Home

Nieuws 3 reacties

Schouten: provinciale regels stikstofruimte aanpassen

De provinciale regels bij het extern salderen van stikstofruimte moeten in lijn worden gebracht met het kabinetsbeleid. Minister Carola Schouten zei donderdag 10 oktober bij de behandeling van de landbouwbegroting: “Wat in de brief van het kabinet staat, geldt. De provinciale beleidsregels moeten in lijn zijn met de brief".

Woensdag 9 oktober bleek dat de provinciale beleidsregels verder gaan dan wat het kabinet afgelopen vrijdag schreef. De provincies nemen in de beleidsregels meer zogenoemde latente ruimte weg dan het kabinet schrijft.

Onbenutte stalcapaciteit wel meetellen

Schouten zegt dat bedrijven die als gevolg van het stelsel van fosfaatrechten hun stal niet hebben volgezet, bij het extern salderen de onbenutte stalcapaciteit wel kunnen meetellen. Bij de provinciale beleidsregels is dat niet mogelijk.

Tijd om provinciale regels aan te passen

De minister zegt dat er tijd is om de provinciale regels aan te passen, omdat eerst een wetswijziging nodig is voordat het extern salderen met landbouwbedrijven mogelijk wordt. De provinciale beleidsregels zijn mede door inbreng vanuit de provincie Noord-Brabant strenger geworden dan de brief van de minister.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • nvanrooij1

  Ik ben benieuwd hoe dit morgen in Brabant gaat. Het voorstel is anders van de Provincie. Het is allemaal Ad hoc beleid. Wat ik me wel afvraag of bij de invoering van de Natura 2000 gebieden niet nagedacht is. Een heleboel bedrijven rond deze gebieden waren toen al aanwezig en hadden dus toen al gewoon rechten.
  Een financiële paragraaf bij de invoering van dat beleid had toen al inzichtelijk gemaakt wat de consequenties waren. Misschien waren dan andere keuzes gemaakt. Maar dat is niet de sterke kant van de overheid maar dat kan ook gemakkelijk met andermans belastinggeld.

 • john***

  teruguit redenerend is het eigenlijk wel een prima vraag of het realistisch was om bepaalde natura 2000 gebieden aan te wijzen. De peel onder kdw krijgen is net zoiets als een zebrapad over de a2 aanleggen.

 • schooteind1

  Eindelijk verstandige taal van Schouten. Dit moet onze inzet zijn. En inderdaad rendement of verdien vermogen zijn begrippen die de overheid niet kent, tenminste niet als het om boereninkomens gaat. Triest..heel triest en ongelooflijk A-sociaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.