Home

Nieuws 4 reacties

Krappe 1.000 aanmeldingen voor stikstofclaim

Bijna 1.000 boeren hebben zich inmiddels aangemeld als ‘gedupeerde’ op de website van Stichting Stikstofclaim. Twee weken geleden, op maandag 14 oktober, waren dat er nog ruim 400. Dat meldt stichting-voorzitter en melkveehouder John van Spithoven.

Waar kort na de lancering van de stichting en website het aantal aanmeldingen nog op gang moest komen, lopen de aanmeldingen nu voorspoedig, volgens van Spithoven. Vrijdag 11 oktober is de website online gegaan en vanaf dat moment kunnen boeren zich aanmelden. Deelname kost € 150. De binnengehaalde vergoedingen worden toegekend aan de deelnemers. De stichting wil de schade die het kabinet en Gedeputeerde Staten veroorzaken omtrent de stikstofcrisis verhalen op de overheid. De stichting wordt ondersteund door juristen en advocaten.

Procedure bij meer duidelijkheid

De procedure is nog niet in gang gezet. “Het is op dit moment een rommeltje bij de provincies. We verwachten dat de centrale overheid de regie neemt. Na 1 december moeten er duidelijke regels zijn. Die duidelijkheid is op dit moment ver te zoeken.” Wel geeft Van Spithoven aan dat de stichting niet stil zit en zich achter de schermen druk bezighoudt met het dossier.

Juridische haalbaarheid

Over de haalbaarheid van de claims is nog weinig te zeggen, volgens de voorzitter. “Eerst moet het beleid verankerd zijn. Dan kunnen wij stappen ondernemen.”

Advocaat Franca Damen van Kneppelhout Korthals Advocaten ondersteunt Stichting Stikstofclaim in de procedure. Op de vraag wat de haalbaarheid van de claims is, antwoordt ze: “In het stikstofdossier zijn veel onduidelijkheden en onzekerheden. Desondanks legt de overheid al maatregelen op en/of kondigt de overheid maatregelen aan. Daar valt het nodige over te zeggen.” Volgens Damen is de haalbaarheid daarmee dan ook fiftyfifty. “Je wint of verliest namelijk”, zegt ze met een knipoog. “Verder kan ik mij op dit moment niet uitlaten over kansen. Daarvoor moet allereerst worden vastgesteld welke procedure zal worden ingezet.”

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier

Laatste reacties

 • Kelholt

  In bijna alle uitspraken van het CBb over de fosfaatrechten wordt van de boeren verwacht dat ze thuis een glazen bol hebben waarmee ze in de toekomst kunnen kijken. Het invoeren van het fosfaatrechtenstelsel was immers voorzienbaar volgens de rechter. De rechter doet deze uitspraken zonder degelijke onderbouwing.
  Het kabinet en Gedeputeerde Staten hadden geen glazen bol nodig. Zij WISTEN bij de invoering van het PAS al dat dit systeem geen stand zou houden. Hier is ook voldoende documentatie over. Eindelijk eens een zaak tegen beleidsmakers die niet verloren kan worden. Ook niet door een partijdig oordeel van een rechter.

 • <>

 • melkveehouder .

  @Kelholt. De motiveringen die de rechtspraak ten grondslag heeft gelegd aan de conclusie van ‘voorzienbaarheid’ in het fosfaat dossier kunnen als een boemerang gaan werken voor andere sectoren in het stikstofdossier.

  Je kunt niet zomaar de ene sector vergunde rechten (waarvoor betaling heeft plaatsgevonden) ontnemen, om hiermee vervolgens andere sector economisch voordeel te gunnen. Los van de voorzienbaarheid van het stikstofprobleem is er dan toch sprake van staatssteun.

  Tot slot is het juridisch dodelijk als een ‘belangenbehartiger van het merendeel van de agrarische sector’ iets op papier zet waar de overheid mee kan wapperen. De rechtspraak maakt hier gretig gebruik van en serveert iedere bezwaarmaker af.
  Ik hoop dat de melkveehouderij haar lesje heeft geleerd van het fosfaatrechtendossier waar NZO de overheid ten dienste is geweest waardoor de individuele melkveehouder zwaar gedupeerd, en juridisch kansloos, is geraakt. Daarom is het naar mijn mening heel goed geweest dat ‘de brief van 25 oktober’ tijdig getackeld is. Ik krijg er nog niet helemaal de vinger achter, maar mijn gevoel zegt dat er achter de schermen een smerig politiek spelletje wordt gespeeld door mensen waarvan we dit niet zouden verwachten.

  Altijd zijn er wel mensen te vinden die bovenstaande opvattingen niet, of niet geheel, delen, of hier aanvullingen op hebben. Ik lees hun gemotiveerde mening heel graag.

 • koestal

  Wat doen we dan nog met de NZO ? opdoeken,er zitten foute mensen.

Of registreer je om te kunnen reageren.