Home

Nieuws 13 reacties

Schouten: prijsdiscussie spannendst in omslag naar kringloop

De discussie rondom het verdienvermogen van boeren is het meest spannend in de omslag naar kringlooplandbouw, aldus minister Carola Schouten na de presentatie van het rapport van de Taskforce Verdienvermogen.

Het rapport werd maandag 7 oktober door taskforce-voorzitter Hester Maij aan de minister overhandigd in Utrecht.

Schouten herkent veel facetten die de taskforce heeft benoemd, uit de gesprekken die ze met boeren voerde sinds ze minister is. “Een van de vragen die bij eerdere gesprekken steeds terugkwam, is de vraag over het verdienvermogen. En daar heb ik zo niet een-twee-drie het antwoord op. De taskforce geeft ons nu handvatten om daarmee aan de slag te gaan”, aldus Schouten.

Gelijk speelveld

Een van de randvoorwaarden voor het slagen van kringlooplandbouw is een gelijk speelveld voor boeren, vooral internationaal. “De import en export van producten zal er altijd blijven”, zei Hester Maij, voorzitter van de taskforce. Daarin ziet Schouten juist de grootste uitdaging. Voor het creëren van een gelijk speelveld zijn ook omringende landen nodig, aldus het rapport. Dat zijn onder andere Denemarken, België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk (VK). De minister vertelt dat ze met ‘een groep gelijkgezinde landen’ in de EU spreekt. “Dat zijn de eerdergenoemde landen, maar het VK hoort daar niet bij. Verder zijn er ook een aantal Scandinavische landen en bijvoorbeeld Oostenrijk die ik daartoe reken.”

Lees verder onder de tweet.

Heffing op (schadelijke) emissies

Een van de maatregelen die de taskforce voorstelt is een systeem waarbij boeren worden afgerekend op emissies en tegelijkertijd worden beloond voor de vastlegging van bijvoorbeeld stikstof en kooldioxide. “Dat is geen eenvoudig systeem, maar het is een combinatie van de wortel en de stok, want je wilt voorlopers belonen en tegelijk anderen motiveren om zich ook in te zetten. Dat ligt politiek gevoelig, dat kan ook niet zomaar worden ingevoerd. Maar dat geldt voor alle voorstellen.”

Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Betaling voor maatschappelijke diensten, zoals het sluiten van de kringloop en hiermee de emissies beperken, kan wat Schouten betreft ook betaald worden uit gelden uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. “Hiermee wordt de pot voor boeren natuurlijk niet groter, maar worden boeren wel beloond voor hun ondernemerschap.”

Schouten gaf aan dat ze blij is dat de taskforce 2050 als richtjaar heeft gekozen. “Tot die tijd moet elke stap in de keten die richting op gaan. Dat is niet makkelijk te realiseren en heeft tijd nodig, bijvoorbeeld om boeren te laten experimenteren.”

Lees meer over kringlooplandbouw

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Wat gaan ze doen met de import uit de Oekraine?

 • pinkeltje

  De import uit Oekraine gaat gewoon door. Nederland, net zo min als de EU gaan Oekraine de pin op de neus zetten. Dat wordt alleen zoete broodjes bakken.

 • agratax(1)

  Als we de Vrije Wereld Handel op voedsel niet aan de kaak durven stellen, zal het duurzaamheid verdien model heel ver weg blijven. Brazilie bv. kan alles maken wat wij ook maken aan voedsel en transport is echt geen punt meer tegenwoordig. Helaas maar waar Den Haag denkt niet veel verder dan EU als concurrent waar je het mee eens moet worden over klimaat maatregelen. Hoe we het wenden of keren de boeren zullen als eerste geofferd worden in de strijd tegen "Duurzaamheid". Wat duurzaam ook precies mag inhouden. Het is in ieder geval een goede smoes om de voedselzekerheid voor de aller armsten nog meer op de tocht te zetten.

 • tinusje

  gratis advies Schouten: laat de markt het doen...kost niks en is democratisch....als 20% vd nederlanders dit wil zal er 20% afzet zijn....zo niet dan liegen ze....en kunnen we gewoon doorgaan zoals nu......is helemaal niks mis mee....laat je niet framen door Jesse en Tjeerd dat landbouw in NL failliet is...grote leugenaars zijn het met dubbele agenda...

 • Henk.visscher

  Laten we bij alle zaken die worden ingevoerd , de juiste volgorde aanhouden eerst de beloofde hogere prijs,met overheidsgarantie dat die ook zo blijft, daarna de invoering dan krijg je ook zelfs mij mee

 • Henk.visscher

  We moeten een estafette houden we beginnen met de trekkers en iedereen die mee wil doen op Tessel die gaan met het dossier met onze punten, met daarin vooral dat wij eerlijke metingen willen en dat ook de depositie moet worden meegeteld, en de drempelwaarde gelijk moet zijn aan onze buurlanden ,want dan kan heel Nederland zo weer aan de slag met alle projecten die nu stil liggen,naar het provinciehuis van Friesand , daar overhandigen ze het dosier aan het provinciehuis en aan de Frieze boeren , Tesselse boeren gaan weer terug , de Frieze boeren gaan naar het provinciehuis van de volgende provincie, enz, totdat het dosier in den Haag is afgeleverd, iedereen kan dan meedoen,ook burgers en andere sectoren, want die hebben ook een belang, want voor velen is het afreizen naar de randstad te veel gevraagd.
  Op deze manier bereiken we de provincie, de lokale pers, de bugers en de landelijke pers en ik weet zeker dat er mega veel aan meedoen

 • Verdienmodel en kringloop bijt elkaar.
  Zolang het elders niet hoeft.
  Zou dit nog echt serieus menen?

 • farmerbn

  Gaat hem niet worden.

 • "Eén van de randvoorwaarden is het creëren van een gelijk speelveld voor de boeren, vooral internationaal". Begin dan maar gelijk om de uitstootdepositie op hetzelfde niveau te brengen als onze buurlanden.

 • Mtswie

  @ henk Visser, Super plan. Direct invoeren.
  Kunnen we zelfs vaker herhalen als dat nodig mocht zijn.
  Dan zijn slaap actie's ook beter te realiseren.

 • Henk.visscher

  Mts je hebt gelijk op deze manier kunnen we het heel lang volhouden en de overheid kijkt daar echt na , als ze zien dat het afzwakt zetten ze de plannen door, als het te veel onrust in de samenleving geeft, dan passen ze wel aan

 • Marowak

  In een vrije markt word de prijs bepaald door vraag en aanbod. Doordat er niet uitgebreid word en er krimp plaats vind door stikstof beleid en toegewerkt word naar kringloop landbouw zal het aanbod gaan dalen, in theorie minder aanbod vraag hetzelfde prijs hoger, hoe dat in praktijk uitpakt dan weet ik niet.

 • Henk.visscher

  en je bereikt de provincies, in veel provincie,s zitten nog wel mensen die echt het beste voor hun burgers willen, die willen

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.