Home

Nieuws 12 reacties

LTO: innemen latente ruimte onacceptabel

Volgens LTO Nederland blijven er grote zorgen en onzekerheid over het stikstofbeleid.

Voor LTO is het ‘niet acceptabel’ als latente ruimte in vergunningen wordt ingenomen. Desnoods gaat LTO dat juridisch bevechten. Zorgen heeft LTO ook over de meldingen van bedrijven met kleine stikstofemissies. Werken met een drempelwaarde is een belangrijke sleutel voor de oplossing van de stikstofproblemen. Dat zijn enkele punten uit de reactie van LTO op de stikstofbrief van Minister Schouten met maatregelen voor de aanpak van stikstof. LTO kwalificeert de brief van afgelopen vrijdag als ‘voorzichtige eerste stap’.

Opkoop landbouwbedrijven

Een vrijwillige uitkoop in de buurt van Natura 2000-gebieden is op zich positief volgens LTO. Voorwaarde is wel dat bij een opkoop de vrijwilligheid nooit wordt aangetast. Boeren moeten een eerlijke, marktconforme prijs krijgen en volledig schadeloos worden gesteld. LTO is kritisch over het afromen met 30% bij extern salderen, ‘daarmee dreigt de emissiereductie rond Natura 2000-gebieden vast te lopen’. LTO kan zich wel vinden in de voorgestelde gebiedsgerichte aanpak en wijst er op dat de landbouw de emissie sinds 1990 al met 65% heeft teruggebracht.

1 mol per hectare per jaar

Volgens LTO-voorzitter Marc Calon kan een drempelwaarde voor verwaarloosbare stikstofuitstoot 80% van de stikstofimpasse oplossen. “Als we net als onze buurlanden een realistische en veilige ondergrens hanteren, dan kunnen we meteen van het stikstofslot af. 1 mol per hectare per jaar, dat is 14 gram stikstof, is mogelijk. Hele kleine, voor de natuur verwaarloosbare, stikstofemissies toelaten zonder papierwinkel, moet mogelijk zijn”, aldus Calon.

Agractie

Bart Kemp, schapenhouder en voorman van protestgroep Agractie, is kritischer en ziet geen toekomst voor boeren in de buurt van Natura 2000-gebieden. Hij vreest leegloop van het platteland en dat het platteland ten bate van industrie wordt opgeofferd. Hij wijst erop dat in het rapport staat dat er grote onzekerheid is over de effecten van de ingrepen. "Begin dus met meten, waar daalt de stikstof neer, voordat je ingrijpt."

Volgens Kemp zijn de maatregelen ook oneerlijk verdeeld, omdat luchtvaart, scheepvaart en industrie niet worden genoemd. “Dat is een oneerlijke verdeling, want wij als boeren ontvangen wel de stikstof van die sectoren op onze grond”, aldus Kemp.

MOB: hausse aan juridische procedures

Volgens Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment is de nu gepresenteerde aanpak door het kabinet tot mislukken gedoemd. In een uitgebreide reactie op de website maakt MOB gehakt van voorstellen: onduidelijk hoeveel reductie het oplevert en geen grondige aanpak van de stikstofproblemen. MOB verwacht een hausse aan juridische procedures en houdt vast aan de volgens haar noodzakelijke halvering van de veestapel.

Lees meer over het stikstofbeleid

Laatste reacties

 • Trot

  Lekker waar lucht schoon is ruimte maken om waar lucht vuil is nog vuiler maken en dan?

 • kleine boer

  Eerste goede reactie v lto ... wakker geworden na 1 okt?

 • Alco

  Charme offensief?
  Pas op voor schaap in wolfkleren.

 • Henk.visscher

  Ik vind dit wel positief, ben altijd heel negatief over LTO, maar dit geeft hoop, toch nog iets met de actie bereikt

 • Henk.visscher

  En als de politiek verstandig is verhogen ze de drempelwaarde, anders staan veel projecten nog heel lang stil, en krijgen we de ene na de andere rechtszaak

 • Kletskoe

  Hoezo positief over intrekken fosfaat/ varkensrechten bij extern salderen tussen private partijen? Zo wordt inkrimpen van de veestapel wel heel goedkoop voor de overheid.

 • farmerbn

  Niemand weet wat 'onacceptabel' voor LTO betekent.

 • .....

  Als ze die latente ruimte in gaan nemen dan is de beer los

 • Maas1

  Meten is een uitweg om MOB de mond te snoeren,wat bezielt ze om dit land zoveel geweld aan te doen.Iedereen in dit land lijdt schade.
  Schandalige vertoning van mensen die zeggen op te komen voor het milieu maar geen oog hebben voor de te loor gang van economie en de financieen van de indivuele burger op termijn.
  Als er geen crises is creëren ze er een,wellicht bedacht voor een virtuele omwenteling in dit land.
  Stenen kun je niet eten.
  Ze komen van de keien en leven in een zelf gecreëerde waanwereld waarin hun wereld door cijfers maakbaar is,zonder ooit de krachten van de natuur te hebben ervaren.
  De Klaver van 2019 meent dat hij God zelf is en komt ons persoonlijk slopen,als we hem aan horen.

 • farmerbn

  Het gaat niet om het verlagen van de stikstofuitstoot ( voor het milieu) maar over de rechten daarvan en over de herverdeling. De stikstof die weggenomen wordt bij de boeren komt bij de anderen weer gewoon vrij

 • Alco

  @Maas1 Prima verwoord.

 • ik zie heel veel tunnelvisie bij de reageerders. Bijverschijnsel van ammoniak of gewoon eigenbelang?

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.