Home

Nieuws 17 reacties

Stikstofregels onder grote tijdsdruk gemaakt

Verschil in stikstofregels mogelijk.

De omstreden beleidsregels voor stikstof zijn onder grote tijdsdruk tot stand gekomen. Inmiddels wordt gekeken naar aanpassingen. Deze week is daarover overleg tussen provincies verenigd in het IPO en het ministerie van LNV. Dat meldt de Gelderse gedeputeerde Peter Drenth, tevens portefeuillehouder voor stikstof van het Interprovinciaal Overleg (IPO).

Gelderse landbouwgedeputeerde Peter Drenth (CDA) - Foto: ANP
Gelderse landbouwgedeputeerde Peter Drenth (CDA) - Foto: ANP

Drenth heeft tijdens de protestacties excuses aangeboden aan de boeren over de grote haast en te weinig overleg. “De beleidsregels zijn onder stoom en komend water tot stand gekomen”, aldus Drenth, “Die beleidsregels moesten ruimte maken voor projecten door te werken aan stikstofreductie en natuurherstel.”

In Gelderland is tijdens de acties toegezegd dat er overleg komt over het opschorten van de regels voor de agrarische sector. Dat overleg met de agrarische sector is deze week en het resultaat wordt volgende week aan het college voorgelegd. De beleidsregels voor andere sectoren, bijvoorbeeld woningbouw, kunnen nu wel doorgaan als ze voldoen aan de voorwaarden. Dat is anders in bijvoorbeeld de provincie Friesland waar alle beleidsregels zijn ingetrokken. In dat geval kan voorlopig geen enkele vergunning worden aangevraagd.

Provincies hebben ruimte voor eigen stikstofbeleid

Volgens Drenth is het rijksbeleid het kader waarbinnen provincies opereren, maar is er wel ruimte voor eigen beleid. “Het streven is altijd om als gezamenlijke provincies daarin een lijn te trekken”, aldus Drenth. Provincies zijn het bevoegd gezag voor vergunningen in het kader van de natuurwet en kunnen dan ook eigen eisen stellen.

De provincies hebben inmiddels verschillend gereageerd op protestacties en lang niet allemaal de beleidsregels opgeschort. Na het overleg deze week zal blijken in hoeverre de gelederen gesloten worden. Donderdag 17 oktober is er een debat in de Tweede Kamer over het stikstofbeleid.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • Firma Vellenga

  Ik vind dat Groningen toch wel wat meer steun mag hebben van de rest van de boeren... Alles wordt ineens geschoven op het "geweld" wat ze hebben gebruikt. Wat hebben deze boeren lang moeten staan wachten voor een antwoord en ook weer de bureaucratie. 16.00 is bij mij 16.00 Ik zat me achter de liveblock al te verbijten. Plus dat de mensen in Groningen precies weten hoe je behandeld wordt door de politiek. (Aardbevingen) Alles is te wijten aan de provincie Groningen bestuurders zelf Waar was die kop koffie???

 • agratax(1)

  Is de stikstofregelgeving in gegeven door Angst zo als zo vaak in Den Haag gebeurd. Bij de hele milieu en klimaat regels gaan beide kampen uit van Angst gevoelens de een vreest dood en verderf en de andere vreest een terugloop van de economie en ontwrichting van er maatschappij. Maar niemand kan je aangeven hoe de veranderingen verlopen en al helemaal niet wat de gevolgen op termijn zijn van doorgaan of ingrijpen. Laten we reeel worden en niet langer met het vingertje wijzen naar de ander, want dan wijzen er drie vingers naar je zelf. De Haagse beleid makers zullen altijd anderen de schuld geven en nooit zeggen "We hebben deze puinhoop mogelijk gemaakt met onze wetgeving", dus we zijn mede verantwoordelijk. Nee de rijke Grachtengordel orakels willen het arme deel van de bevolking voor deze kar spannen of door de rekening daar neer te leggen of door bedrijfssluitingen waardoor ook de rekening op dezelfde mat valt. Niet in de grachtenpanden of in het Gooi e.a. luxe wijken graag.

 • Er is duidelijk paniekvoetbal bezig in de top van de politiek, men heeft de grootte van de protesten totaal onderschat en gedacht dat die boeren er wel in zullen stinken , maar ik denk dat de gemiddelde boer onderhand beter van de stikstof op de hoogte is dan menig ambtenaar.

 • wienbemelmans

  Benieuwd wat ze met Zandvoort doen.Ze zullen dat wel met wat smoesjes door laten gaan let op.

 • Het verstand komt misschien terug in Den Haag <>

 • EL

  Eerst betrouwbare meetgegevens, daarna overleggen!

 • Maas1

  @20.02 Mee eens,geen huis meer op drijfzand!
  Voor de boeren die als nog willen stoppen,netjes uitkopen niets mis mee dat lost een hoop op.En een gefundeerde drempelwaarde er in zodat iedereen verder kan.

 • J.W. de Kloet

  <>
  probleem zit niet bij ons als boeren. onze stik stof is zwaar slaat in directe omgeving van de boerderij neer. meest op landbouw grond

 • Firma Vellenga

  19:07 Ja, ik sta ook nog elke dag versteld van het verstand van de boeren. Ben getrouwd geweest met een bijna professor(overleden) en met een boer (zonder opleiding) Ik zou niet weten wie voor wie onder doet. Helaas zien de mensen de boeren nog vaak als "dom" hoewel ze daar nu wel van terug komen de laatste tijd

 • john***

  De peovincies hebben iet in de gaten dat een halfvolle stal net zoveel ammoniak produceert als een volle stal.

 • .....

  Slechte beurt voor die CDA'er

 • bankivahoen

  Akties in Brabant dienen pas te stoppen als de datum om nh3 reductieverplichting voor stallen NET ZO ALS IN DE REST VAN NEDERLAND weer naar 2028 gaat.

 • 306lsa

  <>

 • Maas1

  @Bankivahoen zo is het gelijke monniken gelijke kappen.

 • koestal

  Ja ,als je niet meer weet ,geef dan de boeren maar de schuld,gemakkelijker kan het niet.

 • koestal

  Wat een waardeloos excuus.

 • koestal

  Boeren in Groningen valt niets te verwijten ,ze zijn al genoeg geschoffeerd door de NAM en Shell,die gaan bijna vrij uit met de verwoestende aardbevingsschades.Ze maken boeren gefrusteerd met al hun fratsen om te voorkomen om te moeten betalen .Bovendien doet het kabinet niks anders dan pappen en nathouden om de NAM te sparen en zelf de aardgasbaten te incasseren. Schandalig !

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.