Home

Nieuws 10 reacties

Eerste signalen versoepeling stikstofbeleid provincies

De massale boerenprotesten voor de verschillende provinciehuizen in combinatie met het indringende beroep dat het kabinet, onder aanvoering van premier Rutte, om de provinciale stikstofmaatregelen te versoepelen lijken succes te hebben.

Dat meldt het AD die zegt verschillende bronnen rond de onderhandelingen gesproken te hebben.

Vandaag zitten de 12 verantwoordelijke gedeputeerden voor het stikstofbeleid van de provincies voor de vierde keer om tafel met landbouwminister Carola Schouten. Er komt tot nu toe weinig naar buiten over de voortgang van die gesprekken, maar betrokkenen melden, volgens het AD, dat door Schouten en premier Rutte een stevig beroep op de provincies is gedaan de strenge stikstofmaatregelen te versoepelen. Rutte heeft tot nu toe 2 keer mee vergaderd over het stikstofdossier.

Overleg verloopt in prima sfeer

Eenduidig stikstofbeleid

Gedeputeerde Peter Drenth van Gelderland en portefeuillehouder landbouw bij het Interprovinciaal Overleg (IPO) zegt dat de gesprekken tot doel hebben om tot een eenduidige, heldere lijn bij de verschillende overheden te komen.

Ook Brabants gedeputeerde Rik Grashoff zei in een Provinciale Staten-vergadering kortgeleden dat het van het grootste belang is dat er een eenduidige stikstofbeleid is. Grashoff liet overigens destijds wel doorschemeren dat hij sterke voorkeur heeft voor het strengere provinciale beleid.

Een woordvoerder van het IPO wil niet ingaan op de resultaten van het overleg tot nu toe. Wel wil hij kwijt dat er goede vorderingen gemaakt worden en dat het overleg in een prima sfeer verloopt.

Lees verder onder de foto.

Gelderse landbouwgedeputeerde Peter Drenth (CDA) in gesprek met boeren tijdens een demonstratie bij het provinciehuis van Gelderland op 14 oktober. - Foto: ANP
Gelderse landbouwgedeputeerde Peter Drenth (CDA) in gesprek met boeren tijdens een demonstratie bij het provinciehuis van Gelderland op 14 oktober. - Foto: ANP

Latente ruimte

Vrijdagavond na afloop van het provinciale overleg zal misschien meer duidelijkheid gegeven worden over de insteek die de provincies gaan kiezen en of ze daarmee allemaal weer op één lijn zitten. De belangrijkste vraag zal zijn hoe de provincies de latente ruimte gaan interpreteren en toepassen. In het huidige plan zou bij extern salderen alle vergunde ruimte, die niet daadwerkelijk benut wordt, komen te vervallen. Dus ook niet gebruikte ruimte in een bestaande stal. De landelijke stikstofregels spreken bij extern salderen alleen over het vervallen van – nog – gerealiseerde maar wel vergunde nieuwbouw.

Rechtszaken

Wellicht wordt vandaag ook duidelijk wat de juridische toets, die provincies en Rijk samen hebben laten doen, heeft opgeleverd. Aan de hand van voorbeelden zou daarbij de regeling juridisch tegen het licht worden gehouden. Daarbij is de vraag aan de ene kant of er wel genoeg stikstofdepositie wordt weggenomen, zodat de afgifte van nieuwe vergunningen standhouden bij de rechter. Aan de andere kant moet het schrappen van latente ruimte niet de rechten van de ondernemer aantasten, wat ongetwijfeld vele rechtszaken tot gevolg zal hebben.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Dat staat centraal in het webinar op 4 juni van Food&Agribusiness in samenwerking met AgruniekRijnvallei en Speerstra Feed Ingriedents over. Meld je gratis aan

Laatste reacties

 • Hilhorst100

  Helemaal kappen met die verzonnen stikstofonzin, al het andere is een slecht voorstel

 • Maas1

  We hebben al jaren met deze onzin te maken.
  Er zijn gebieden waar meer dan 40% gaat stoppen deze stikstof ruimte moet ten goede komen aan de blijvers,dat is ook een kans voor blijvers en voor degene die met hun vergunningen in de knel zijn gekomen of gaan komen.Als de insteek EHS is dan kan men ook diverser met probleem gebieden omgaan afwaarderen en opwaarderen waar mogelijk.

 • koestal

  Anders maar weer met de trekker naar Amsterdam of Den Haag,net als Berlijn of Parijs.

 • Ik zie daar gedeputeerde Drenth staan ,die ons op de actiedag in Arnhem vertelde dat hij samen met de boeren alles aan ging doen om de strenge regels van uit den Haag te versoepelen , Nu hoor ik dat Rutte de provincie sommeert de regels van de prov Gelderland te versoepelen , gvd wie spreekt en sprak de waarheid , t lijkt wel zwartepieten in het echt , of heet het spel tegenwoordig roetve........

 • kraats

  Koestal, 5 snelweg-bruggen over de grote rivieren en heel Nederland staat stil ...
  (Kijk maar op de kaart)

 • koestal

  wat een gezeur om zulke onzin

 • Maas1

  Deze "onzin" is het bestaansrecht van je bedrijf het fundament, of de bijl aan de wortel van je bestaan de manier van leven!

 • veldzicht

  Hoe je het ook wendt of keert.de landbouw is de grote verliezer.Duizenden ha goede landbouwgrond zal bij die natura 2000 gebieden getrokken(naast wat er sowieso al af gaat voor ruimte rivieren,huizenbouw e.d.)wat weer een verzwakking van de landbouw betekent.Dat hele stikstof verhaal is er met de haren bijgesleept om zoveel als mogelijk grond in handen te krijgen.Ik zie tenminste nergens natuur die op sterven na dood is zo als die lui van staatsbosbeheer ons voorspiegelen.

 • koestal

  Geloof er maar niks van,zoethoudertje !

 • koestal

  En de boswachters maar klagen dat het zo slecht gaat met de natuur,die worden geloofd,scheuren met hun SUV door de natuur om nog een zeldzame vlinder of paddestoel te vinden en dan weer grote verhalen in de krant,dan zijn ze weer de held van de dag.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.