Home

Nieuws 9 reacties

Ministerie en provincies steggelen over latente ruimte

Provincies en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit liggen overhoop over de berekening van de omvang van een bedrijf bij extern salderen. Inzet is de latente ruimte. Bij extern salderen wordt stikstofruimte van een stoppend bedrijf verrekend met de ruimte voor een ander bedrijf of een andere activiteit die stikstofdepositie veroorzaakt.

De provincies hanteren in een eerder deze week vastgestelde beleidsregel een strengere norm dan minister Carola Schouten in de brief aan de Tweede Kamer heeft verwoord. De minister rekent met de vergunde stalcapaciteit. De provincies gaan uit van het aantal dieren dat in de stal werd gehouden op 8 oktober 2019.

De provincies gaan uit van het werkelijk aantal dieren, om te zorgen dat bij afroming een zo groot mogelijk effect wordt gerealiseerd in de vermindering van stikstofdepositie. Afromen van latente ruimte heeft geen stikstofeffect op natuurgebieden. De minister gaat uit van de stalcapaciteit om niet in juridische discussies te verzanden over stallen die (toevallig) deels leeg stonden op de peildatum.

Provinciale regels kunnen worden aangepast

Een woordvoerder van minister Schouten zegt dat de kabinetsbrief van 4 oktober het uitgangspunt blijft. “Maar we lossen dit op met de provincies”, aldus de woordvoerder. Er is nog tijd om die oplossing te vinden, omdat extern salderen (waarbij afroming plaatsheeft) pas wordt toegestaan na een wetswijziging van de Meststoffenwet.

Een woordvoerder van het Interprovinciaal Overleg (IPO) zegt dat er voortdurend overleg is tussen de minister en de gedeputeerden. Volgens hem zijn de provinciale beleidsregels niet in begon gegoten. “Dit is een eerste stap. We gaan kijken of het goed werkt. Als dat niet zo is en we moeten dingen veranderen, gaan we dat zeker doen.”

Laatste reacties

 • deB.

  We kunnen het beste stoppen met koeien houden. Alles wordt kapit gemaakt. Vergunningen, eigendommen zijn waardeloos. Hoe kun je daar een onderneming op bouwen. Door fosfaat terug geworpen, en nu straffen met stikstof op aantal. Het is laag en laag bij de grond, schurken staat dat is het.

  Niet trots op de boeren, maar TRIEST om boer te zijn

 • egbert

  We hebben al p rechten door die p rechten zijn verschillende stallen nog lang niet vol dat moet al bij stoppers wegkomen als ze je dan ook nog de latende ruimte afnemen is het wel heel triest .
  En elke kilo p wordt bij verkoop al 20 % afgeroomd dus er komt al steeds minder vee.
  Ik snap dit hele overdreven gedoe niet meer want waar de grootste problemen zitten met N gaat deze regelgeving niet oplossen .

 • fietskip

  Als Schiphol zonder vergunning mag draaien mogen wij dat ook.
  Of moeten we alle industriebedrijven die geen vergunning hebben maar gaan aanpakken inclusief Schiphol.
  Die dan ook stil leggen.

 • Kringloopboer

  Het stikstof probleem is een importprobleem wat je niet importeert kan ook de lucht of het grondwater niet in simpel he

 • ghsmale

  nederland begint op China te lijken
  daar worden de mensen rechten ook genegeerd

 • Peerke1

  In een Democratie mag je verwachten dat iedereen gelijk behandeld word. Als een winkel 10 jaar leeg staat dan nog vervalt de vergunning niet .Zo zijn er vele voorbeelden te noemen. Maar als boeren uitgeroeid moeten worden dan mag zeker alles. Het lijkt wel oorlog en de boeren zijn degene die opgeruimd moeten worden zeker.

 • john***

  As je logisch nadenkt moet extern salderen zonder doorhalen van dierrechten gewoon mogelijk worden. De dieren komen toch in een stal te zitten met de laagste emissie die intern gesaldeerd worden en met de stikstof kan een woonwijk uit de grond gestampt worden. Het proces zal dan ook veel sneller gaan.

 • nvanrooij1

  @peerke
  Misschien interessant of er geen planschadeclaims ingediend kunnen worden bij het afnemen van rechten. Voer voor juristen

 • nvanrooij1

  Wat een absurde discussie eigenlijk over latente ruimte. We hebben in Nederland voor alle sectoren dier - of fosfaatrechten . Bij intern salderen dieren toevoegen betekent dat er elders rechten gekocht moeten worden. Dus het doet niets met de hoeveelheid stikstof.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.