Home

Nieuws 28 reacties

Meerdere provincies stellen stikstofregels uit

Meerdere provincies hebben de nieuwe beleidsregels voor stikstof opgeschort.

In ieder geval Drenthe, Overijssel en Gelderland hebben al aangegeven de stikstofregels op te schorten. Eind vorige week schortte Friesland de nieuwe beleidsregels al op. In Groningen liep het protest uit de hand en werd de deur van het provinciehuis geforceerd. Boeren namen daar geen genoegen met de toezegging door LTO Noord bestuurder Alma den Hertog dat op dinsdag overleg zou zijn met de provincie. Andere provincies zoals Flevoland hebben geen toezeggingen gedaan over uitstel of aanpassingen.

Nieuwe stikstofregels

LTO Noord organiseerde acties gericht tegen de voorgenomen stikstofregels van de provincies. LTO Noord wil intrekking van de beleidsregels die de provincies afgelopen week bekendmaakten. Daarin staat de aanpak van de provincies om de stikstofuitstoot te beperken. De standpunten stonden opgesomd in een petitie die aan de provinciebesturen werd aangeboden. Vooral het innemen van latente ruimte in vergunningen en het doorhalen van dierrechten en fosfaatrechten heeft tot woede geleid bij boeren.

Massale opkomst

De Drentse gedeputeerde Henk Jumelet gaf aan dat er ‘licht zit tussen de stikstofregels van het Rijk en de provincies en dat het niet de bedoeling is om extra regels bovenop de rijksregels’. In Assen hadden zich meer dan duizend boeren verzameld bij het provinciehuis. Ook in andere provincies was er een massale opkomst.

Regels voorlopig ingetrokken in Overijssel

In Overijssel wilde gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher in eerste instantie nog geen toezeggingen doen. Ook hier is na overleg met boerenvertegenwoordigers besloten om de regels in ieder geval voorlopig in te trekken.

Overleg in Gelderland

In Arnhem is overleg geweest tussen onder meer LTO-Noord voorzitter Dirk Bruins en gedeputeerde Peter Drenth. De gedeputeerde maakte eerder voor het provinciehuis excuses voor het te snel opstellen van nieuwe regels zonder overleg met boerenorganisaties. Gelderland heeft het landbouwdeel van de beleidsregels opgeschort en gaat met boeren en andere provincies in overleg over aanpassingen. Drenth is behalve gedeputeerde in Gelderland ook portefeuillehouder voor het stikstofbeleid binnen het InterProvinciaal Overleg (IPO).

Bruins was direct na het overleg in Gelderland tevreden over het verloop van de acties. Hij wees op de enorme samenhorigheid onder de boeren. 

Verschil van inzicht

Het IPO kondigde afgelopen weekend al overleg aan met het ministerie en vertegenwoordigers van onder meer de landbouw, de bouw en natuurorganisaties. Het IPO erkende in een verklaring dat er verschil van inzicht bestond tussen het IPO en het ministerie van LNV.

Niet overal toezeggingen

In een aantal provincie hebben de protesten geen concrete toezeggingen over uitstel opgeleverd. In Utrecht gaf gedeputeerde Hanke Bruins-Slots wel aan dat het intrekken van latente ruimte in bestaande vergunningen niet doorgaat, maar van opschorten van de beleidsregels wilde ze niet weten. In Flevoland heeft de gedeputeerde geen toezeggingen gedaan. Wel komt er overleg later deze week.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • schooteind1

  Proficiat allemaal. Super goed werk geleverd vandaag. Wij in Brabant zijn helaas nog niet zover. College houdt spijkerhard vast aan A-sociaal beleid. Maar ja...wij hebben CDA in het college. En dan weet je het ....die waaien met elke wind mee. En het pluche is zacht en comfortabel. Aan eerder gemaakte verkiezingsbeloften hebben ze al helemaal schijt. Gauw maar eens mijn lidmaatschap opzeggen; met zo'n club wil je immers niks mee te maken hebben. Hopelijk volgen veel collega's mij in dit treurige besluit.

 • bankivahoen

  Brabant is een land in een land
  . Extreem beleid is hier doorgewoekerd in vele lagen van het provinciaal beleid en laat zich lastig verdrijven.

 • draaier

  @ schooteind, Het CDA is niet de schuldige aan het beleid van Brabant. dat is onder het vorige college gemaakt waar CDA geen deel van uitmaakt. Als CDA niet had meegedaan, dan hadden we nu een bestuur met SP, PVDA, GL, VVD en D66. Denk je dat die meegebogen waren?

 • schooteind1

  Draaier, het is allemaal een kwestie van prioriteiten. Toen hadden ze een grote mond en grote beloften, Dan hadden ze dat toen niet moeten zeggen. Ze hadden ook wel voor de verkiezingen kunnnen inschatten hoe de zetelverdeling zou wezen.
  Nee, het is een lelijke gebroken belofte!! Ze tonen zich volstrekt onbetrouwbaar. Dus nogmaals mensen; lidmaatschap direct opzeggen, wellicht komen ze dan nog tot inkeer.

 • JanJDekker

  Wat een wangedrag door de boeren in Groningen vandaag.
  - agenten, die hun werk doen en net zo slachtoffer zijn van deze regering, bespuiten met stro
  - een hek van een ander stukrijden waardoor bijna een fietser wordt geraakt
  - de deur inrammen van het provinciehuis
  - het verkeer weer eens lamleggen
  - en natuurlijk weer de gebruikelijke leugens over stikstof.
  Trots op de boer? Ik niet!

  Hoog tijd dat de landbouw hard gesaneerd wordt. De helft van de bedrijven ("ondernemers", lol) kan dicht. Alle subsidies, die opgehoest worden door de belastingbetaler, volledig afbouwen. Natuur gaat voor landbouw, alleen produceren voor binnenlands gebruik. Megastallen verbieden en waar nodig slopen. Snoeiharde controle op fraude en voedselveiligheid. En als bonus alle trekkers van de openbare weg, de ruilverkaveling heeft het landschap toch al gemold.

 • kleine boer

  janjdekker En lekker gegeten vanavond? En wat koste het? Hoe was de veiligheid van je eten? De woningen gebouwd op boerenland was goed voor het landschap?

 • veehouders

  Ik denk dat JanJ allang gestopt is met eten als ik die onzin lees.

 • jocox

  JanJDekker is beroepshalve ingehuurd om de verantwoordelijke politici uit de wind te halen. Wellicht moet hij een wit voetje halen om zijn waarschijnlijk zwaar gesubsidieerde baan te behouden ergo promotie te maken over de rug van de zich in het zweet werkende boeren zodat hij in werktijd nog meer onzin en lippendienst kan bewijzen.
  Kortom: Judassen onder ons .....bah

 • JanJDekker

  @kleine boer
  Ik heb heerlijk gegeten. Pasta, om precies te zijn. Het deeg daarvoor wordt door de fabriek samengesteld uit grondstoffen die op de wereldmarkt worden verworven. Komen uit de VS, Rusland, wie zal het zeggen? De paprika's komen uit de kas, het vlees uit Duitsland. Je argument klopt niet: driekwart van de NL productie is voor de export. Op twitter zie ik ook steeds meer mensen die prikken door de mythe dat alle boeren onmisbaar zijn voor ons voedsel. We kunnen toe met minder dan de helft van de boeren.
  Wat voedselveiligheid betreft: gelukkig hebben de EU, met een level playing field voor alle landen.
  En het over-, overgrote deel van het landgebruik in dit land is agrarisch. Privé eigendom van de boeren, die er privé winsten op maken, plus een industrie eromheen die deels in buitenlandse handen is. En daar heeft het publiek om bovenstaande redenen niets aan. Maar het mag wel de kosten dragen (subsidies), de milieuschade ondergaan en de verrommeling accepteren.
  Flink saneren die sector dus.

  @ veehouders
  Goeie inhoudelijke reactie.

  @ jocox
  Op de persoon gespeeld. En verder dan de waarheid kun je niet zijn.

 • 633

  janj wat zou jij doen als eerst door het gas je huis instort en dan ook nog eens wordt bestolen van je rechten .

 • kleine boer

  Janjdekker daar gaat het de boeren nou juist om het speelveld is niet gelijk!!!! Zelfs hier in Nederland al niet. Die pasta van jou zou ik eens terug kijken of die glyfosaat vrij is in veel landen mag er iets meer als in Nederland..... maar dat wist jij al natuurlijk. Zou ook een keer stukje Argentijns rundvlees nemen moet heerlijk zijn voor de kenner....

 • Oost Gelre

  1

 • Oost Gelre

  De boeren maar ook de politie hebben geweld gebruikt in Groningen , waarom gebruikte de politie geen geweld toen actievoerders een varkensstal en een konijnenstal binnen drongen ????

 • koestal

  Schijnheilige minister zegt dat boerenzonen en -dochters moeten kunnen door -boeren terwijl ze hun de poten onder de stoel weg zaagd.

 • 633

  Oost Gelre , anders had hij een blauw oog ,en dat staat niet zo mooi als je met minister Schouten praat .

 • Kringloopboer

  Provincies die de N Maatregelen niet van tafel halen meteen via een kort geding ter verantwoording roepen als ze doorzetten.
  er is echt een redelijke kans van slagen je kunt bij mijn weten niet zo maar een verleende vergunning intrekken al dan niet gedeeltelijk .
  daar zullen een gegronde reden voor moeten hebben

 • Gat

  Dus van pasta en buitenlands vlees wordt je gefrustreerd janjdekker? Ook die boeren ontvangen subsidie zoals jij zegt. Mss niks eten beter voor je en voor ons. Dan sponsor je geen boer.

 • koestal

  Wanneer gaan ze het autoverkeer en het luchtverkeer halveren ?

 • koestal

  Wat voor lieden zitten er in de Raad van State ? geheimzinnige mensen , zeker overtollige rode of groenlinkse politici. Kunnen daar mooi hun linkse ideeen kwijt. Wie regeert er eigenlijk in Nederland ?

 • van elp

  Zolang het afnemen van latente ruimte en fosfaat-/dierrechten niet van tafel is landelijk, zal er toch geen weldenkend boer overwegen om te salderen.

  Dat betekent inderdaad dat je niet bouwen kunt. Maar je kunt wel bestaande stallen volzetten.
  En dan zal er ook geen uitstoot beschikbaar komen voor andere sectoren. Zal er vanzelf wel een spoedige reactie uit Den Haag komen.

 • Kringloopboer

  Ze kunnen op dit moment alleen op vrijwillige basis opkopen

 • wilhelmus01

  Het gaat helemaal niet over stikstof. Een probleem wat er niet is kan je niet oplossen. De bedoeling is de sanering van de intensieve veehouderij.
  Straks is er mesttekort en gaat Carola mensenpoep vorderen. Staat gewoon in haar kringloop verhaal. De kruidvat is er weer goed mee. In Noord Korea hebben alle mensen wormen.

 • Firma Vellenga

  Blijf er toch bij, wat gaat er gebeuren als we niet meer mee werken aan de opgelegde oneerlijke regels? Als we dit met zijn allen doen moet het toch een chaos worden. Ze kunnen je toch niet meteen dicht gooien? Er zullen heel veel rechtszaken komen daar hebben de rechters ook geen tijd voor. Met zijn allen, we hebben toch niets te verliezen. Met alleen actie voeren op de trekker raken we toch nog alles kwijt.

 • Kringloopboer

  Mee eens vrijwillig opkopen is op dit moment naar mijn idee de enigste mogelijkheid .
  Voor boeren die op willen houden om wat voor reden dan ook
  Zit daar misschien wel het meeste geld in

 • velskamp

  Mensen hoe vertel je nu een dief dat die niet stelen mag

 • van elp

  @vellenga, inderdaad met zijn allen aangeven dat er geen N-rechten te koop zijn onder huidige voorwaarden.
  Dan zal er vanzelf paniek ontstaan in Den Haag. Want onteigening duurt wel zo lang, daar hebben ze geen zin in. Dus zullen de spelregels aangepast worden:

  Geen diefstal van latente ruimte
  Geen diefstal van productierechten

  En @ Wilhelmus: tuurlijk gaat het de groot en cs niet om stikstof maar je zult ze moeten bestrijden met hun eigen wapens.

 • velskamp

  Is het met onteigening niet zo dat ze je op z n minst schadeloos moeten stellen
  Dus ook even de gebouwen op ruimen.
  Alles of niks dus!

 • van elp

  Dat klopt vast. Maar tijd is in ons voordeel in dit geval. Ik weet dat er ook best veel boeren nu klem zitten, maar door toe te geven help je hun en jezelf niet.

  Ook als je overweegt om te stoppen en erover denkt om je uit te laten lopen.

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.