Home

Nieuws 76 reacties

Alles over het boerenprotest

Lees hier alle ontwikkelingen rondom het boerenprotest.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • Dacodaveenzo

  Hoe laat vertrekken jullie uit rogat

 • koestal

  Hulde aan de boeren die naar Den Haag gaan,jullie zijn helden!

 • Redlight

  SUCCES VANDAAG IN DENHAAG / LAAT ZE DAAR EENS EEN POEPIE RUIKEN/ elk militair voertuig onderspuiten met gier! Geen militair die dood wil gaan in de stront van Den Haag . .Weg met het èènzijdig stikstofbeleid het is de doodsteek voor de agrarische sector.

 • JanJDekker

  Bij de NOS is Micha Bouwer van de Farmers Defence Force aan het woord. Hij heeft geen vertrouwen in de metingen van het RIVM. Bouwer ziet de gevolgen van stikstof voor de natuur niet. "De hei waar ik langs rij is nog mooi paars en het bos is nog steeds groen en ik rij er elke dag doorheen."

  Ik ben verbijsterd over zo veel onkunde. Geen enkel idee waar het over gaat, maar je leeghoofdigheid weerhoudt je er niet van een boerenprotest te leiden. Duh gast, stikstof zorgt er juist voor dat de bomen groener worden. En het gras ook, ten koste van biodiversiteit.

  Dit is het probleem met de boeren. Het land doodspuiten, alles voor de eigen winst. En intussen maar kletspraatjes verspreiden en verwachten dat mensen luisteren. En natuurlijk geweld plegen, en militairen onderspuiten met gier.

 • wilhelmus01

  De paarse heide is er wel en iedereen wil een groen bos.
  Overigens gaat van een droge hete zomer de biodiversiteit achteruit.
  Jammer dat de natuurgebieden niet fatsoenlijk onderhouden worden. (afplaggen/grazende schapen) Als het verschralen niet vanzelf gebeurt krijgt de boer de schuld.

 • Gat

  Terror janjdekker met zijn leefhoofdige visie. Nog nooit in boerenland of natuur geweest, maar meneer weet het beter. 1 advies, alleen water en lucht tot je nemen en alle eetbare laten staan. Mensen zoals jij zijn brijvoer nog niet waard!

 • tobbert

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie <>. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • JanJDekker

  @Gat
  Zeg bedankt voor uw gescheld. Het enige zinnige wat ik uit uw bijdrage haal is dat u alleen op de persoon kan spelen en niet op de inhoud. Maar goed, uw leiders weten niet beter dus laat staan de achterban. Nu zegt die Micha Brouwer bij de NOS weer dat de critici allemaal mensen in de stad zijn die twee plantjes op het balkon hebben en zeggen dat het zogenaamd met de natuur niet goed gaat.
  Tja, twee plantjes. Nou, ik woon letterlijk MIDDEN in agrarisch gebied en ik weet verdraaid goed hoe een boerenbedrijf werkt. Ik ken veel boeren persoonlijk. Privé geven ze me vaak gelijk, maar dit zijn dan ook de boeren die iets meer van stikstof snappen dan meneer Micha van FDF. Ik heb zelf geen last van boeren en heb NOOIT bij wie dan ook geklaagd. Dan moet je ergens anders gaan wonen. Maar omdat ik er middenin woon, zie ik ook dat het land volledig dood is. Engels raaigras, doodgespoten bouwland en ingeklonken grond.
  Zèg dan gewoon dat je niks met die natuur hebt. En wees eerlijk en zeg dat driekwart van de opbrengst naar de export gaat. En lees je in in stikstof. Dan hebben we tenminste een volwaardige discussie

 • kleine boer

  Janjdekker wat is je probleem eigenlijk? Doen we even een testje 2 afgesloten ruimten 1 zetten we 2 koeien en de andere 2 auto's ga jij in die ruimte met de auto's zitten of toch liever bij die koeien?....es kijken of je dan nog zo praat.... Immers aantal auto's is groter geworden en aantal koeien al stukken minder en dan wil jij het vee de schuld geven....

 • 306lsa

  Janjdekker : <>
  Deze strijd is voor de boeren het zelfde als mensen die soms schade met de verzekering hebben het gehalte respect voor een ander standpunt is moeilijk
  Ze verschuilen zich achter de wetenschap maar wel die wetenschap die hun uitkomt

 • Bas Spruijt

  Het verbaasd me dat er nog mensen reageren op janjdekker.
  Gewoon negeren lijkt me het beste..

 • Kringloopboer

  Ik hoor net op journaal de Schiphol tussen 2020 en 2050 mag groeien
  Die hadden toch geeneens een N B vergunning
  IS dat daar al bekend
  Ik vind dat provocatie

 • ghsmale

  denhaag laat zijn ware gezicht zien, een beetje overdreven
  ado denhaag maakt meer amok
  aan de andere kant wel een mooie oefening voor het leger beter dan op de hei

 • Alco

  Vergroend die hei ook niet door al die vieze uitlaten.

 • Firma Vellenga

  JanJDekker, ik zou wel graag je mening willen horen over Schiphol, de snelwegen, staatsbosbeheer etc. Even niet over de boeren. Overigens zijn we bioboer en hebben nog nooit zo'n geel land gehad als dit jaar. Dit kun je niet wijten aan dood spuiten.

 • Zuperboer

  Het leger dan ook maar inzetten tegen de Mocro-maffia? Ik vertrouw erop dat we ons niet misdragen. De boerenstand heeft altijd aan de opbouw van NL gewerkt en we moeten de eer aan onszelf houden. Er zijn meer parallellen tussen plattelanders en deze jongens die voor de landmacht, politie en andere handhavingsdiensten werken dan tegenstellingen. Laten we dat zo houden. Het zou me niet verbazen als de boeren eind oktober weer in Den Haag staan. En dhr. Rutte houdt zich wijselijk stil.........

 • @1

  Het is alsof het RIVM een trol heeft ingezet Jan j Dekker om het beleid goed te praten, want stel je voor dat het uit komt dat er gerommeld is met de cijfers.

 • JanJDekker

  @Bas Spruit
  Negeer maar. Negeer ook vooral het spijkerharde onderzoek van het UMCG van vandaag waaruit blijkt dat mensen die in stokstofrijk gebied wonen veel meer nierschade hebben (ook gecorrigeerd voor andere factoren). Jullie krijgen het nog druk met blokkeren van al die kritische instanties! En uiteraard moeten we de feitenvrije flauwekul van de boeren over "het gras is toch groen genoeg" wel geloven.

  @Vellenga
  Het is een schande dat Schiphol geen strobreed in de weg wordt gelegd. Wat mij betreft mag Schiphol méér dan halveren. Het wegverkeer veroorzaakt ook stikstof, daar moet ook wat aan gebeuren. Ik begrijp je boodschap en ben het helemaal eens met dat iedereen z'n deel moet leveren. Ik ook: consumenten moeten er aan wennen dat ze een eerlijke prijs gaan betalen voor hun eten, zodat er op bijvoorbeeld biologische landbouw fatsoenlijk verdiend kan worden. En ik weet het verschil tussen droogte en bouw/grasland waarvan het ecosysteem naar z'n grootje is dankzij spuiten en bemesting.

 • ar-grashuis1

  De nierschade ging over stikstof oxide niet over ammoniak.

 • 306lsa

 • Kelholt

  Het UMCG onderzoek gaat inderdaad over stikstofdioxide en heeft niets met boeren te maken behalve dan dat verschillende media een link leggen met het boeren stikstof protest van vandaag.
  Als ik op dit 'onderzoek' statistiek los laat kom ik tot het volgende:
  Uit die analyse bleek – na te controleren voor factoren die gerelateerd zijn aan beperkte nierfunctie – dat chronische nierklachten sterk correleren met de kleur van het aantal auto's in de desbetreffende postcode. Hoe roder de kleur van de auto's was, des te lager was de nierfunctie.

 • Renate

  Super trots op al mijn collega's. Top mannen en vrouwen!

 • nvanrooij1

  @janjdekker 10.20
  Jij gaf af op boeren die geen kennis van zaken hebben , maar als jij het verschil niet weet tussen stikstofoxide en ammoniak , is het met jouw vermeende kennis ook droevig gesteld.
  Als je de test doet van kleine boer 9.13 dan kom je achter het verschil. Alleen vertel je het met die auto,s niet meer na.

 • husky

  Natuurlijk is van de grote varkens en kippenbedrijven iets te zeggen, waarom moet het almaar groter? de gezinsbedrijven worden kapot gemaakt, door de maatschappij, de consument en groothandel enz. iedereen is er schuldig aan maar dat wil niet zeggen dat een doelgroep heel hard moet worden aangepakt en andere beschermd worden, (lees, waar het grote geld zit) de maatschappij is gewoon ziek, en Nederland te vol.

 • Mtswie

  Even voor jdekker. Kopie uit onderzoek UMCG

  Luchtvervuiling door stikstofdioxide is vooral afkomstig van verkeer en vervoer. Ook de industrie draagt bij aan de uitstoot. De stikstofuitstoot van de landbouw zit niet zozeer in stikstofdioxide, maar in ammoniak

 • kleine boer

  Janjdekker al een ruimte gevonden om een testje te doen?

 • deB.


  Rutte is ook wakker, dreigt met strafrecht, ja dat kan hij wel zeggen, voor de rest is meneer niet thuis!!!

 • @1

  Rutte en strafrecht, was hij niet diegene met die 70 miljoen illegaal naar ISIS.

 • farmerbn

  Een woordvoerster van de politie die negatief reageert kan ook gewoon een aanhanger zijn van groenlinks of de PvdD en wil ze de boeren vuil wegzetten.

 • Oké dan

  Jan jdekker:
  Even iets om je bij te scholen.
  In energie centrales, industrie en auto’s, waar bij verbranding NOx vrij komt. Wordt NOx gereduceerd door SCR of SNCR, bij een auto heet dit een katalysator. Ammoniak (ad blue) wordt geïnjecteerd in de gasstroom om te reageren met NO om H2O en N2 te vormen. De overmaat ammoniak (NH3) in het afgasgas heet NH3-slip en komt dus vrij uit de schoorsteen of uitlaat. Naarmate de katalysator in de SCR ouder wordt en minder efficiënt wordt, neemt de ammoniakslip toe dus komt er meer ammoniak vrij. Als men in de vergunning (APK) alleen verplicht is onder een bepaalde NOx norm te blijven zal men meer ammoniak inspuiten om aan die norm te voldoen en dus meer ammoniak uitstoten. Wie controleert dit en is dit te controleren? Dus men reduceerd NOx maar produceert meer NH3

 • Mtswie

  @oke dan.
  En die NH3 krijgen wij, landbouwsector, weer op ons bord?

 • Renate

  Live 16.14: Judas Calon!

 • nvanrooij1

  @13.37 kleine boer
  Ik denk dat JanjDekker het testje al heeft uitgevoerd want hij reageert niet meer, terwijl ik hem in mijn bericht nog gewaarschuwd had.

 • NASJO

  Jan J Dekker hoe minder je het begrijpt hoe groter de mond

 • propofsky

  De boeren krijgen overal de schuld van,maar als liegen zeer zou doen,liep het hele RIVM kreupel.

 • Henk.visscher

  Jongens klopt wat jullie zeggen maar we moeten nu een nieuwe manier van actievoeren bedenken, in ieder geval niet meer massaal de snelwegen op, dat gaat vanaf nu tegen ons werken

 • Henk.visscher

  Berekeningen over stikstof blijken heel onbetrouwbaar, jurisch is wat de politiek nu bedacht had ook heel wankel, heel veel boeren zijn daar blij mee, maar ik vrees dat er nu iets uit de hoge hoed gaat komen waar we helemaal niet blij mee zijn, we kennen ondertussen de politiek, het is een smerig spelletje

 • Alco

  Een benauwd mens wordt aangevallen.
  We rechten dus onze rug.

 • 306lsa

 • Stier1

  Schandalig dat die boeren met hun criminele chantage praktijken de boel elke keer weer platgooien. Keihard aanpakken dat gajes. En vooral niet toegeven aan hun eisen. Dan houdt het snel op. Stelletje verwende boeren.
  Ze behoren tot de rijkste bevolkingsgroep van Nederland. En nog is het hun niet genoeg. Bovendien krijgen ze volop subsidies. Ze mogen hun handen dichtknijpen.
  Nee voor zulk tuig is er maar één oplossing: De Nederlandse boer BOYCOTTEN!
  Dan zullen we eens zien wie er echt de baas is in Nederland; wij de consumenten.
  En niet die verwende boeren met hun maffia-praktijken.
  Er worden nu zelfs al mensen aangereden door met tractoren door afzettingen te rijden. Dat toont hun ware aard.
  De moordenaar van Marianne Vaatstra was ook een boer (melkveehouder). Zo zie je maar weer dat dat boeren-volk totaal niet te vertrouwen is.

 • @1

  Stier1, vanmorgen verkeerde pil ingenomen?

 • Renate

  Stier1 heeft een zieke geest

 • 306lsa

  Stier1 we leven in een democratie plus we hebben demonstratie recht
  Democratie is hoeveel mensen er ergens mee eens is
  Hou dat ingedachte
  Ik durf jou mijn bankpasje plus pincode niet te geven 😜

 • kleine boer

  stier1 misschien idee om keer gewoon te eten ipv te snuiven...

 • Stier1

  306lsa:
  Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking is de boeren spuugzat.
  Hou dat in gedachten.

 • 306lsa

  Stier1 @ waar ik het met jou oneens ben is dat jij stelt dat de boeren de boel .......
  maar ik ben van mening dat het de linkse mensen zijn die de boel platleggen
  Want die hebben de pas aangevochten?
  Dat had misschien ook anders gekund? Hé we willen wat meer natuur en dan stoppen we met het proces
  Misschien vindt je dat een dom idee maar als je echt wat wil bereiken kun je ook een andere route lopen zoals niet alles via advocaten en wetten maar gewoon elkaar wat gunnen
  (Maar dat is mijn mening)

 • Renate

  Stier1 : de pol wijst anders uit.
  Normale mensen waarderen de boeren!

 • bankivahoen

  Niet op zo'n trol reageren ! Is spam.

 • Stier1


  306lsa:
  Links of rechts doet hier helemaal niet toe.
  De klimaat-actievoerders demonstreren vanuit een ALGEMEEN belang. De boeren vanuit hun EIGEN belang. Dat is nou het grote verschil.
  En daarom krijgen de klimaat actievoerders steeds meer sympathie en de boeren juist steeds minder.

 • kleine boer

  stier1 wie betaald jou om hier te reageren ? Klimaatactivisten werden ook betaald dus jij ook dat is zeker. Is ook een vorm van subsidie.... Waar koop jij je eten en wat eet je eigenlijk ?

 • 306lsa

  Stier1 Ik vindt dat boeren ook een algemeen belang dient

 • kleine boer

  stier 1 <>
  Moet ik er nog iets aan toevoegen of snap je het...

 • Stier1

  kleine boer:
  moet ik hier nog iets aan toevoegen? dacht het niet he.........
  <>

 • Renate

  Geachte Boerderij. Zou u de schrijver Stier1 willen verwijderen en blokkeren van uw site.

 • kleine boer

  stier1 je bent echt ziek.

 • Stier1

  Renate:
  U bent bang voor de waarheid begrijp ik.
  Tja de waarheid is hard he.

 • Renate

  Stier1; Voor de waarheid ben IK niet bang. Helaas staat die nooit in de krant en op tv komt die ook niet. Alleen het negatieve komt in de media.

 • Attie

  Zet stiertje een week op water en brood...

 • kleine boer

  attie hij wil geen brood denk ik....

 • Henk.visscher

  Jan D die test met kleine boer, in twee ruimten, moet je nog wel even doen, heb je verhalen allemaal gelezen, denk dat je gelijk hebt, ik kom ook wel om te kijken of alles eerlijk verloopt
  noem maar een datum die rot ammoniak we zullen ze bewijzen dat jij het overleeft en kleine boer niet, we zullen kleine boer een kopje kleiner maken, ik nodig de media ook uit zodat heel Nederland kan zien dat jij gelijk hebt, ik nodig de NOS uit die is meer op onze hand.

 • nvanrooij1

  @stier1 15.32 uur diep triest dat je zo iets aangeeft.
  Zielig persoon ben je met een zieke geest

 • Co Scholten

  Ik ben het eens dat de gewone Nederlander de boeren acties inmiddels meer dan beu is.
  Wij boeren zijn immer goed in klagen en ons handje ophouden, maar als er een goed onderbouwde uitkomst is van het RIVM dan moeten we juist de hand in eigen boezem steken en niet de boodschapper aanvallen!
  Nederland is niet geschikt voor zoveel agrarische business.
  We moeten toe naar minder dieren en 100% biologisch. Geen plek meer voor intensieve veehouderij in Nederland.
  Laten we juist een lichtend voorbeeld zijn voor de rest van Europa en de wereld.
  We moeten nederig zijn dat we in een land wonen met zoveel mogelijkheden. Laten we die mogelijkheden benutten en geen zinloze acties gaan voeren.
  We moeten inzien dat we de weg die we nu bewandelen een doodlopende is. Alleen dan zijn we goed bezig. Nu helemaal niet. En al helemaal niet die jongelui van Farmers Defence Force. Die maken alles alleen maar kapot wat wij in al die jaren hebben opgebouwd.

 • Alco

  Ik denk dat @Stier nog niet eens weet waardoor zijn vegetarische voeding kan groeien.

 • kleine boer

  Co lees eens wat je schrijft.... dat je het zelf hebt opgebouwd ... dus zelf naar zoals nu boeren is hebt toe gewerkt ? Dus niet biologisch en dat moeten wij nu wel?

 • kleine boer

  Henk zetten we er ook wat gras en brok en water bij En voor de auto een open tank benzine immers het voer vd koe licht er ook open en bloot....🤫

 • @1

  Co Scholten , ook een trol van het RIVM?

 • kleine boer

  <>

 • koestal

  Boeren worden getergd door de overheid,daar komt gedonder van,daar vraagt de overheid om en maar zeggen dat het netjes moet blijven,dat houdt een keer op.

 • koestal

  De overheid speelt met vuur.

 • ptheunis501

  Carola schouten: als ze fluit, dan liegt ze nog

 • Henk.visscher

  Co, wat voor bedrijf heb je, hoe groot en hoe ver van een narutagebied,denk dat je de schaapjes op het droge hebt, dan kun je wel makkelijk praten

 • koestal

  De boswachters doen ook niks anders dan klagen en overdrijven dat de natuur achteruit gaat,hier is de natuur heel mooi,heeft een beetje last gehad van de droogte ,maar de hei kan er wel tegen.

 • Oké dan

  Hoge concentratie stikstof in lucht kan leiden tot nierschade.

  Bedoelde je dit onderzoek JanJDekker
  De onderzoekers benadrukken met klem dat het niet gaat om de stikstofuitstoot van boeren. Dat is ammoniak, terwijl dit gaat om de stikstofconcentratie in de lucht.

  <>

  JanJDekker
  Negeer ook vooral het spijkerharde onderzoek van het UMCG van vandaag waaruit blijkt dat mensen die in stokstofrijk gebied wonen veel meer nierschade hebben (ook gecorrigeerd voor andere factoren).

 • LvW

  Denken jullie er ook aan dat er mensen in de file komen die bijv naar het ziekenhuis moeten of iets anders (hoog zwanger zijn)
  Moeten we nou elke keer als we door Nederland rijden van te voren kijken of ik dit nog wel kan ivm het feit dat ik op knappen sta ?
  Mijn respect voor jullie acties wordt een stuk minder.

 • EL

  Het Malieveld wordt de komende dagen opgehoogd!

 • vandenbrandcv1

  lvw, minder mensen minder uitstoot van stikstof co2 enz. lvw begin eens bij je zelf. dus niet meer zwanger zijn of hoogzwanger zijn.

Laad alle reacties (72)

Of registreer je om te kunnen reageren.