Home

Nieuws 14 reacties

WUR: 25-40% minder stikstofuitstoot met ‘vakmanschap’

Nederlandse melkveehouders kunnen hun stikstofemissie met 25 tot 40% verlagen, zonder dat het hen geld kost.

Dat stelde de Wageningse veehouderijonderzoeker Gerard Migchels tijdens een stikstofdebat op de WUR-campus afgelopen week, zo schrijft WUR-tijdschrift Resource.

Mee weidegang is een van de maatregelen die kunnen leiden tot extra stikstofreductie. - Foto: Lex Salverda
Mee weidegang is een van de maatregelen die kunnen leiden tot extra stikstofreductie. - Foto: Lex Salverda

Weidegang en mest verdunnen

Maatregelen die kunnen leiden tot deze reductie zijn meer weidegang en mest verdunnen met water. Dat stelt ook hoogleraar Nutriëntenmanagement en Bodemvruchtbaarheid aan de WUR Oene Oenema als mogelijke maatregelen in een recent opgestelde Factsheet Stikstofbronnen.

Voorbeeld: Proeftuin Veenweiden

Als voorbeeld noemt Migchels de Proeftuin Veenweiden. Daar realiseerden de deelnemende melkveebedrijven in vier jaar tijd een ammoniakreductie van 25% met bovengenoemde maatregelen. De stikstofreductie nam verder toe bij boeren die de koeien eiwitarm voer gaven en minder kalveren aanhielden. Volgens Migchels leveren de maatregelen onderaan de streep ook nog een klein voordeel op. Eerder onderzoek van Migchels – in Overijssel bij melkveehouders rond Natura2000-gebieden – kwam op vergelijkbare resultaten uit. “Deze praktijkproeven zijn echter nooit vertaald naar adviezen en richtlijnen voor alle Nederlandse melkveehouders”, aldus Migchels.

Drijfmest uitbannen is een kostbare maatregel, want boeren moeten daarvoor hun stal aanpassen. Maar het levert wel een ammoniakbesparing op van 30%

‘Stikstofwinst’ vaak onzeker

Boeren weten vaak niet hoeveel stikstofwinst ze nog moeten – of kunnen – boeken, volgens Migchels. Volgens de onderzoeker zijn er collectieve afspraken gemaakt, maar die afspraken zijn niet vertaald naar individuele bedrijven. Boeren kunnen hun ammoniakemissie inmiddels meten met sensoren en de Kringloopwijzer. Door bedrijfsgegevens te combineren met gegevens van de melkfabriek en de voerleverancier, zijn de stikstofverliezen op het bedrijf goed in te schatten en te minimaliseren, volgens Migchels. Zo kunnen boeren hun ammoniakprestatie aantonen bij de overheid. En dat is relevant voor de ‘gele diensten’ die de WUR-onderzoeker voorziet: een beloning aan boeren door de overheid bij terugdringen van ammoniakuitstoot. “Dat lijkt me een slimmere uitgave dan voor veel geld boerderijen bij natuurgebieden uitkopen.”

Lange termijn: mest en urine scheiden én extensiveren

Stikstofreductie op de lange termijn vraagt volgens Migchels om het scheiden van mest en urine. Oftewel: drijfmest uitbannen. “Dat is een kostbare maatregel, want boeren moeten daarvoor hun stal aanpassen. Maar het levert wel een ammoniakbesparing op van 30%.” Frequent schoonmaken van stalvloeren helpt ook al om de emissie te reduceren, blijkt uit de factsheet van Oene Oenema.

Ook houdt Migchels rekening met een afname van de veestapel. Volgens hem is er rond Natura2000-gebieden alleen nog plek voor extensieve en natuurinclusieve veehouders. Maar minder vee per hectare zou dan ook moeten resulteren in lagere kosten.

Minder krachtvoer en beter mineralenmanagement

De Wageningse stikstofhoogleraar Wim de Vries sluit zich aan bij Migchels. Met minder krachtvoer en een beter mineralenmanagement zijn ammoniakemissies te reduceren. Wel voegt de Vries toe dat de veestapel moet krimpen als men de mineralenkringloop in Nederland wil sluiten.

Laatste reacties

 • kleine boer

  Weer 1 die podiumplek zoekt? De meeste vloeren worden al schoongemaakt roosterschuif/robot...... De aanwent norm is al niet kringloop de grond voor goed gras moet gewoon meer hebben en dat gaat niet met minder vee..... Water doen de meeste er al bij enz enz vertel een keer iets nieuws....

 • Kringloopboer

  @kleine boer .als Je de emmisie 40% kunt verlagen blijft de stikstof op het bedrijf groeit er dus ook meer gras
  Gr kringloopboer

 • deB.

  Een groot verdienmodel om de boeren heen!!!
  Als ze het zo goed weten....wat let je, ga zelf boeren man

  Hier veranderd er niets meer, of het moet goed betaald worden. Anders heel rap de tent dicht. Klaar met je zuur verdiende centen over te hevelen naar andere vraatzuchtige partijen. DAT is de insteek. NO WAY

 • 306lsa

  <>
  Carola verklaard dat stikstof probleem alleen bij ..... geldt en dat bij ....het sky high mag
  En de depositie is gemiddeld helemaal niet belangrijk
  Oké nu snap ik het helemaal niet meer misschien kan iemand het uitleggen wat Carola bedoelt 🤷‍♂️

 • deB.


  Carola is lekker op vakantie man! met heel die kliek erbij, en nog vliegen ook!!!!

 • 306lsa

  Ja deB @ dat Carola op vakantie is , is misschien zo
  Maar snap je de uitleg van Carola ook?? In het YouTube filmpje?
  Volgens mij klopt het niet want ze zette heel de bouw plus boeren op slot met een stikstof probleem dat is dan anders als alleen projecten bij natuur
  En volgens mij dat race parkoer van .... ligt weer in een probleem gebied en dat mag allemaal wel 🤔
  Wie snapt het nog ?? Is toch raar of niet?

 • Alco

  Klopt dat we minder kunnen uitstoten. Maar daar moeten we ons voor laten betalen.

 • kleine boer

  1238 als je de mestnorm omhoog doet groeit er ook meer en beter gras....

 • Bennie Stevelink

  @306lsa, ik kan het wel uitleggen: depositie op landbouwgrond is geen probleem omdat je daar veel stikstof weer vanaf haalt in de vorm van plantaardig eiwit. Je haalt er zelfs meer stikstof vanaf dan er aan depositie op komt: je moet nog extra stikstof toevoegen in de vorm van dierlijke mest of kunstmest.
  Stikstofdepositie is alleen een probleem op natuurgrond omdat je daar niets weer vanaf haalt. Daardoor hoopt het zich op (cumuleert zoals Carola zegt). Zelfs als de depositie gehalveerd wordt kan de ophoping nog steeds doorgaan.

  De gemiddelde depositie per hectare, waar Baudet naar vraagt, is dan ook misleidend. Het gaat niet om het gemiddelde over heel Nederland maar om de depositie op specifieke plaatsen waar het schadelijk is.

 • koestal

  groot nieuws,dat de boeren al wisten.

 • kleine boer

  Bennie en wie bepaald waar het schadelijk is? En wie bepaald of het wel schadelijk is? Eerst meten en zeker weten. Misschien ook eens in gebieden gaan kijken waar de eerste 50km geen vee is hoe het daar is met de natuur. Maak een meet punt op zee enz enz. Misschien een soort markervaccin ontwikkelen zodat te zien is of het van vee af komt of van iets anders. Dus men mag toch gewoon met de gemiddelde waarde omgaan nu

 • Bennie Stevelink

  @kleine boer, mijn vorige verhaal was een reactie op een filmpje wat @306lsa had geplaatst. In dat filmpje zien wij Baudet in omgekeerde richting, precies hetzelfde doen als Marianne Thieme: met suggestieve vragen bij het publiek een onjuist begrip uitlokken of versterken, om daarmee vijandige gevoelens op te wekken. Marianne Thieme probeerde vijandgevoelens op te wekken tegen de boeren, Baudet tegen het huidige landsbestuur.
  In beide gevallen is sprake van kwaadaardige misleiding waar ik weinig sympathie voor heb.

 • kleine boer

  Bennie maar wie bepaalt wat en hoeveel ?

 • koestal

  Heel Nederland op slot ,maar het verkeer rijdt nog door.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.