Home

Nieuws 11 reacties

CDA kiest voor tweesporenlandbouw

De Nederlandse landbouw gaat zich op twee sporen begeven: een spoor zorgt voor productie op de wereldmarkt, en een ander spoor richt zich op lokale productie.

Dat is het perspectief dat een commissie van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA schetst in een notitie die moet leiden tot een nieuwe visie van de christen-democraten.

Innovatieve sector

In het stuk wordt de landbouw geschetst als een van de meest innovatieve sectoren van het land. “Onze boeren zijn ondernemers, rentemeesters en toptechnologen tegelijk”, aldus het document. In de toekomst richt een deel van de boeren zich op de wereldwijde voedselproductie en een ander deel kiest ‘voor een nieuwe coöperatievorm, gericht op de boer-burger-samenwerking’.

Weten waar eten vandaan komt

Doel is dat de burger weer weet waar zijn eten vandaan komt. De weg tussen boer en consument is zo lang, ‘dat we geen idee hebben waar ons voedsel vandaan komt. In de nieuwe coöperatievorm verkoopt de boer rechtstreeks aan burgers en wordt de boerderij een inspirerende leeromgeving voor jonge generaties’.

Regels nauwelijks te controleren

De visie schetst dat de positie van Nederland als tweede voedselexporteur niet belangrijker is dan duurzaamheid, dierenwelzijn en inkomen van de boer. De CDA-notitie constateert dat er een complex van regels is opgetuigd om balans te krijgen tussen dierenwelzijn, leefmilieu, gezondheid en natuur enerzijds en de economie anderzijds. Volgens de notitie kunnen boeren nauwelijks uit de voeten binnen de bestaande regels en kan de overheid de regels nauwelijks controleren. ‘Veel boeren ervaren deze regeldruk als bron van rechtsonzekerheid en voelen zich daardoor steeds minder verantwoordelijk voor hun eigen handelen.’

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • Gradje 1966

  Van het C.D.A hoef je helemaal niets te verwachten zijn net zo links als groen links
  het enigste verschil is de C van christelijk maar dat zijn ze bij het C.D.A ook niet dat zien we in Brabant wel

 • kleine boer

  CDA ❌❌❌

 • boer a

  welke partij moeten we dan wel hebben? VVD laat ons ook vallen (Brabant), ChristenUnie (christelijk groen links ) is alleen voor biologisch, D66, Jesse en SP is ook niks. Prima startpunt voor Caroline en Annie.

 • Alco

  BBP 28 zetels

 • Bertus Buizer

  Realistisch en verheugend dat de CDA-commissie onder leiding van Leonard Geluk er op het CDA-partijcongres van zaterdag 9 november in Utrecht voor zal pleiten om de ambitie om de tweede voedselexporteur van de wereld te willen blijven te laten varen. Het CDA wil van winst naar waarde.

  Commissie-voorzitter Geluk vandaag in het AD: "De focus in de landbouw heeft heel lang gelegen bij de export, schaalvergroting en winstmaximalisatie voor tussenschakels zoals supermarkten. Maar als dat ten koste gaat van het inkomen van boeren en de ecologie, dan moet er wat veranderen.”

  Het is ook een misverstand, dat 'wij' de wereld moeten voeden. We mogen eerder blij zijn dat wij voedsel mogen verbouwen, ware het niet dat door Veluwse boerenzoon Aalt Dijkhuizen en zijn Rabobankleerling Ruud Huirne jarenlang is gepleit voor bulkproductie tegen een lage kostprijs. Beide passen niet in Nederland en leiden tot roofbouw. Ten koste ook van heel veel boeren. Zonde !
  <>
  .

 • kleine boer

  Bertus waneer begin je over de Rotterdamse haven die heeft Nl niet nodig het meeste is doorvoer zou veel uitstoot schelen in transport ... maar ik hoor je er nooit over. Heineken ook maar alleen voor Nl? Al smaakt warsteiner wel beter ...

 • euvelgoor

  Geen export ,dan ook geen import , veel van wat we eten komt uit het buitenland

 • nvanrooij1

  Bertus je bent zo voorspelbaar. Jij denkt dat we terug moeten moeten naar de middeleeuwen maar dan zullen we eerst iets aan de wereldbevolking moeten doen en het consumptiepatroon en niet steeds bij de boeren beginnen

 • Bertus, veel van de overslag in Rotterdam wordt weer doorgevoerd naar andere landen, maar wordt wel bij de landbouwexport van Nederland opgeteld, toaal ondoorzichtige cijfers, waar iedereen weer mee aan de haal gaat.

 • Alco

  Annie heeft het ook begrepen, alsmede Johan Oppewal in zijn bijdrage.

 • sjoerddehoop1

  Goed dat het CDA nou eens een ander geluid laat horen.
  Iedereen in de agribusiness en in de politiek steekt steeds de loftrompet over de boeren die zo hard werken voor de exportpositie en dat wij de tweede van de wereld zijn.
  Maar zij hebben allemaal goed betaalde banen en hoeven niet zelf tussen de koeien of op de trekker en tussen de gewassen lange dagen te maken. Dezelfde politici en agribusiness-mensen bedenken ook steeds regels en nieuwe innovaties en extra servicediensten waar deze boeren dan weer in 'mogen' investeren.
  Zo wordt 'de Vis duur betaald'/ en de boer moet steeds onder de kostprijs blijven werken voor de export. Begin eerst maar eens met een product niet te exporteren wat onder de kostprijs is gemaakt.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.