Home

Nieuws 7 reacties

Wolf beet veertien schapen dood op de Veluwe

De dood van veertien schapen op de Veluwe in september is het gevolg van een aanval door een wolf. Dat is gebleken uit DNA-onderzoek door Wageningen UR.

Het is de dodelijkste aanval op schapen sinds de terugkeer van de wolf op de Veluwe, melden diverse media. Het gaat om de kudde schapen die op 19 september is aangevallen op het Kroondomein Het Loo bij Emst, volgens Omroep Gelderland. Welke wolf de schepen heeft gedood, wordt nog uitgezocht.

Richtlijn voor wolvenschade in de schapenhouderij van kracht

Bij de aanval in Emst zijn met vijftien dieren evenveel schapen gedood als bij een eerdere aanval in het Gronings Marum. Het grootste aantal dode schapen viel bij een wolvenaanval in juni 2018 in Laag Zuthem in Overijssel. Cijfers over wolvenschade worden bijgehouden door BIJ12, het uitvoeringsorgaan van regelingen voor provincies. Begin oktober heeft BIJ12 de richtlijn voor wolvenschade in de schapenhouderij vastgesteld. Die richtlijn bestaat uit uitgangspunten voor de uitvoering van de taxatie, waardebepaling van de schapen en het verlenen van tegemoetkoming in de schade.

Laatste reacties

 • Alco

  Het domste is nog het pleidooi van de wolfaria's, die pleiten voor: beveilig, beveilig, beveilig.
  Teken dat ze niet snappen dat schapen heel veel percelen gaan na weiden, het dus onmogelijk is om te beveiligen.

 • vandenbrandcv1

  degene die zo graag die wolvenhobby willen steunen, willen die ook de knip trekken????? dan heb ik het nog niet over het dierleed.

 • Vertel ook even de hele waarheid. Dat deze kudde al beschermd is, en nog geen problemen gehad heeft. Maar dat iemand een fout heeft gemaakt, en schapen in een onbeschermd stuk heeft geplaatst voor 1 nacht...

 • farmerbn

  Wat betalen ze uit voor dierenleed? Is daar jurisspondentie over? Wordt dierenleed voor een hond even goed uitbetaalt als voor een schaap?

 • Schaap1975

  Er is maar 1 oplossing voor deze overlastpleger. En dat is gewoon doodschieten. En ja met deze reactie maak ik niet allemaal vrienden. Maar de vergoedingen worden geheel uitgeknepen en zijn totaal niet marktcomform. We willen in Nederland natuur maar dat kan niet in zo'n klein land. Ook in de omliggende landen gaan de schades uit de hand lopen en wordt er regelmatig ingegrepen.

 • kleine boer

  2026 je bedoeld waarschijnlijk dat iemand de fout heeft gemaakt om de wolf hierheen te halen...het worden er te veel 2 word 4 4 word 8 8 word 16 enz enz en dan is er een ooit grens dan mag er in gegrepen worden of?

 • Jules Vismale

  Ik vraag me zelfs af of men die 14 schapen op de Veluwe niet verward met de moeflons (wilde haarschapen) die in het noorden van de Veluwe niet meer zouden zijn te vinden. Want nou wordt er beweerd dat de wolven die moeflons hebben uitgeroeid terwijl er daar honderden van die wilde schapen rondlopen en maar een handvol wolven. En nou is de veel kleinere neef van de wolf, de goudjakhals, ook op weg naar de Veluwe en of die daar op schapen gaat jagen? Een geluk is overigens wel dat jakhalzen soms zelfs groentes, fruit en afval eten!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.