Home

Nieuws 16 reacties

Schouten wil niet aan glyfosaatverbod

Een verbod op glyfosaat in de landbouw komt er in Nederland niet, zolang het middel in Europa nog toegelaten is.

Minister Carola Schouten zegt dat een verbod in de landbouw juridisch niet te onderbouwen is.

De Tweede Kamer is kritisch op de houding van Schouten. Een motie van D66‘er Tjeerd de Groot om het gebruik van glyfosaat aan banden te leggen en een einde te maken aan het ‘geelspuiten’ van grasland haalde een Kamermeerderheid.

Glyfosaat alleen in het uiterste geval

De minister zegt dat het gebruik van glyfosaat binnen de integrale gewasbescherming aan banden moet worden gelegd. Ze streeft naar een werkwijze waarbij glyfosaat alleen in het uiterste geval wordt ingezet.

Maar een verbod in de landbouw zou mogelijk leiden tot schadeclaims, aldus Schouten. De minister zegt dat de Oostenrijkse regering niet voor niets in haar maag zit met een aangenomen wet in het Oostenrijkse parlement om glyfosaat te verbieden.

Wel verbod buiten landbouw

Partij voor de Dieren, D66 en GroenLinks legden de minister donderdag het vuur na aan de schenen na haar duidelijke weigering om een verbod op glyfosaat te overwegen. Tjeerd de Groot (D66) vroeg zich af of de minister wel op het juiste spoor zit met haar stelling dat een verbod in de landbouw niet juridisch houdbaar is, gezien het feit dat er buiten de landbouw wel een verbod is ingesteld.

Dillema niet op bordje van de boer leggen

Schouten zegt dat boeren glyfosaat soms praktisch niet kunnen missen, ook gezien de regels die de overheid oplegt als het gaat om eisen voor vanggewassen. De minister wil dat dilemma niet op het bordje van de boer leggen.

Aan de andere kant zegt Schouten dat ze “geen dogmatisch voorstander van glyfosaat is”. Als glyfosaat niet door de herbeoordeling door het Europese voedselveiligheidsagentschap (EFSA) komt, zal zij dat ook als een feit accepteren.

Neonicotinoïden

De minister gaat niet in op verzoeken om alsnog neonicotinoïden in de akkerbouw toe te staan. “In Europa hebben we juist besproken dat die uitzonderingen (in andere lidstaten) eigenlijk niet kunnen. Er is gewoon een verbod. Ik ga niet voor een vrijstelling pleiten.”

Laatste reacties

 • farmerbn

  Wat is er toch met die Tjeerd? Wat een frustratie.

 • andrer

  die tjeerd toch, inderdaad buiten de landbouw is glyfosaat niet verboden, enkel er zijn enkele gebruiksvoorschriften, het etiket lezen wil wel eens helpen.

 • vandenbrandcv1

  in grasland met kweek kun je niet zonder glyfosaat , een keer goed vollevelds spuiten en klaar is kees.

 • vandenbrandcv1

  tjeerd moet maar boer worden, kunnen boeren met landbouw ervaring op zijn stoel gaan zitten. is hij binnen 10 jaar financieel verdronken.

 • Tja Tjeert is nou eenmaal een product van dat natuurdeel van Nederland dat allen boeren weg wil hebben, alhoewel ze niet hebben nagedacht over de gevolgen.hij zit daar nu eenmaal gevangen en het zal voor hem nog niet meevallen om daar weg te komen.

 • arink

  Tjeerd zit niet gevangen, maar het gros van de boeren zit gevangen in het systeem van Monsanto.

 • boer drenth

  Die Arink heeft ook een mening over dingen waar totaal geen verstand van heeft. Schoenmaker blijf bij je leest

 • jos.veendrick1

  Arink weet niet waar hij/zij het over heeft. Ga je er eens in verdiepen.

 • arink

  Heb zelf in een grijs verleden veel glyfosaat gebruikt, maar de afgelopen 30 jaar niet, en dat bevalt uitstekend.

 • farmerbn

  Een bioboer die in het verleden glyfosaat gebruikt heeft en nu dus niet meer, kan zeggen dat het uitstekend bevalt. Je kunt een aantal keer je grasland cultivateren, ploegen en enkele keren een vals zaaibed maken en daar heel gelukkig bij zijn.

 • kleine boer

  arink hoe had je het zonder gedaan ? Eerst je land schoon maken en dan zeggen dat het niet meer nodig is..... zo kan iedereen wel zonder ja.

 • arink

  Nou, kleine boer, dat was op het oude bedrijf, op het nieuwe bedrijf sinds 1991 nooit gebruikt.

 • kleine boer

  Arink niet alle grond is het zelfde dat weet je zelf nu dus al te goed

 • gdluggenhorst1

  Het gebruik van round-up kan vast minder.
  Maar dat kost extra dieselolie en een groene massa, die nog moet verteren als de mais is gepoot.
  Die groene-massa-vertering kost vel groei v/d opkomende maisplant.
  Tip: Na roundup spuiten, wacht niet langer dan 7 dagen met een grondbewerking, dat oogt veel beter dan die in-gele vlakten in het buitengebied.
  In Lievelde/Vragender lijken ze de kweek helemaal hebben uitgeroeid, Arink???
  Het komt wel weer terug op zandgronden!!
  Laten we a.u.b. een Round-up houden voor de moeilijke gevallen en dat niet verspelen!

 • GAJ VAN DEN BROEK

  Boeren kunnen slecht tegen kritiek.
  Voordat Roundup er was konden we ook zonder.

 • trekker123

  Even ter herinnering, voor er Roundup was hadden we TCA. Wat een uitkomst was het dat er Roundup kwam! Wat een uitkomst dat er Roundup kwam! In theorie kun je zonder, maar dan komen we bij de beroemde vraag wat het allemaal mag gaan kosten?

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.