een verhoging van gemiddeld € 800 per bedrijf voor de agrarische waterschapslasten. Net als hun collega’s in waterschap Vallei en Veluwe willen boeren hun onvrede uitten tijdens de vergadering van het waterschap. Deze vindt maandagavond plaats om 19.00 uur.

Tariefstijging van 12,8%

Het Wetterskip had de verhoging van de lasten al eerder aangekondigd, in april bij de presentatie van het coalitieakkoord van het nieuwe waterschapsbestuur. Voor een landbouwbedrijf met 60 hectare geeft het bestuur een indicatie: een tariefstijging van 12,8% in 2020. Dat komt neer op bijna € 6.000 per jaar, tegenover iets minder dan € 5.300 in 2019. Ervan uitgaande dat de resterende bestuurlijke periode de lasten jaarlijks 2% stijgen, komt de waterschapsrekening voor de Friese boer uit op een indicatie van € 6.300 per jaar.

Noodzakelijke investeringen

Het waterschap zegt extra geld nodig te hebben om de noodzakelijke investeringen mogelijk te maken. Het waterschap moet meer maatregelen gaan nemen om weersextremen als droogte en wateroverlast het hoofd te bieden.

Afgelopen jaren heeft Friesland al flink gesneden in de uitgaven, maar desondanks is een forse verhoging ‘onontkoombaar’, aldus het nieuwe bestuur. De tariefstijging zal zowel bij burgers als bij boeren te merken zijn in de jaarlijkse aanslag.

Laatste reacties

 • Firma Vellenga

  Laten we het omdraaien:
  Noodzakelijke investeringen
  de Boer zegt extra geld nodig te hebben om de noodzakelijke investeringen mogelijk te maken. De Boer moet meer maatregelen gaan nemen om weersextremen als droogte en wateroverlast het hoofd te bieden.

 • Renate

  Tariefstijging is absoluut overbodig. Het probleem is dat het Waterschap het geld over de balk smijt met onzinnige projecten om vriendjes te blijven met SBB. Ik heb een betere oplossing. Het waterschap gaat maar geld halen bij SBB, die krijgen toch zat geld van de postcode loterij, vriendenloterij en staatsloterij.

 • mwschoonhoven1

  Succes jongens, hier in apeldoorn is het óók gelukt

 • koestal

  natuurlijk op de trekker,boeren worden steeds genaaid,. De natuurorganisaties betalen een vriendenprijs slechts 1 euro per ha,daarom kunnen ze zoveel boswachters aanstellen.die de vlinders en de paddestoelen tellen.

 • koestal

  Waar zijn Trienke Elzinga en Jan Van Weeperen ? Of zitten er geen boeren meer in Het Waterschap ?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.