Home

Nieuws 4 reacties

Verlaging btw groente en fruit kost € 350 miljoen

Een verlaging van btw op groente en fruit in supermarkt en horeca leidt tot een belastingderving van € 350 miljoen en veel problemen bij de Belastingdienst.

Dat schrijft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) op vragen uit de begrotingsbehandeling van zijn ministerie.

Politieke druk

De politieke druk blijft om de maatregel van begin dit jaar (btw-verhoging) terug te draaien en zo de consumptie toe te laten nemen. De Jonge zet vraagtekens bij het terugdraaien van de maatregel voor groente en fruit. Zo’n verlaging van het btw-tarief voor groente en fruit zou leiden tot grote uitvoeringsproblemen bij de Belastingdienst. Ook het bedrijfsleven zal extra administratieve lasten ervaren als groente en fruit een eigen tarief krijgen van 6%.

Daarnaast twijfelt De Jonge of een verlaging van het btw-tarief wel leidt tot lagere prijzen in de winkel. “Mogelijk is een supermarkt bereid om bananen altijd voor een bepaalde prijs te verkopen, dus onafhankelijk van het btw-tarief, om zo klanten te trekken.”

Andere maatregelen

Volgens De Jonge is het niet moeilijker geworden om gezonde producten te kopen in de supermarkt door de btw-verhoging. Omdat prijzen van andere producten ook verhoogd zijn, blijft de keuze hetzelfde, aldus de minister.

Het ministerie ondersteunt een hogere groenteconsumptie door het Nationaal Preventieakkoord, het National Actieplan Groente en Fruit, Europese promotieprogramma’s en het EU-Schoolfruitprogramma.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Omhoog is in 5 min geregeld. Met de administratieve verplichtingen die ondernemers tegenwoordig hebben is de opstelling van deze minister schrijnend te noemen.

 • veldzicht

  Het is natuurlijk de bedoeling van heel links Nederland de BTW op groenten en fruit te verlagen en de BTW op vlees en zuivel fors te verhogen zo dat de overheid er financieel op voor uit gaat. Die milieu rakkers proberen al jaren van alles en nog wat er bij te slepen om die btw verhoging er door te krijgen maar tot nu toe is dat niet gelukt.

 • koestal

  Zal de consument nooit in de portemonnaie ontdekken

 • sneek1

  Het ministerie ondersteunt een hogere groenteconsumptie door het Nationaal Preventieakkoord, etc etc.
  Maar tegelijk schroeven ze de BTW omhoog.
  Wederom worden de mensen gepakt die het juist hard nodig hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.