Home

Nieuws 11 reacties

LTO wil aanpassing subsidie voor zonneparken

LTO Nederland roept op om de Subsidieregeling Duurzame Energie aan te passen.

Volgens de boeren gaat er op dit moment een perverse prikkel uit van deze SDE+, waardoor er veel grootschalige zonneparken worden aangelegd op landbouwgrond. Dat meldt de NOS.

Tennet

Het aantal zonneparken groeit op dit moment razendsnel. Zo snel dat netbeheerder Tennet woensdag 9 oktober liet weten nog meer te moeten investeren in het stroomnet, dan de miljarden die al eerder bekendgemaakt werden. Anders dreigt de situatie te ontstaan dat nieuwe duurzame energie niet langer op het stroomnet aangesloten kan worden.

Landbouwgrond

LTO waarschuwt voor de grote stukken landbouwgrond die daardoor snel verloren dreigen te gaan. “De subsidieregeling beloont vooral plaatsing van panelen daar waar het het minst kost”, zegt Kees van Zelderen van LTO Nederland. “Dan snap ik wel dat het het goedkoopst is om gewoon een gebied van een paar voetbalvelden groot vol zonnepanelen neer te zetten.”

Wat LTO Nederland betreft zou landbouwgrond pas de laatste optie moeten zijn.

Lees ook: Vattenfall zoekt nieuwe invulling van zonnepark

Laatste reacties

 • Kelholt

  Kees van Zelderen heb je de afgelopen jaren liggen slapen?
  <>
  Zogenaamde nieuwe natuur, uitbreiding steden, industrieterreinen en wegennetwerk is een grotere bedreiging voor de landbouw dan een boer die op eigen initiatief z'n land vol zet met zonnepanelen.
  Weltrusten LTO.

 • Bennie Stevelink

  Die zonneparken zijn één van de vele misvormde “kinderen” die geboren zijn uit een GroenLinks meisje en verwekt door een VVD zakenjongen. Het zijn gedrochten die we maar het beste zo snel mogelijk euthanaseren.

  Zonnepanelen hebben in Noord Europa een EROI (Energy Return On Investment) van 1. Dat wil zeggen, dat net zoveel energie wat ze tijdens hun levensduur opbrengen is nodig om ze te maken, transporteren en plaatsen. Als je zonnepanelen in Spanje plaatst kunnen ze een EROI halen van 2,5. Daar hebben ze zin, in Noord Europa hebben ze geen enkel nut. Het enigste wat je in Noord Europa doet met zonnepanelen is CO2 uitstoot van Nederland verplaatsen naar China. Het klimaat schiet er geen millimeter mee op.

  Toch worden er karrevrachten subsidie aan besteedt. Het GroenLinkse meisje wil dat de zonnepanelen in Nederland worden geplaatst, want daar heeft zij een groen gevoel bij. De VVD zakenjongen steunt dit, omdat hij hier grote winsten mee kan maken, afkomstig uit subsidiegeld.

  Het landschap wordt visueel vervuilt, de bevolking betaalt de belasting en het klimaat schiet er niets mee op.

 • Peet1212

  Dat is onzin Bennie het maken van zonnepanelen kost helemaal niet zo veel energie.
  Zelfs zonder subsidie had ik mijn dak vol gelegd. Wij kregen geen SDE+ maar gewoon belastingkorting. Het is echt wel interessant.

 • Peet1212

  En LTO moet eens stoppen om VOOR de boer te denken, maar MET de boer, een ieder maakt zelf uit wat voor zijn of haar bedrijf interessant is en LTO hoort daarbij ondersteunend te zijn. Anders verlies je zeker je bestaansrecht!!!!

 • Buitenkamp

  Zonneparken op landbouwgrond is dubieus, maar de opbrengst van zonnepanelen op daken is een mooie investering zolang het grotendeels je eigen verbruik dekt, en daar hoeft ook helemaal geen subsidie bij.
  En per saldo levert het ook echt wel energie op, zie :
  <>

 • agrobosbouwer

  In het kernteam landbouw van het Nationaal Consortium Zon in landschap en landbouw werken energie- en agrarische sector samen aan het op een verantwoorde manier combineren van zonne-energie en voedselproductie zonder aantasting van ons landschap. In de laatste bijeenkomst van het kernteam presenteerde ZLTO'er Luuk van Wezel bijvoorbeeld drie mogelijke verdienmodellen die nu verder worden uitgewerkt.

 • daan1908

  Groot gelijk Peet1212 , stelletje prutsers bij de LTO . Omdat stompzinnigheid regeert krijg je zulke uitspraken . Trouwens Bennie , wat mooi dat jij overal verstand van hebt , helemaal super . Altijd maar dat vingerwijzen naar anderen .


 • agratax(1)

  @Bennie Stevelink. Of je nu wel of niet gelijk hebt over de CO2 laat ik in het midden. Dat Zonneparken voor de boer een leuke omzet zonder veel risico geven op zijn marginale percelen staat ook vast. Voor de Veenweide gebieden die toch onder water moeten worden gezet lijkt het me een betere uitkomst te geven, dan al die alternatieven (lisdodden e.a.) die de milieu drammers te berde brengen.

 • Bennie Stevelink

  Ik heb mijn informatie van Foodlog, van mensen die er verstand van hebben.

 • Eppie113

  Eppie.
  Helemaal mee eens Peet 1212, er wordt al zoveel voor ons bepaalt, LTO doet er nog een schepje bovenop.

 • maiskolf

  Vind ik ook @agratax(1)veel meer saldo met die panelen dan met lisdoddes en gras verkopen . Dus ik snap LTO daar in niet. Laat de boer dit lekker zelf uitzoeken. De boer mag toch ook een keer geld verdienen?!!!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.