Home

Nieuws 17 reacties

Boerenprotest bij provinciehuis Haarlem

Bij het provinciehuis van Noord-Holland in Haarlem protesteren boeren tegen het stikstofbeleid.

Bij het provinciehuis van Noord-Holland in Haarlem protesteerden boeren maandag met zo’n 200 trekkers tegen het provinciale stikstofbeleid. Er is een petitie aangeboden met de symbolische boodschap dat de Noord-Hollandse boeren bij de provincie Friesland willen horen. Friesland is hét voorbeeld voor de Noord-Hollandse collega‘s, omdat zij als eerste provincie in Nederland de stikstofregels introkken.

Petitie

Rond 13.00 uur kwam het college van Gedeputeerde Staten naar buiten om samen met Statenleden de petitie in ontvangst te nemen. De commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, sprak de betogers toe. De petitie is door ruim 5.500 mensen ondertekend. Een van de organisatoren laat weten dat zij net zo lang doorgaan met actie voeren totdat het provinciale beleid wordt teruggedraaid. Het protest is een lokaal initiatief dat onder andere gesteund wordt door actiegroep Farmers Defence Force (FDF).

Lees verder onder de foto.

Boeren protesteren bij het Noord-Hollandse provinciehuis in Haarlem - Foto: ANP
Boeren protesteren bij het Noord-Hollandse provinciehuis in Haarlem - Foto: ANP

Ook Friese boeren naar Haarlem

Ook Friese boeren zijn naar Haarlem gereden om hun Noord-Hollandse collega’s te steunen. De trekkers konden voor het provinciehuis geparkeerd worden. Een deel van de boeren kon het stikstofdebat van Provinciale Staten bijwonen. De rest van de betogers kon via een scherm meekijken.

Uitkoop of bedrijfsverplaatsing te allen tijde vrijwillig

Vergadering Provinciale Staten

Het stikstofdossier was een van de punten waarover Provinciale Staten (PS) maandag vergaderde tijdens de Statenvergadering. Het CDA pakte de actualiteiten rondom stikstof op als spoedzaak en verzocht PS dit onderwerp als eerste te behandelen, in het bijzijn van de protesterende boeren. De partij wil onder andere dat uitkoop of bedrijfsverplaatsing te allen tijde vrijwillig blijft. Ook moet de provincie Noord-Holland geen strengere maatregelen handhaven dan andere provincies en mag bij interne saldering geen latente ruimte ingenomen worden. Ook moet er een drempelwaarde voor stikstofdepositie komen en moeten fosfaat- en dierrechten niet gekoppeld worden aan ammoniak, vindt de partij. Rond 1 december moeten de nieuwe stikstofmaatregelen van Rijk en provincies bekend zijn.

Drukte op wegen, trekkers bij Schiphol

Rijkswaterstaat waarschuwde zondagavond voor extra drukte tijdens de ochtendspits op de wegen richting Haarlem. Vooral op de A7 en A9 tussen Uitgeest en Haarlem veroorzaakten de trekkers vertraging, een opstopping van zo’n 13 kilometer file, meldt Rijkswaterstaat.

Rond 16:00 uur was het boerenprotest voorbij. Op de terugweg is een stoet trekkers richting Schiphol gereden. Of de boeren daadwerkelijk Schiphol op de korrel wilden nemen, of daarlangs werden geleid door de politie, is onduidelijk. Een politiewoordvoerder geeft aan dat de boeren worden weggeleid vanuit Haarlem naar huis. Ze hielden het verkeer rond Schiphol enige tijd op, zo is te zien op Twitter.

Lees verder onder de tweets.

LTO verwacht nog veel meer acties

Het is de tweede keer dat boeren protesteren bij het provinciehuis in Haarlem. Volgens de organisatie is er nog niet voldoende bereikt. Zo moeten er onder andere hogere drempelwaarden voor stikstof komen en moeten stikstofmetingen beter uitgevoerd worden. LTO-voorman Marc Calon verwacht de komende periode daarom nog veel meer protestacties. De protesten in oktober waren volgens hem slechts ‘spielerei’, de climax is nog niet bereikt. Volgens Calon is de boosheid onder de boeren begonnen bij de varkensstalbezetting in Boxtel in mei. “Tien uur lang zaten 67 activisten binnen. Tien uur lang greep de politie niet in. Dat gebeurde pas toen boeren auto’s omver duwden. De boeren voelen zich niet meer beschermd door de overheid”, aldus Calon. Bovendien vindt de LTO-voorman de geëiste (geld)straf voor de dierenactivisten een lachertje.

Eigen stikstofaanpak

Nog voor het weekend kondigde een drietal Noord-Hollandse gemeenten aan dat zij het lange wachten op het kabinet en de provincie beu zijn. Zij komen met hun eigen stikstofaanpak. FDF-bestuurder Mark van den Oever is tegen dit initiatief: “Wij vinden het slecht als er niet 1 landelijke lijn wordt gekozen. Bovendien willen deze gemeenten een systeem optuigen voor een probleem wat niet eens bestaat.”

De gemeenten Bergen, Schagen en Opmeer trekken de kar in dit initiatief. Een van de maatregelen die zij voorstellen is handel in stikstofsaldo, oftewel: handel in de rechten om stikstof uit te stoten. Als een bepaald bedrijf stopt of door bijvoorbeeld schonere apparatuur minder stikstof uitstoot, kan dat saldo via de bank naar een ander project gaan. De bedoeling is dat nog eens 17 gemeenten zich aansluiten bij het initiatief.

Rutte: stap verder bij oplossing stikstof

De coalitie heeft maandag verder gezocht naar oplossingen voor de stikstofcrisis. Volgens premier Mark Rutte zijn de 4 partijen ‘echt wel een stap verder’. Maar er moet veel worden uitgerekend en juridisch goed worden bekeken. Rutte wilde niet zeggen welke mogelijke maatregelen op tafel liggen ‘totdat we weten wat het pakketje is’. Een lagere maximumsnelheid om de stikstof terug te dringen wordt vaak genoemd. Het kabinet had vorige week al met oplossingen voor de korte termijn willen komen, maar zag zich gedwongen dat over het weekend heen te tillen. Rutte uitte enkele dagen geleden de verwachting dat het deze week wel lukt.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • Kringloopboer

  de PAS was een verkapte vorm van drempelwaarde .
  LTO heeft dat zo geregeld .dwz eerst mocht men meer stikstof uitstoten als het later maar daalde
  Het eerste gebeurde wel het tweede niet .
  Nu zitten we met deze ellende .
  Ook de boeren die niks fout hebben gedaan .
  En let op gaat net als met de fosfaat weg ongebruikte of latente ruimte .
  Ik vertrouw LTO niet.
  Gr kringloopboer


 • Henk.visscher

  Bijna 70% van de Nederlanders wil een eerlijke vleesprijs voor het milieu en de boer, zo toont een steekproef onder 4.730 personen (Kieskompas 2018). . Als de Tweede Kamer op donderdag 14 november voor een motie stemt die daartoe oproept, dan stroomt er per 2021 jaarlijks €500 miljoen binnen bij 25.000 veehouders. Hiervoor is het echter wel noodzakelijk dat LTO-Dier dinsdag 12 november de eerlijke vleesprijs van TAPP steunt. Wat via de markt helaas niet lukt (een eerlijke prijs), moet dan maar via de overheid gebeuren.

  Lto dier steun dit voorstel, laat de politiek nu maar eens kleur bekennen!

 • Kringloopboer

  LTO heeft geen visie nog in maart dit jaar wilden ze meer mest op de grond .
  Dat is het probleem nog groter maken 40% van emmesie komt vrij bij bemesting met drijfmest

 • Renate

  Redactie: Waarom moet lto in dit stuk weer genoemd worden? Vandaag heb ik ze in Haarlem niet gezien. Calon is onbetrouwbaar en probeert nu weer zijn eigen haggie te redden. Hij is in de krant en media wel opvallend veel aan het woord.
  Misschien eens verstandig als redactie een keer tussen de boeren te staan en de oren open te houden....

 • husky

  Helemaal eens met @Renate, meeliften op het succes van FDF.

 • kleine boer

  helemaal met je eens Renate 👍

 • Kringloopboer

  Niks aan toe te voegen .
  Gr Kringloopboer

 • Mbmb

  Prachtige actie, maar het groen (links) getinte provinciebestuur handhaaft de eigen, nog strengere regels. Dit kan eenvoudigweg niet waar zijn, in Noordholland wordt t nog erger. Kijk, we pikken dat gewoon niet, we gaan door.

 • Henk.visscher

  samen op blijven trekken, we kunnen alle steun goed gebruiken, als het doel bereikt is kunnen we nog wel eens gaan praten over wie schuld heeft aan de onstane situatie.

 • Peerke1

  De Akkerbouwers moeten in het voorjaar vergunningen aanvragen om mest uit te rijden. Dat wordt op deze manier nog erg moeilijk voor ons echte Akkerbouwers zonder PAS en zonder ammoniakrechten die we tot nu nog niet nodig hadden.
  We zien de onweersbui al hangen. Zeker omdat ze in Den Haag overspannen zijn geworden en niet meer weten wat ze doen. Wij vermoeden dat ze banen laten ontstaan door regels aan te scherpen.

 • Kringloopboer

  Nou peerke1 dat laatste klopt .
  En daar heb ik ook de schijnt van .

 • Alco

  Het eerste wat duidelijk gemaakt moet worden dat we niet iets wat krom is recht willen maken met groot geweld. Maar dat we rechtvaardigheid nastreven.

 • koestal

  DE Noord-Hollandse politiek is links,uitspraak was te voorzien

 • hlevers

  Zoals Henk Visscher al schrijft, het is nu mega belangrijk dat we elkaar steunen, en niet gaan zwarte pieten. Dit laatste gaat ons echt niet helpen. Als we wat willen bereiken moeten de gelederen gesloten!

 • Kringloopboer

  Kan wel waar zijn maar LTO zit wel met een vertrouwens probleem .
  Dat kan ze wel oplossen maar dan moet overleg ook openbaar zijn.
  zodat iedereen ook Kan horen welke belangen ze nu nastreeft van de boeren of van de banken en industrie .
  Gr kringloopboer .

 • René de jong

  Zonder aanpassingen in Nb-wet (Wnb) gaan ze dit dossier NOOIT oplossen.

  Als collectief kunnen en moeten we dit af dwingen, het ontbreekt bij de overheid nl aan GBV.

 • nvanrooij1

  Inderdaad 8.16
  Aanpassing van de Natura gebieden is nodig en kan ook volgens Nico Gerrits op Foodlog.
  Johan vollenbroek reageert elke keer kribbig op de verhalen van Nico Gerrits maar heeft geen enkele keer weerwoord.dus aanpassen die hap en een parlementair onderzoek om die beerput open te trekken.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.