Home

Nieuws 33 reacties

LTO Noord roept haar leden op om actie te voeren

Het boerenprotest moet plaatsvinden komende maandag bij de provinciehuizen.

Het protest in Friesland, afgelopen vrijdag, zorgde ervoor dat de provincie de stikstofmaatregelen van tafel veegde. “Een wake-upcall voor alle provincies”, aldus voorzitter Dirk Bruins van LTO Noord. De belangenbehartiger roept haar 14.000 aangesloten leden op om maandag 14 oktober om 12.00 uur bij het provinciehuis te verschijnen.

Brandbrief

Afgelopen vrijdag zond LTO Noord een brandbrief aan alle colleges van Gedeputeerde en Provinciale Staten. De boodschap in die brief is helder: de provinciale beleidsregels over stikstof moeten van tafel of minimaal worden opgeschort.

We zijn het zat dat de overheid niet naar ons luistert

In het persbericht dat LTO Noord vandaag, zaterdag 12 oktober, verstuurde verwoord Dirk Bruins waarom de standsorganisatie kiest voor een boerenprotest. “Al jaren werken onze boeren en boerinnen mee in talloze projecten en passen zich aan om te komen tot een toekomstbestendige land- en tuinbouw in een prachtig groen Nederlands landschap. Al die inzet zien we nergens terug in de impasse waarin we nu zijn beland. Land- en tuinbouw lijkt ineens het probleem, daarmee wordt volledig voorbij gegaan aan de belangrijke bijdrage en oplossingen die de Nederlandse landbouw levert aan tal van maatschappelijke- en voedselvraagstukken. We zijn het zat dat de overheid niet naar ons luistert en dat de provincie vervolgens ook nog eens zijn eigen interpretatie van de beleidsregels geeft is voor ons de druppel. Wij willen blijven ondernemen nu en in de toekomst!”

Zeeland en Limburg

Onbekend is hoeveel boeren maandag naar de provinciehuizen gaan. Friese boeren blijven thuis, omdat de regels daar al van tafel zijn. Boeren uit Zeeland en Limburg weten nog niet of ze meedoen aan de actie.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • .....

  Eindelijk, LTO is zelfs wakker!

 • Renate

  Dankzij de sterke ruggengraat van fdf en nmv is Leeuwarden het keerpunt geworden.

 • Bolder01

  Zefs marc (CANON 🤔 ) is van gedachten veranderd , ziet de bui al hangen einde l.t.o. DAAR gaat mijn baantje😜

 • koestal

  Dus met de trekker,het nationale symbool van de boeren.

 • koestal

  Bolder01 ,helemaal eens.

 • steenderen

  Ha die mietjes van LTO zullen nu wel moeten anders houden ze geen leden meer over. Triest dat eerst anderen het voortouw moeten nemen om te gaan demonstreren.

 • Firma Vellenga

  Ik zou morgen voor een groot deel alvast die kant uitgaan als het mogelijk is.... Ik weet niet wat ze voor maandag gaan bedenken bij het provinciehuis. Dan staan jullie er maar vast. Succes vanuit Friesland

 • Kringloopboer

  Heb mijn lidmaatschap al jaren geleden opgezegd

 • mts_kuijpers

  Limburgse boeren gaan dinsdag naar het provinciehuis.

 • HJ O R

  Soow, zijn ze wakker geworden?

 • Henk.visscher

  prima LTO, maar niet opschorten maar van tafel
  en melkfabrieken het word tijd dat jullie ook eens wat gaan doen, plaats in alle grote dagbladen een advertentie, en leg daarin uit dat de nederlandse melkveerhouderij meer stikstof opneemt dan uitstoot, zet er een korte uitleg bij, jullie hebben tijd zat, dat kan mooi de afdeling doen, die allemaal van die duurzaamheidsregels verzint, en het is ook nog reclame voor jullie zelf

 • kleine boer

  henk helemaal met je eens

 • Kringloopboer

  Lto is ook niet te vertrouwen nu nemen ze nieuwe stellingen in maar enkel omdat het niet meer houdbaar is dat hebben we wel gezien bij de fosfaatrechten weg latente ruimte maar ze hebben er wel mee ingestemd en de investeringen in megastallen van de banken veilig gesteld werd en nu kunnen we betalen voor wat gestolen is

 • acbaltus

  henk mee eens wordt tijd dat zuivelindustrie duidelijk stelling neemt ipv laf interview op nieuwe oogst tv over allerlei nieuwe eisen en flut praat over aanpassen van garantieprijs zuivel steun de eigenaren van jullie cooperatie dat zijn wij de boeren niet de retial houd dat in gedachte

 • koestal

  LTO bestuurders waren meestal baantjesjagers over de rug van de boeren.

 • koestal

  Calon is ook nog zo,n een ,heeft een of meerdere commissariaatjes in woningstichtingen,verdient zo goed geld.

 • cderuijter@live.nl

  Negatieve reactie s hier op LTO, koestalletje en laffaard zonder naam,gaan jullie de boeren redden dan?tsss mafketels, beetje aan de zijlijn roeptoetteren

 • kleine boer

  cderuijter dat roeptoetteren 1 okt vanaf de zijlijn heeft meer indruk gemaakt als aan tafel zoals lto...

 • 306lsa

 • Kringloopboer

  Niks gelezen wat niet waar is

 • Nog meer reden om te gaan,<>

 • Het was bij de meesten wel bekend dat bij het ministerie van landbouw extreem links de boventoon voert, van D'66 Groen links tot PvdD

 • Bolder01

  Cderuijter@live.nl ben jij een van de laatste leden of heb jij er nog een goed betaalde baan ,, wanneer gaan je ogen open

 • Bennie Stevelink

  Boeren moeten erg oppassen dat ze niet dezelfde positie krijgen als de Gele Hesjes. Een club die overal tegen is, en met allerlei onmogelijke en tegenstrijdige standpunten na verloop van tijd door iedereen wordt uitgelachen. De doodklap voor de Gele Hesjes, was toen ze door Rutte werden uitgenodigd en zij Rutte schoffeerden door geen hand te willen geven.
  Dat op 1 oktober Tjeerd de Groot de microfoon uit handen werd getrokken was van eenzelfde respectloosheid. Dat moet geen tweede keer gebeuren, want dan kan het sentiment van de bevolking zo omslaan. Respectvol omgaan, ook met tegenstanders, is een vereiste om de sympathie van de bevolking te behouden.

  Verder is het noodzakelijk dat er heldere eisen en standpunten worden geformuleerd waarbij wij onze eigen verantwoordelijkheid voor milieu niet ontkennen, maar juist op een realistische manier invullen. Daar zullen de actievoerders LTO hard voor nodig hebben. Zonder LTO zullen de actievoerders dezelfde weg gaan als de Gele Hesjes.

 • Kringloopboer

  Mee eens
  ik denk echter dat de meeste boeren een afkeer hebben van de bemoeizucht van alle partijen LTO incl
  En niet zozeer dat er een oplossing moet komen maar dat er wordt voorgeschreven hoe je het .op MOET lossen en de angst dat je ook in moet leveren( voor een ander)als je alles goed geregeld hebt zo raak je je vrijheid kwijt (wat er nog van over is )

 • Alco

  Tjeerd de Groot mocht twee zinnen uitspreken waarin hij zijn spijt kon betuigen.
  Dat deed hij echter niet en ging verder met schofferen.
  Enne @Bennie. Heb jij je felicitaties al uitgebracht met het enorme resultaat van 1 oktober?
  Als het aan jouw LTO gelegen had was er niets gebeurd.
  Sta daar eens bij stil.

 • koestal

  Het CDA de partij van Dirk Bruins wil de stikstofmaatregl nog niet terugdraaien,Dirk Bruins kan wel hard roepen ,maar het CDA is nog niet zo ver ,net als de PvdA.

 • 306lsa

  Misschien moet bennie de film :the uncertainty has setteld op YouTube even kijken misschien snapt hij het dan
  (Is gratis)

 • nvanrooij1

  Op Foodlog staat een goed artikel van Nicolaas Gerrits over de Natura 2000 gebieden en de aanwijzing. Daaruit valt te constateren dat het hobbyisme van ambtenaren van NM en SBB er in heeft geresulteerd dat veel verder is gegaan als hetgeen Europa verlangde. Het stikstofgevoelige type Actief Hoogeveen is uiteindelijk in 20 gebieden opgenomen terwijl het maar in 2 gebieden nodig was. Zo staan er nog meer voorbeelden in. Het hobbyisme bij bepaalde ambtenaren is mij bekend. Ik denk dat een onderzoek naar de aanwijzing nog wel meer zaken aan het licht brengt .

 • Renate

  De actie in Leeuwarden was een "wake-upcall" voor LTO. Ze lopen achter de feiten aan. Ze verdienen het niet meer om zich als agrarisch belangenbehartiger voor te doen. Ze behartigen namelijk geen belangen voor de boeren. LTO is een uitvoeringsinstantie van de overheid.

 • Kringloopboer

  En de krachtvoer industrie. banken , slachterijen en alle andere lobbyisten

 • nvanrooij1,een parlementaire enquête zou niet misstaan over de rol van bepaalde organisaties en personen bij de aanwijzing van de vele Natura 2000 gebieden en om de subsidiestroom maar vooral die kant op te laten lopen en ook de halsstarrigheid om de depositie op 0,05 mol te laten , waarom?

 • j.r.j.porsius1

  Renate helemaal mee eens, en Bennie wat Tjeerd de Groot betreft die kreeg 1 vinger maar dacht gelijk de gehele hand te kunnen nemen! Tja wie het onderste uit de kan wil krijgt het deksel op z’n neus, en dat kan soms wel eens zeer doen🤣

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.