Home

Nieuws 17 reacties

Fresco: landbouw wordt steeds belangrijker in samenleving

De betekenis van de landbouw in de samenleving wordt steeds groter.

Dat komt omdat de economische bijdrage van de landbouw groeit. Bestuursvoorzitter Louise Fresco van Wageningen University & Research zei op donderdag 14 november tijdens de jubileumviering van Avebe in Groningen dat fossiele brandstoffen steeds schaarser worden. “Dat betekent dat voor onze energievoorziening andere bronnen belangrijker worden, zoals wind, zon en biomassa. Daarnaast moet de chemische industrie op zoek naar niet-fossiele grondstoffen. Alleen de landbouw kan die in voldoende mate leveren.”

Fresco verwacht dat kringlooplandbouw aan belang toeneemt. - Foto: Koos Groenewold
Fresco verwacht dat kringlooplandbouw aan belang toeneemt. - Foto: Koos Groenewold

Belang kringlooplandbouw neemt toe

Daarnaast verwacht Fresco dat kringlooplandbouw aan belang toeneemt. “Alle ecologische systemen zijn een kringloop. Daar moeten we ook met de landbouw naar toe. Dan is meer samenwerking nodig tussen stad en platteland. Via het riool verdwijnen veel mineralen, eiwitten en vezels uit het voedsel naar de zee. Die moeten we eruithalen om de kringloop gesloten te maken. Dat is een ingewikkelde puzzel, want straks wordt 80% van alle voedsel in steden geconsumeerd. Dit is een probleem waar de wereld nog nooit mee te maken heeft gehad. Hoe organiseer je het transport van voedsel naar de stad en de mineralen terug naar het platteland? De voedselproductie staat voor grote opdrachten. Ik ben optimistisch dat het gaat lukken. De digitalisering helpt ons om producenten en consumenten beter aan elkaar te koppelen. Het is dit verhaal over de grote betekenis van de landbouw voor de samenleving dat de sector beter moet uitdragen.”

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  “ Het is dit verhaal over de grote betekenis van de landbouw voor de samenleving dat de sector beter moet uitdragen.” Ik heb het in ieder geval gedeeld op Facebook en Twitter.

 • agratax(1)

  @Bennie. Perfect jouw actie. Ik kan het wel eens zijn met Fresco, alleen ik zie niet hoe we als boeren naast voedsel ook nog biomassa voor de chemische industrie en energie moeten produceren als alle onze broodnodige elementen en gewasbescherming aan banden wordt gelegd, m.a.w. het doel van de maatschappij is ons de kringloop landbouw op te dringen zonder steun van de chemie. Chemie die onze voorouders zijn gaan toepassen om aan de stijgende vraag te voldoen. Voor mij is dit verhaal dan helaas niet veel meer dan een zoethoudertje voor de boer want de plantage landbouw elders op de wereld zal de bulk gaan leveren aan de meest biedende en de niet draagkrachtige mensen op een houtje laten bijten. Als wij nu gedwongen worden de Kringloop landbouw te omarmen en de lagere opbrengsten voor lief te nemen, omdat de kosten toch vergoed worden via belastingheffingen (als de WTO dit goed keurt) doen wij in deze race niet mee.

 • vandenbrandcv1

  mineralen terug naar het platteland???? nu hebben ze het over pfas, kunnen we het later hebben over medicijnen resten, chemishe rommel van fabrieken en xtc afval chemicaliën in de grond.

 • ENDE902

  De grote vraag is, of het technisch mogelijk is het materiaal uit het riool te ontdoen van niet gewenste stoffen zoals in bovenstaande reactie genoemd.

 • Dre van Helmond

  Boeren en Boerennatuur het belangrijkste voor de stad.
  Iedereen moet dat weten

 • Kringloopboer

  Eindelijk eens een artikel met lange termijn visie.
  Nog een lange weg te gaan .
  want de industrie die op dit moment met de landbouw verweven en afhankelijk is zal zich verzetten .
  Gr kringloopboer

 • fam.bos61

  eindelijk iemand met verstand van zaken op economisch gedachten.Kan zij niet minister van landbouw worden

 • wruiten

  ze zijn er nog wel

 • tinusje

  wel graag emissie arme wc pot ivm ammoniak

 • jan4072

  @vandenbrandcv1. Ik denk dat de schrijver gelijk heeft maar jij ook. De stedelingen zijn de grootste vervuilers van de wereld. Alles wordt gedumpt and verdwijnt op welke manier dan ook. Recycling? Laat me niet lachen. Als je kijkt naar alles wat een stad ingevoerd wordt en hoe het er uit komt/gaat dan hebben ze daar nog een hele lange weg te gaan. Denk alleen al aan het riooloverstort dat elke stad heeft. Goed beschouwt is dat toch middeleeuws! Er is alleen niemand die het durft te zeggen alleen gooit Louise nu eindelijk een balletje op. De recycling heeft nog een lange weg te gaan en zoals vandenbrandcv1 schrijft het recycle product moet wel schoon zijn anders raakt er nog meer vervuilt. Google eens op kaarten van de Tropomi satelliet <>. De steden hebben nog een hele lange weg te gaan.

 • peetersdejongh1

  Louise Fresco heeft een lange staat van dienst. Ze is een slimme vrouw met een sterk wetenschappelijke achtergrond en een enorm hart voor de mondiale voedselproductie. Dit verhaal is niet nieuw voor haar,ze verkondigt het al heel lang in haar diverse (internationale) functies.
  Toch zien we haar niet vaak aan tafel bij de diverse talk shows en nieuwsdiensten. Ook in de algemene pers zien we haar inbreng minimaal terug. Als we hier verandering in zouden kunnen brengen, hebben we een goede ambassadeur voor onze inspanningen op het gebied van voedselproductie. Helaas is dat geen gemakkelijke weg om op de juiste manier aandacht te krijgen voor oplossingen waar we voor staan in de landbouw. Toch hebben we de laatste weken laten zien wat we met z'n allen samen kunnen bereiken om onze kant van het verhaal kenbaar te maken. Louise kan ons daarbij helpen, dus laten we haar steunen waar we kunnen en proberen een podium te krijgen voor haar verhaal!

 • Bertus Buizer

  Er lijden nu volgens het Rode Kruis weer meer mensen honger. En nu wil de Wageningen-UR-bestuursvoorzitter en Syngenta-commissaris Louise O. Fresco de landbouw nog meer biomassa laten produceren ? Echt bizar !
  <>

  Het terugwinnen van mineralen uit het riool is een ander verhaal. Al eerder schreef ik in Boerderij dat er een nieuwe techniek is, die daar in de toekomst in kan voorzien: superkritische vergassing van natte biomassa !
  Daarbij worden bijvoorbeeld residuen van glyfosaat en medicijnresten vernietigd die nu via de rioolwaterzuivering nog veel in het oppervlaktewater terechtkomen.
  <>
  Zie ook #scarlet_plus op Twitter.
  .

 • Bennie Stevelink

  Bertus, hoeveel honger zal er geleden worden als heel de wereld biologisch gaat boeren? We kunnen in dat geval voedsel produceren voor maximaal 2,5 miljard mensen. Er zijn er nu 7,5 miljard.

 • Bertus Buizer

  @Bennie, Ik kan je geruststellen: Biologische landbouw kan de hele wereldbevolking beter voeden dan de gangbare landbouw.
  <>
  .

 • Alco

  Volgens mij heeft @Bertus Fresco niet begrepen.

 • Bertus Buizer

  @Alco, Misschien kunt u dit eens lezen:
  <>
  .

 • HGEERLIGS

  Mevrouw Fresco snijdt een cruciaal punt aan: het gat van de consument. Alle mineralen die de boer in het voedsel weet te krijgen verlaten via de mens de voedsel kringloop om hier niet meer in terug te keren. Ook kringlooplandbouw of biologische landbouw kan dit probleem niet oplossen, simpelweg omdat het probleem buiten de landbouw ligt.

  " Zolang de consument van de landbouw neemt en niets terug geeft is geen enkele vorm van landbouw duurzaam vol te houden. "

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.