Home

Nieuws 41 reacties

CDA: juist nu zij aan zij met landbouw

Het CDA wil juist nu zij aan zij staan met de land- en tuinbouw. Die boodschap probeerde de partij zaterdag 9 november uit te stralen tijdens het partijcongres in Maarssen.

De partij voerde felle discussies over de stikstofproblematiek en over de vraag of de exportpositie van de land- en tuinbouw nu wel of niet belangrijker is dan het inkomen van de boer, duurzaamheid en dierenwelzijn.

Toets van rechter doorstaan

Tweede Kamerlid Jaco Geurts en Gelders gedeputeerde Peter Drenth probeerden op een bestuurdersvergadering over de stikstofproblematiek aan gemeente- en waterschapsbestuurders uit te leggen wat de ontwikkelingen op dat punt zijn.

Geurts maakt duidelijk te willen praten over alles wat er in het verleden mis kan zijn gegaan, maar dat het nu van belang is om snel oplossingen te vinden voor de bestaande situatie. De uitspraak van de hoogste rechter is realiteit, en die kun je niet uitwissen, betoogt hij. Alles waar het kabinet nu mee komt, zal de toets van de rechter moeten kunnen doorstaan, zegt hij.

Lees verder onder de tweet

Geurts verwacht maatregelen gericht op minder stikstof

Geurts schat in dat het kabinet voor de landbouw komt met doelmaatregelen, gericht op de vermindering van de stikstofemissie. En hij vindt dat daar geld bij moet komen voor de boeren die investeren.

Gedeputeerde Drenth waarschuwt dat de discussie over de omvang en het aantal Natura 2000-gebieden de discussie niet voort zal helpen. “Er gaan eiken dood door de stikstofdepositie. Dat willen we toch ook niet.”

Hij benadrukt net als zijn partijgenoot Geurts dat niemand zal ontkomen aan maatregelen, in elke sector – niet alleen de landbouw. “We zijn hier met zijn allen verantwoordelijk voor. We moeten dit met zijn allen oplossen.”

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • Kelholt

  Het CDA stelt de vraag of de exportpositie van de land- en tuinbouw nu wel of niet belangrijker is dan het inkomen van de boer, duurzaamheid en dierenwelzijn.
  Het antwoord van mij: 'Het is allemaal belangrijk en kan allermaal prima samen. Maar kap dan met al die achterlijke kostprijsverhogende regels!'

 • Kelholt

  Gedeputeerde Drenth: “Er gaan eiken dood door de stikstofdepositie. Dat willen we toch ook niet.”
  Waar dan? Zeker bij Edje 'zure regen' Nijpels in de tuin.
  Wat een niveau weer.....

 • Zuperboer

  Waar staan die eiken? Feitencheck Boerderijredactie?! Kan heel snel tegenwoordig met coordinaten op de vierkante meter nauwkeurig.

 • pinkeltje

  Ben ook wel benieuwd waar die eiken staan die smoren van de stikstof. Afgelopen zomer nog het bericht dat we in Nederland eigenlijk veel te veel eikenbomen hebben geplant waardoor de processierups het zo lekker naar zijn zin heeft.

 • farmerbn

  CDA heeft gegokt en verloren. CDA heeft geen nieuwe groene leden erbij gekregen door het beleid van de laatste jaren maar raakt nu wel veel plattelandsleden kwijt. Mensen die nog wel lid willen blijven van het CDA gaan binnenkort allemaal dood want het gros van de leden is 70 plus.

 • Zuperboer

  Bovendien als er bomen dood gaan dan is dit wanbestuur door onze regering. Veebedrijven die binnen wettelijke kaders opereren zijn hiervan niet de oorzaak en hoeven dit zeker niet voor Den Haag op te lossen. Misschien tegen vergoeding, maar dan geheel vrijwillig en volgens het vrije marktprincipe waar wij allemaal onder moeten functioneren op voorspraak van onze overheid.

 • bankivahoen

  Ik hou wel van fact checken ,dus waar is het eiken bomen rapport vindbaar? Daar laat ik ze niet mee glippen, dat geroeptoeter over van alles en nog wat zonder wetenschappelijke basis moet gestopt worden. Komop fdf pak dit op.

 • <> het andere gezicht van het cda

 • steenderen

  Beste meneer Drenth bomen kunnen ook dood gaan van de droogte.
  Dus stop met deze onzin ,

 • René de jong

  Eerst de import kritisch bekijken, want is het kippetje uit de Zandbergen farm wel net zo duurzaam als het echte Nederlandse kippetje.
  En J. Geurts u stemde tegen de motie van Baudet om de norm te verhogen en nu net doen alsof u een oplossing zoekt..... boeren hou je niet meer voor de gek.

  En ik vermoed dat de boertjes deze veldslag ook nog gaan winnen, GBV wint namelijk altijd. (Gezond Boeren Verstand).
  Er is een tekort aan GBV in de 2e kamer en een overschot aan papegaaien.
  Vr gr René

 • Sjefo

  Drenth er gaan helemaal geen eiken dood aan teveel stikstof, droogte, proccesierups en nog wat andere rupsen zijn de boosdoeners.
  Vroeger, nog niet zo heel lang geleden moest voor 15 juni alle dood hout uit de bossen verwijderd zijn op straffe van flinke processen verbaal dit hoeft schijnbaar allemaal niet meer en zoals ook al iemand aanhaalde ook eikenbomen kunnen een keer doodgaan en daarom kan het voorkomen dat er enkele dooie bomen in bos voorkomen en dooie eik kan nog makkelijk 5 tot 10 jaar overeind blijven staan zonder bladeren.
  Dus heer Drent een beetje dimmen met dat suggestieve geleuter

 • Henk.visscher

  ga maar eens naar het rurhgebied , daar gaan bomen dood, door vliegtuigen die daar laag vliegen, het vliegen stoot veel meer stikstof uit dan iedereen wil doen geloven

 • wimschaap

  bij ons is in 1967 2 kippen schuurtjes gebouwt totaal 7000 kippen van af 1967 stond destyds klein eike boompje 2 meter van de stal . is nu gigantiche boom .altyd in de ammoniak gestaan. nog nooit geen dooie tak aan gezeten . DUS AMMONIAK IS EECHT EEN WALZIJN VOOR MELIEU

 • Henk.visscher

  Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) gaan vanaf januari de stikstofdepositie rond melkveehouderijen en in de natuur meten. Het Mesdag zuivelfonds heeft hiervoor vrijdag een contract ondertekend met de universiteit.

  Laat ze ook direct beginnen met meten bij schiphol

 • Lammersen

  Er gaan geen eiken dood van stikstof depositie. Die gaan dood van droogte. Dicht bij de stallen groeien de bomen het hardst. In de jaren tachtig gingen de bomen ook dood van de zure regen wat niet zo was. Toen hadden de bomen ook te leiden van de droogte. We laten ons niet weer een oor aan naaien door die intellectuelen.

 • Maas1

  Nu er in tijden van crisis bij het CDA stemmen gaan om de agrarische sector te laten vallen,dan weten we hoe deze partij in de toekomst tegen onze bedrijven aan kijkt.Het CDA is niets meer dan D33. Het CDA heeft nu laten zien wat er binnen deze partij leeft, goed dat dit nu naar buiten komt,handig om te weten voor de volgende verkiezingen.

 • LJ Frijters

  Zoals ik al vaak gezegd heb, baseer je mening op feiten en we denken wereldwijd
  nagenoeg allemaal hetzelfde, we willen tenslotte allemaal gezond, betaalbaar voldoende voedsel en de wereld beter doorgeven aan onze kinderen. Feit is dat er geen stikstof probleem is, maar dat, dat is gecreeerd door
  de Nederlandse overheid, milieuorganisaties en natuurmonumenten, lees hoe NATURA 2000 door de Europese overheid is opgesteld en wat de zojuist genoemde organisaties hiermee gedaan hebben. Feit is dat stikstof in de plant voornamelijk bedoelt is voor de bovengrondse plantendelen, een kleine hoeveelheid verschil, denk aan enkele grammen per m2 is zeer duidelijk aan een plant waarneembaar, namelijk beduidend meer bladgroen, Dit impliceert dat waar volgens deze en gene veel uitstoot is zoals, autosnelwegen, industrieterreinen en boerenbedrijven, dit overduidelijk zichtbaar zou moeten zijn. Niets is echter minder waar. Feit is dat de Nederlandse land en tuinbouw produceert met de laagste impact voor milieu in vergelijking met de rest van de wereld. Feit is dat Land en Tuinbouw de enigste sector is die meer nutrienten en CO2 bindt dan zij produceren.

 • koestal

  De boswachters klagen steen en been over de achteruitgang van natuur,maar niets is minder waar,de heide heeft afgelopen zomer heel mooi gebloeid,zo mooi heeft ze de afgelopen 30 jaar niet gebloeid,De boswachters ontdekten zeldzame vlinders,ook ontdekten ze onlangs zeldzame paddestoelen die hier in de buurt nooit voorkwamen.De boswachters hebben het er maar druk mee

 • drikhend

  Waar groeit de erfbeplanting het beste ?. Volgens mij als ik zo rond kijk bij de boeren rond de stallen . Waar zie ik dode eikenbomen ? . In het bos waar de bomen ingesloten staan tussen andere bomen en weinig of geen zonlicht krijgen . . Hoe komt dit ?. Na mijn inzien hebben bomen voeding nodig en licht . krijgen ze geen voeding dan ontwikkelen ze minder snel en zijn zwakker . En bij geen licht is de sapstroom we zullen maar zeggen de spijsvertering minder en dus minder voeding en dus vatbaarder voor parasieten ,ziekten,schimmels enz. Daarom durf ik te stellen dat de meeste eiken die doodgaan dit doen door nalatig onderhoud van bossen en struikbestanden . Dit kost geld . Dus geef de stikstof uitstoot en de neerslag daar de schuld maar van . En omdat een veel gevallen de boeren bij deze gebieden wonen hun de schuld ook maar . Dan heb je een probleem en dan is de oplossing makkelijk . Boeren weg en de rest draait door . En de eik gaat evengoed dood . Maar dan is natuurlijk de stellig dat hoort bij de natuur . Zolang we met zun alle blijven profiteren van de vooruitgang en alle middelen en mogelijkheden die hier uitvoortkomen massaal blijven gebruiken . Moeten we indien er een of meerdere problemen zijn niet elkaar de schuld gaan geven maar tenrade bij onzelf gaan . En dan beseffen dat we allemaal samen de oorzaak zijn van de stikstof of wat dan ook uitstoot .Dus zullen alle partijen een steentje bij moeten dragen .

 • Bolder01

  Die. GEURTS HEEFT AL ZOLANG de boel in de soep laten lopen, weg met die vent ,, wij hebben mensen nodig met rechte ruggen, zoals ik lees ANNIE zijn er te weinig van

 • ENDE902

  De politieke partijen mogen info aanleveren, maar meer niet wat mij betreft. En dan wacht ik wel af, waar ons collectief mee komt.
  Als politieke partijen nu nog iets willen regelen, heb ik de indruk, dat ze iets willen verbloemen.

 • koestal

  Veel boeren stemden al jaren op het CDA.

 • koestal

  Twee CDA gedeputeerden in Brabant zijn gisteren afgetreden,ze konden de boeren niet tevreden krijgen

 • Jammer dat Geluk de natuurgebiedjes niet ter discussie stelt .Dan nu maar SGP stemmen??Of toch nog proberen of het CDA zich ook nog voor de agrarische sector in wil zetten?

 • Gat

  Eiken dood door stikstofdepositie? Wat een gelieg. Hier in de campina hadden ze waterpeil verhoogt. Alle oude eiken gingen dood. Jah allicht sukkels een eikenboom wil geen natte voeten. Mja dat lag aan de stikstof van de landbouw.

 • koestal

  Bij de Germanen was de eik vroeger heilig.

 • Maas1

  Vreemd...in andere wereld delen de biodiversiteit in de natuur verwoesten voor de Nederlandse biomassacentrales.
  En in Nederland gaan de bomen dood door de boekhoudkundige stikstof?
  Het blad valt het is herfst...Dat verklaart meer!

 • R. B.

  Sorry Jaco na lang wikken en wegen geven we jou het stempel ongeschikt

 • Het CDA huilt met de wolven in het bos mee en durft niet erkennen dat er helemaal geen stikstofprobleem is , maar een probleem met de rekenmethode van de PAS .De rekenmethode klopt niet er wordt nu van alles bij gesleept wat er niet bij hoort .Zag op internet nog een filmpje over het klimaat wat vergelijkbaar is met de stikstof er maakt er eentje een opmerking en niemand controleert op de echtheid en de rest loopt er als een dolle achteraan om de zogenaamde boot niet te missen.<>

 • eerde

  Vreemde opmerking dat Eiken dood gaan door stikstof, eikenbomen die dicht langs een veestal staan, zijn gemiddeld vitaler en omvangrijker omdat ze veel stikstof opvangen. Jaco laat je niets wijsmaken en doe alleen uitspraken op feiten en niet op mooie verhalen! je hoeft geen bril op te zetten om dit met eigen ogen te kunnen waarnemen!

 • Zij aan zij samen met de veehouderij verdwijnen in nederland

 • Hilhorst100

  Een dode boom mag tegenwoordig ook niet meer gekapt worden, die moet eerst langdurig onderzocht worden door enkele fors betaalde milieumalloten of er geen vleermuizen in zitten, die mogelijk niet weg zouden vliegen bij kap. Vleermuizen zat zou ik zeggen er blijft zo geen insect meer over,

 • husky

  Of geen onderhoud aan de bossen door de mens oorzaak is van dode eiken betwijfel ik in bv Alaska zijn duizenden ha bos, daar kan men nooit al het dood houd verwijderd worden door de mens, mar je zag wel honderden ha zwart geblakerde stammen staan met weer fris groen onder gewas, de natuur kan zich beter regelen dan de mens dat kan doen.

 • Inkomen boer wordt niet hoger door minder export. Kringlooplandbouw geeft pas hogere marge als consument betaalt. En dat gaat op de Europese/wereldmarkt niet gebeuren. Kringlooplandbouw leidt wel tot extra eisen en dus hogere kostprijs en dus lagere marge. Betekent koude sanering van aantal boeren en sector. Kringlooplandbouw en hogere marges bekt mooi maar mist realiteitszin.

 • melkveehouder .

  Ronduit ergerlijk hoe deze twee CDA’ers dit toneelspel opvoeren. Vervolgens onbegrijpelijk dat 2/3 van de reactanten op dit forum bijten in deze voorgehouden worst van Drenth over vermeende eikensterfte. Hebben jullie dan echt niet in de gaten welk spelletje deze twee CDA-prominenten spelen? Ze proberen de discussie over het stikstofprobleem te verleggen om CDA’er Maxime Verhagen van Bouwend Nederland politiek te hulp te schieten.

  Gelijk Annie over het standpunt van haar partij over beperking van de agrarische export, waarbij ze nu maar wat blij is dat ze de tekst in de CDA visie hebben aangepast. Gelukkig voor Annie is hiermee de politieke kou voor de buitenwereld uit de lucht, want anders had ze haar belofte moeten invullen en uit het CDA moeten stappen. Wat is Annie blij dat ze dit niet hoeft te doen in de hoop dat ze haar positie in het Europarlement en dito salaris mag behouden. Politieke huichelarij ten top!

  Sorry Annie, maar ik ben nog niet vergeten hoe jouw partij in de Eerste Kamer met de beslissende stem de melkveehouderij de molensteen van fosfaatrechten heeft omgehangen om voor jouw sector de druk van de mestmarkt af te halen. Lees hiervoor het CBS rapport van 2016 er maar op na! de uitvoering gesteund door het fosfaatreductieplan in samenwerking met de overheid en RFC. Dit om juridisch het verwijt van staatssteun te voorkomen. Met welke agenda van RFC is me tot op heden (nog) niet duidelijk.

  In het stikstofdossier probeerde het bestuur van RFC hetzelfde spelletje te spelen, maar hier werd door de leden tijdig een stokje voor gestoken.
  Doch leden zullen zich geen twee keer aan dezelfde steen stoten. De geplande vervolg actie’s zijn hiervan een voorbode.

 • Bennie Stevelink

  @melkveehouder, zelfs nu gesproken wordt over halvering van de veestapel blijf jij geloven dat wij zonder fosfaatrechten onbeperkt koeien zouden kunnen houden?
  Wat zou daarnaast het rendement van die koeien zijn geweest? Hoe hoger de veedichtheid hoe hoger de kostprijs.

 • melkveehouder .

  @Bennie, je bestookt mij altijd met dezelfde one liner. Dat jij alleen maar pleit voor beleid dat jouw mestafzetkosten drukt weet ik al langer. Ook ik moet mest afzetten, maar ook mijn boterham verdienen met de melkopbrengst. Jij bent campingboer met (misschien ook landschapsbeheer en) een ander verdienmodel. Een ander verdienmodel zoals de overheid het graag ziet.

  Ik ben een boer die moet leven van het verdienmodel ‘koeien melken’. Daar heb ik mijn opleiding voor gehad, mijn leven op ingericht, een bedrijf voor overgenomen en geïnvesteerd. Als je/de overheid dan met kul argumenten en leugens om de hoek komt om mijn zuur verdiende centjes/rechten te stelen c.q. mijn toekomst om zeep te helpen voor ander gewin, dan ben je bij mij aan het verkeerde adres. Ik probeer daarbij mijn rug recht te houden en schroom daarom niet te wijzen naar mensen die naar mijn mening hier een aandeel in hebben (gehad). Dat ik daar last van kan krijgen neem ik op de koop toe, maar ik kan slecht tegen onrecht. Daarom pleit ik (ook in het stikstofdossier) zoals ik pleit, en verschillen wij van opvattingen.


 • Alco

  Och @Melkveehouder. Moet je de items van @Bennie er maar even bij halen waarom het melkquotum wel weg kon.

 • Attie

  melkveehouder, om dezelfde reden zijn wij voor derogatie, en nemen we fosfaat maar op de koop toe, om intensief ook een kans te geven..

 • werk1397

  vele zeggen moet Nederland zoveel vlees en zuivel expoteren ,dan rijst bij mij de vraag hoeveel vlees en zuivel importen wij in Nederland ,de Aldi en de Lidl kopen waar het voordeligst is . 30 % van consumptie schijnt geïmporteerd te worden klopt dat ?

 • Alles wat via Nederland naar het buitenland gaat is onze export, dus ook de sinaasappels, die via Rotterdam hier binnen komen en doorgevoerd worden naar het buitenland is onze export.Dat cijfer van onze export is dringend aan vervanging toe ,alleen wat hier geproduceerd wordt is onze echte agrarische export ,nu gaan jan en alleman deze cijfers misbruiken voor hun doelstellingen.

Laad alle reacties (37)

Of registreer je om te kunnen reageren.