Foto: ANP AlgemeenNieuws

Kamer wil meer inzet op technische maatregelen stikstofreductie

De Tweede Kamer wil dat het kabinet meer inzet op maatregelen om de stikstofuitstoot van de veehouderij te verlagen.

De Kamer stemde voor een motie van SGP-Kamerlid Roelof Bisschop die het kabinet vraagt om in te zetten op snelle erkenning van reductiemethoden en managementmaatregelen om de stikstofuitstoot te verminderen en om deze methoden financieel te ondersteunen. De methodes, zoals bijvoorbeeld het beluchten en verdunnen van mest, minder kunstmestgebruik en minder stikstof in het voer, moeten volgens de Kamer gebruikt kunnen worden bij interne en externe saldering.

Minder strikt beschermingsregime

SGP wist ook een meerderheid te krijgen voor de motie die vraagt om betere prioriteitstelling in het Natura 2000-beleid, zodat voor bepaalde gebieden een minder strikt beschermingsregime kan gelden.

De Kamer wil daarnaast dat het ministerie samen met de provincies ervoor gaat zorgen dat boeren een duidelijk overzicht hebben van alle financiële regelingen voor zowel investering als verplaatsing of sanering, zodat boeren een goede afweging kunnen maken of ze hier gebruik van willen maken. De Kamer stemde voor een motie van VVD en CDA hiervoor. Alle andere moties die werden ingediend bij het stikstofdebat haalden geen meerderheid.

Snel in debat

Oppositiepartijen willen graag snel weer in debat met de minister over de stikstofimpasse, maar coalitiepartijen houden dit tegen. Ze willen eerst afwachten waar het kabinet mee komt.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin