Home

Nieuws 8 reacties

Biologische boeren vrezen stikstofmaatregelen

Biologische boeren zijn bang dat ze ten onrechte geraakt zullen worden door stikstofmaatregelen.

In een brief aan provincies en Tweede Kamer pleit de branchevereniging Biohuis ervoor de bioboeren actief te betrekken bij het beleid. Voorzitter IJsbrand Snoeij wijst er in die brief op dat juist rondom natuurgebieden veel biologische boeren actief zijn, vaak in samenwerking met terreinbeherende organisaties. Het vertrouwen van financiers en mogelijke bedrijfsopvolgers in het voortbestaan van dergelijke bedrijven is volgens hem ‘op een dieptepunt beland’.

Lagere stikstofemissies

Volgens Snoeij zijn de stikstofemissies – uitgedrukt als emissie per hectare – van biologische bedrijven lager dan van gangbare bedrijven. Biobedrijven hebben minder dieren per hectare, meer beweiding, geen kunstmest, minder stikstofbemesting en eiwitarm voer. “In het stikstofbeleid hoort zeker geen waardedaling en opkoop van biologische bedrijven thuis”, zegt Snoeij.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • Henk.visscher

  Als de uitstoot echt lager is dan hoeft de biologische sector niet bang te zijn, want de overheid wil bedrijven die veel uitstoten uitkopen

 • schooteind1

  stikstof uitstoot per kg melk is juist giga hoog van de biologische melkveehouderij.
  Niet echt heel milieuvriendelijk.

 • gjh

  wat een onzin om bio boeren uit te sluiten volgens de onderzoeken zijn ze meer vervuilend als een standaard boer. Dus allemaal of niemand.

 • landboer

  Het imago van bio is 100 keer beter, werken samen met natuurbeheerders , dus die hebben niets te vrezen.

 • sjoerddehoop1

  Het is al twee keer in de geschiedenis gebeurd dat biologische boeren op een gangbare manier worden afgerekend en er behoorlijke bedrijfsschade kwam door opgelegde kortingen.
  In 1984 bij de introductie van de Superheffing werden een paar honderd biologische melkveebedrijven ook generiek gekort ondanks dat zij door de omschakeling zelf al lagere productie hadden. De politiek wilde beslist geen uitzondering maken omdat ze dan een precedent schepten tov andere knelgevallen. De extra ruimte was vooral voor de groeiers
  Bij de fosfaatwetgeving en de overproductie als gevolg van verdwijnen van melkquotum hadden we weer hetzelfde.
  Het blijft oppassen.

 • Bennie Stevelink

  @sjoerddehoop, na afschaffing van het melkquotum zijn biologische boeren harder gegroeid dan gangbare. Op dit moment is ruim 30% niet meer grondgebonden.

 • sjoerddehoop1

  Bennie,
  verklaar je nader.

 • kleine boer

  bennie en ze doen niet mee aan derogatie toch?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.