Home

Nieuws 3 reacties

Minder mengvoerafzet ForFarmers in Nederland

ForFarmers zette in het afgelopen kwartaal minder mengvoer af in Nederland en België.

Dat drukte de brutowinst op mengvoer van het bedrijf. Desondanks bleef de totale brutowinst in het kwartaal ongeveer gelijk (+0,4%) ten opzichte van vorig jaar. Dat kwam vooral door de overnames die het bedrijf eerder deed. Die overnames konden de autonome daling compenseren. Dat blijkt uit de operationele voortgangsrapportage over het derde kwartaal.

Kleinere melkveestapel

Als reden voor het dalende mengvoervolume in Nederland noemt ForFarmers de kleinere melkveestapel als gevolg van de fosfaatmaatregelen en de stoppersregeling in de varkenshouderij. Ook bleven melkveehouders terughoudend in het kopen van prestatievoeders om de productie per koe te verhogen.

Het veevoerconcern is momenteel bezig met de strategie voor de jaren 2020-2025. Daarbij houdt het rekening met op termijn een mogelijke krimp van de veestapel in Nederland.

Groei in Duitsland en Polen

Het totale volume mengvoer bleef ongeveer constant (-0,4%). Dat heeft het bedrijf vooral te danken aan groei in mengvoerafzet in Duitsland en Polen. Die compenseerde de daling in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk.

ForFarmers wist in Polen ‘substantiële groei’ te realiseren en daarmee de effecten van de uitdagende marktomstandigheden in de andere landen te compenseren. “We zien de snelgroeiende Poolse agrarische markt als een belangrijke groeipijler voor de toekomst en we zijn met onze deelneming in Tasomix daar goed gepositioneerd”, aldus CEO Yoram Knoop in een verklaring.

Lees verder onder de foto

"In Nederland heeft de discussie omtrent welke maatregelen getroffen moeten worden om de stikstofuitstoot te verminderen tot grote onrust geleid onder veehouders. In dit licht is het begrijpelijk dat zij terughoudend blijven in het verhogen van hun productie”, aldus CEO Yoram Knoop - Foto: Michel Zoeter
"In Nederland heeft de discussie omtrent welke maatregelen getroffen moeten worden om de stikstofuitstoot te verminderen tot grote onrust geleid onder veehouders. In dit licht is het begrijpelijk dat zij terughoudend blijven in het verhogen van hun productie”, aldus CEO Yoram Knoop - Foto: Michel Zoeter

Volume Total Feed daalde

Het volume Total Feed daalde met 0,6%. Total Feed behelst naast mengvoer onder andere co-producten, zaaigoed en ruwvoer. De recente overnames die ForFarmers deed, konden de autonome volumedaling niet volledig compenseren. Het volume Total Feed in Nederland wel nam toe.

In het Verenigd Koninkrijk daalde het volume Total Feed ‘behoorlijk’. Er zijn daar dit jaar 2 fabrieken gesloten als gevolg van efficiencyplannen. Ook in Nederland sloten 2 fabrieken. De efficiencyplannen beginnen te leiden tot kostenbesparingen, aldus het veevoerconcern.

Minder winst

ForFarmers verwacht, zoals ook al eerder gecommuniceerd, dat de Ebitda, ofwel brutomarge, en nettowinst voor geheel 2019 lager zullen zijn dan vorig jaar. De dalende resultaten in de eerste helft van 2019 kunnen namelijk niet gecompenseerd worden in de rest van het jaar, ondanks een stijging van de Ebitda van 6,9% in het derde kwartaal.

Beleggers waren niet tevreden met de resultaten en de aankondigingen. De beurskoers daalde na bekendmaking tot een dieptepunt (€ 5,35) in de historie van ForFarmers op de beurs.

ForFarmers houdt rekening met krimp veestapel

ForFarmers houdt rekening met een krimp van de veestapel als gevolg van stikstofmaatregelen. Dat maakte het bedrijf bekend, samen met de voortgangsrapportage over het derde kwartaal. Ook in andere landen ziet het veevoerbedrijf dat de sector te maken heeft met overheidsmaatregelen. “De snelheid en intensiteit waarmee zulke maatregelen worden geïntroduceerd worden meegenomen in de bepaling van de strategie voor de periode 2020 tot 2025”, aldus ForFarmers.
“In Nederland heeft de discussie omtrent welke maatregelen getroffen moeten worden om de stikstofuitstoot te verminderen tot grote onrust geleid onder veehouders. In dit licht is het begrijpelijk dat zij terughoudend blijven in het verhogen van hun productie”, aldus CEO Yoram Knoop.

Laatste reacties

  • grolschzetor

    Tja begint met klanten tevreden houden

  • eja

    het gaat ook te makkelijk daar

  • mtseshuis

    Soms zit het mee, soms zit het tegen... Tevreden klant, jammer dat Yvon weg is...

Of registreer je om te kunnen reageren.