Home

Nieuws 16 reacties

Rabo: duurzaam telen wordt criterium bij financiering

Vanaf 2020 gaan banken vastleggen hoe groot de CO2-uitstoot van hun leningen en beleggingen is. Op die manier willen zij bedrijven stimuleren minder CO2 te produceren. Is de uitstoot van een lening te groot, dan gaan de instellingen in gesprek met het bedrijf.

Deze zomer hebben partijen uit de financiële sector hun handtekening gezet om de CO2-norm op leningen en beleggingen te rapporteren. Arne Bac, sectormanager Tuinbouw bij Rabobank, ziet de ondertekening vooral als een symbolische zet. De Autoriteit Financiële Markten wil immers al langer dat banken rapporteren over duurzame ontwikkelingen in de sectoren waaraan ze krediet verstrekken.

Bac denkt dat bedrijven door inzicht in de eigen CO2-uitstoot vanzelf duurzamer gaan investeren. Op den duur zal het er ook toe leiden dat bedrijven die veel CO2 uitstoten geen lening meer krijgen.

Voorafgaand aan de crisis leefde de glastuinbouw op een roze wolk

Geleerd van crisis

Als financiële instellingen iets geleerd hebben van de afgelopen crisis is het wel dat striktere normen gewenst zijn bij het verlenen van krediet. De glastuinbouw is een van sectoren waar zware klappen zijn gevallen, omdat voorafgaand aan de crisis de gehele keten op een roze wolk leefde. Wat betreft investeringen leek alles te kunnen. “Er werd ruim gefinancierd waarbij te weinig is gekeken of tegenvallers waren op te vangen en of investeringen wel voldoende rendement opleverden”, vertelt Bac.

Financiële status leidend

De financiële status van een onderneming is nog steeds leidend voor het verlenen van krediet, maar meer en meer wordt in stimulerende zin gekeken hoe robuust een onderneming in de wereld staat, zoals Bac het typeert. “De basis van een lening is nog steeds of die is terug te betalen. Van belang is echter ook of die lening toekomst-proof is op duurzaamheid in de breedste zin. Dus niet alleen betreffende energiedoelen in het Klimaatakkoord, maar ook of maatschappelijk verantwoord wordt ondernomen op gebieden als plantgezondheid en personeelsbeleid.”

Nu al screening op duurzaamheid

Rabobank screent al op duurzaamheid en deelt bedrijven daarop in. A zijn de koplopers, B de middenmoot, C de achterblijvers en D onacceptabele, veelal ook frauduleuze, bedrijven. Categorieën A en B (zo’n 85% van de bedrijven) krijgen zonder meer geld voor spronginvesteringen. Categorie C kan nog wel aankloppen voor diepte- en vervangingsinvesteringen bij de bank, maar niet meer voor spronginvesteringen. Aan categorie D wordt sowieso geen krediet meer verstrekt.

Impactlening met rentekorting

Waarin de Rabobank uniek is, volgens Bac, is dat op spronginvesteringen via een zogenoemde impactlening maximaal 0,65% rentekorting wordt verleend, afhankelijk van de looptijd van de lening. Dat naast de groenfinanciering. Dit beleid is anderhalf jaar geleden in gang gezet en Bac verwacht dat eind 2020 het beleid ook gaat gelden voor diepte- en vervangingsinvesteringen.

Duurzaamheidseisen zijn vooralsnog geen verplichting, enkel een managementtool

Bewegen van categorie C naar B

Aangezien duurzaamheidseisen continu bewegen, bewegen ook de criteria voor de diverse categorieën, aldus Bac. “Bedrijven in de C-categorie proberen we te bewegen duurzame aanpassingen te treffen, zodat ze wel voor financiering van spronginvesteringen in aanmerking komen. We merken dat dit stimuleren ook echt werkt. Toegang tot financiering is een prikkel, toegang tot een goedkopere financiering een nog grotere. Het geeft ondernemers net dat laatste zetje in de rug om hun bedrijf verder verduurzamen. Duurzaamheidseisen zijn vooralsnog geen verplichting, enkel een managementtool.”

Peter van Leth

Laatste reacties

 • agratax(1)

  wat de impact is voor de Nederlandse landbouw moeten we afwachten. Ik vrees echter dat grootschalige bulklandbouw (Zuid Amerika , Afrika) wel eens de minste CO2 uitstoot per ton product kan hebben. Dus hier kan de bank met opgeheven hoofd zijn geld in investeren. Voor de Nederlandse boer zou dit wel eens de zoveelste verzwarende regel kunnen zijn in zijn overlevingsstrijd. ik zou voorstellen dat de Bank maar ook de overheid eerst gaan zoeken naar een totaal nieuw landbouwbeleid alvorens nieuwe regels en eisen toe te voegen zonder de bijbehorende geldelijke beloning zeker te stellen.

 • farmerbn

  Is Rabo zelf een D-(frauduleus) bedrijf? Gaat Rabo dit alleen in Nederland toepassen of ook in Oekraine? Volgens mij wil Rabo ook van een hoop boeren af (net als D66) en wil ze dit op deze manier goed praten.

 • agratax(1)

  @farmerbn. In de Oekraine is de CO2 uitstoot zeker minder per hectare dan in Nederland omdat de hoofdmoot Graan betreft op zeer grote schaal. Minimaal transport uren voor je machines en steeds meer No-Till en weinig uren/ha op de weg of kopakkers bewerken etc. De CO2 uitstoot dan ook per kg product moeten worden uitgedrukt volgens mij en niet per ha of vierkante meter kas of per dier. Ik zie deze kreet van de Rabo dan ook niet anders dan een wensgedachte t.b.v de burgerklanten, waarbij de implementatie niet eenvoudig zo niet onmogelijk zal zijn.

 • cornelis 22

  Inderdaad wat een grap zelf net een boete gehad van hier tot Tokio en het dan over categorie D bedrijven hebben.

 • deB.


  Wat een hypocriete lui. Rabo staat synoniem voor fraude!

  Niet meer investeren, niet meer financieren...dat is de weg, en anders niet

 • glaasje

  Geloofd de Rabobank ook al in het sprookje CO2!!!!!! Rabobank is al net zo gek als dit kabinet. Duurzaam ik mag het niet meer horen!!!!!

 • agratax(1)

  @glaasje. Duurzaam is een kreet bedacht door "activisten". Daarna door de politiek overgenomen en nu is het de KREET voor de toekomst. Een goede definitie die ook de economie en de mensheid in leven houdt is nog niet bedacht en zeker nog niet voorzien van een mondiaal beleid om het duurzame doel te bereiken.

 • De RABO moet doen waarvoor ze is opgericht , coöperatief bankieren , van dat pad zijn ze al een hele poos vanaf gegleden.

 • Henk.visscher

  Fariceers dat zijn ze bij de rabobank

 • Axl

  Duurzaam boeren is minder afhankelijk zijn van rabo bank

 • renilda

  rabo financiert liever plof kippen in oekraine en dan via nederland verkopen

 • o

 • Firma Vellenga

  Hoe lang houdt de Rabobank ook nog stand? De particuliere hypotheek willen ze al elders onder brengen voor het geval dat de banken om vallen en voor sommige leningen kun je beter naar een particulier gaan die hier een goede investering in ziet.

 • kraats

  Ik heb een akkerbouwbedrijfje. Mijn gewassen produceren geen CO2 maar eten dat op. Eens kijken hoeveel rente ik krijg op mijn lening ...

 • Hilhorst100

  Volgens mij is Co2 nodig voor de plantengroei, dus de uitstoot is duurzaam. Allemaal ongeschoolde linkse klaplopers bij de kopstukken van de bank

 • farmerbn

  Precies Hilhorst100. Ook organische mest is goed voor planten. Ook die is door de milieumaffia in de ban gedaan. Hetzelfde als met het water. Weet je wel hoeveel water een ha maisland nodig heeft, lees je wel eens. Ook in de ban. Hoe bestaat het dat die maffia alles wat planten nodig hebben op de zwarte lijst hebben gezet.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.