Home

Nieuws 5 reacties

CDA Brabant: deadline voor boeren van tafel

CDA wil dat de deadline van 1 april 2020 voor ontwikkeling beste stalsystemen van tafel gaat.

De CDA-fractie in Provinciale Staten van Noord-Brabant stelt zich een week na het debat over de omgevingsvergunning alsnog harder op. Waar de christendemocraten vrijdag akkoord gingen met afstemming met het regeringsbeleid, wil het CDA nu dat ‘de deadline van 1 april 2020 nog dit jaar van tafel gaat. We trekken een duidelijke lijn’, stelt de fractie in een nieuwsbrief op haar website.

Lees verder onder de tweet.

Stikstofproblematiek

‘We zijn tot de conclusie gekomen dat we duidelijker moeten zijn over onze inzet. Dat willen we in deze nieuwsbrief dan ook doen’. Het CDA was nooit gelukkig met het landbouwbeleid dat in het coalitieakkoord was vastgelegd. De wereld is sindsdien veranderd door de stikstofproblematiek, zo stelt de fractie, waardoor ze zich niet meer aan dit deel van het akkoord gebonden acht.

Lees ook: Boeren willen meer tijd voor duurzame oplossingen of Brabant houdt vast aan de provinciale stikstofbeleidsregels

Breuk coalitie

Drie weken geleden legde CDA Brabant 5 eisen op tafel, voorafgaand aan het debat van vorige week. In dat debat werden de eisen afgezwakt, waarmee het college van Gedeputeerde Staten een crisis bespaard bleef. Donderdagavond laat was het onduidelijk of die coalitiebreuk er nu alsnog komt.

Omroep Brabant stelt in een artikel de vraag of de partij nu wel voet bij stuk gaat houden. CDA-lid Harvy Schouten gaat er vanuit dat er goed over nagedacht is. Voorzitter Frank de Laat kijkt met iets meer wantrouwen naar de situatie. Hij hoopt echt dat CDA de rug nu recht houdt. Wel is hij blij dat de partij met signalen van onrust aan de gang is gegaan.

Farmers Defence Force

Volgens Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) kan het CDA niet nog een keer heen en weer zwabberen in hun standpunten. Dan houden ze geen lid meer over, laat hij aan Omroep Brabant weten.

Janus Scheepers van de ZLTO hoopt dat CDA de coalitie van haar standpunten kan overtuigen.

Laatste reacties

 • boerkebrabant

  eerst zien, dan geloven, ik ken dat bericht namelijk van enkele weken geleden

 • Kelholt

  Zo de wind waait waait mijn jasje

 • farmerbn

  CDA is bang veel leden te verliezen. Misschien ook gemeenteraadsleden. Nieuwe leden krijgt het CDA toch al niet omdat jonge mensen zowiezo geen interesse hebben in CDA. Dus denken dat je die krijgt door groen te doen is dom. Groenen blijven bij Groen Links en D'66. CDA is een partij voor oude mensen en plattelanders. Ga je die plagen dan ben je niks meer.

 • Vhouder

  beter ten halve gekeerd als helemaal verkeerd

 • HeinCarien

  Farizeeërs....

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.