Home

Nieuws 19 reacties

Calon: jammer dat uitspraak onrust veroorzaakt

LTO-voorzitter Marc Calon heeft dinsdagavond 26 november laat een verklaring uit doen gaan naar aanleiding van zijn uitspraken over stikstof, eerder op de dag bij Schothorst Feed Research. Daar zei hij dat de Nederlandse landbouw wel degelijk een stikstofprobleem heeft.

Deze uitspraken kwamen hem al direct na publicatie op een stroom van geïrriteerde reacties van boeren te staan. Varkenshouderij-organisatie POV eiste een verklaring en rectificatie. Die verklaring kwam er later op de avond dus. Een rectificatie kwam er niet. Calon zei eerst alleen dat hij het jammer vond dat zijn uitspraken zo veel onrust hadden veroorzaakt. Woensdagmorgen was er op de website van LTO-orgaan Nieuwe Oogst te lezen dat Calon’s woorden ‘ongenuanceerd’ waren weergegeven. De LTO-voorzitter nodigde boeren verder uit om in zijn richting te reageren.

Verbazing

Woordvoerder Jeroen van Maanen van het Landbouw Collectief – waar in alle boerenorganisaties zijn vertegenwoordigd, ook LTO – stelt verbaasd te zijn over de uitspraken van Calon. Dat geldt volgens hem ook voor de anderen binnen het collectief. “Voor de rest geloof ik niet dat het collectief er zwakker van wordt.”

Laatste reacties

 • Schaap1975

  Er is maar 1 manier om dit op te lossen en LTO nog een beetje te redden. Zelf opstappen HEER CALON!!! Echt onvoorstelbaar dat zo'n persoon op deze functie zit.

 • agratax(1)

  Ik zou de uitspraak lezen in de trant van "De Stikstof problemen geschapen door de burgers maken dat de boeren nu een probleem hebben met de stikstof door de politiek ingestelde norm voor stikstof op door dezelfde overheid bedachte Natura 2000 perkjes en gevolgen hiervan op het boerenerf gooien". Boeren zijn in dezen immers de zwakste schakel en dus is die bereid te bloeden dachten de Groenen. Echter het Malieveld leek dichterbij dan gedacht met moderne trekkers en zelfrijders. Zelfs toen Links zijn hoop vestigde op het "omgewoelde" Malieveld bleek dat boeren hier wel een snelle reparatie voor kenden. Weer mis geen andere straf dan egaliseren en inzaaien. Dit had Links niet gehoopt. Helaas het was na 1 oktober, anders had er nog een karretje overtollige mest onder gekund om een snelle begin groei te garanderen.

 • Jeannettedekker@hotmail.com

  Als Calon de lto niet opblaast dan weet ik het niet meer.

 • Alco

  Kan Meulenbroek die Calon even uitleggen hoe de stikstof materie werkelijk in elkaar zit.
  Want anders blijft dat kip zonder kop gekakel maar doorgaan.

 • witrug123

  Het is een (steeds kleiner wordende) groep boeren hun eigen schuld dat de LTO nog steeds bestaat. Ik ben de 3e generatie hier, en alle 3 generaties zijn er nog nooit lid van geweest. Zelf altijd en openlijk tegenstander van geweest!

 • HJ O R

  Beste Witrug, het is hier niet anders. openlijk tegenstander van LTO!!

 • ptheunis501

  Liegend Ten Onder: LTO

 • Jeannettedekker@hotmail.com

  Wat zullen ze dat volk toch door de koffie doen in denhaag...straks moeten we met de weidevergunningaanvraag voor onze koeien de vergunning voor het buiten laten lopen van onze katten bijvoegen,en dan de ratten met dierendag een extra schepje graan zonder vergif natuurlijk.

 • koestal

  Echt een linkse rakker .Wat fout om hem voorzitter te maken,hij zal wel een dik salaris bedongen hebben. Baantjesjager meer niet.

 • koestal

  Marc Calon is blijkbaar onnozel , dat hij het raar vindt dat er onrust is.

 • Dick Schenk

  Weg met die vent en weg met de lto

 • kanaal

  als hij nu niet opstapt heeft hij een stelcon plaat voor zijn kop.

 • wmeulemanjr1

  Dacht dat LTO weer op de goede weg was...
  Nu toch weer beetje teleurgesteld daarin..

 • Attie

  Is ook best moeilijk voor een PvdA man lijkt me, om foutloos de eindstreep te halen..🤔

 • melkveehouder .

  Eigenlijk zegt het aanblijven van Calon meer over het bestuur van LTO dan over Calon zelf. Precies hetzelfde doet zich voor bij het bestuur (de ledenraad) van RFC. Er worden dingen gedaan in weerwil van de achterban en het bestuur grijpt niet in c.q. legt niets uit. Besturen met slappe knietjes noem ik dat. Niemand recht zijn rug!

  Het ergste is dat het niet zonder gevolgen blijft als een voorzitter iets gaat roepen ‘in naam van hun achterban’. De politiek en ook de rechtelijke macht grijpt dit met beide handen aan om iets een richting op te sturen wat de boeren helemaal niet willen. Dit spelletje wordt ook nu weer gespeeld door Calon met de achterliggende gedachte ‘als de geest uit de fles is......’

 • Bolder01

  Als men calon kwijt wil voor altijd dan moet men er op een andere manier van af komen want uit vrije wil zal hij niet gaan, en als hij wel gaat komt hij weer op een andere plek waar we weer last van hem hebben ,EN ONZIN ZAN UITKRAMEN..

 • koestal

  Calon is voor LTO het paard van Troje.

 • Bennie Stevelink

  Dat de landbouw ammoniakemissie veroorzaakt kun je in sommige gevallen op de achterkant van een sigarendoosje uitrekenen. Daar heeft Calon niets verkeerds mee gezegd. Alleen is niet duidelijk welk deel daarvan in de natuur terecht komt. Dat is per locatie anders.
  Een berekening op de achterkant van een sigarendoosje: aanvoer biggen en voer minus afvoer vleesvarkens en mest. Dan zul je zien dat de fosfaat vrijwel op nul uitkomt terwijl bij de stikstof een groot getal overblijft. Dit getal wat overblijft, is de stikstof die in de vorm van ammoniak, via de ventilator, de stal heeft verlaten.

 • farmerbn

  Je verhaal is nog niet af bennie. Die stikstof die via de ventilator is verdwenen valt even later op het land en is voeding voor de planten die er staan. Zit je net als bij fosfaat weer op nul.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.