Home

Nieuws 14 reacties

Massale opkomst boeren bij provinciehuizen

Boeren hebben zich in vrijwel alle provincies verzameld bij de provinciehuizen.

Boeren geven massaal gehoor aan een oproep van LTO Noord om te protesteren tegen het stikstofbeleid. Onder meer in Groningen, Assen, Zwolle, Arnhem, Utrecht, Haarlem en Den Haag verzamelden boze boeren zich en veroorzaakten eerder in de ochtend flinke files en opstoppingen.

Afgelopen vrijdag waren er al trekkerprotesten in de Friese hoofdstad Leeuwarden en in Den Bosch. In Friesland trok het provinciebestuur de aangekondigde beleidsregels met de stikstofaanpak voorlopig in.

LTO Noord wil intrekking van de beleidsregels die de provincies afgelopen week bekendmaakten. Daarin staat de aanpak van de provincies om de stikstofuitstoot te beperken.

Verder dan aanpak ministerie

In een petitie geeft LTO Noord aan waarom de regels van tafel moeten. De provincies gaan verder dan de aanpak die het ministerie van LNV eerder bekendmaakte. Vooral het innemen van latente ruimte in vergunningen en het doorhalen van dierrechten en fosfaatrechten heeft tot woede geleid bij boeren. LTO Noord kiest voor een gebiedsaanpak, invoeren van een drempelwaarde en wil dat de ontwikkeling van bedrijven niet op slot wordt gezet. LTO Noord wil bovendien dat er stikstofruimte beschikbaar blijft voor de landbouw en dat die niet zomaar opgesoupeerd wordt door andere sectoren.

Zeeland en Limburg

In Zeeland en Limburg wordt vandaag niet gedemonstreerd. De ZLTO in Zeeland heeft een overleg met de provincie. In Limburg heeft de LLTB acties aangekondigd voor dinsdag bij het provinciehuis in Maastricht.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • Henk.visscher

  Geweldig wat er vandaag is gebeurt, nu woensdag naar Den Haag

 • Henk.visscher

  Jammer wat er in Groningen is gebeurt,

 • koestal

  Ze konden in Groningen niet door 1 deur.

 • Jan-Zonderland

  Hebben ze, de provinciebestuurders
  , dat incident niet over zichzelf afgeroepen ? Zonder dat ik de details ken, lojkt het erop dat men geen boeren toe wilde laten om hun eisen kenbaar te maken. Waarom niet ? En dan vraag je er om dat er enig “ geweld “ wordt gebruikt.

 • Bennie Stevelink

  Ze hebben in Groningen niet alleen de deur met een trekker opengeduwd, ze hebben ook een hek omver gereden waarbij bijna een fietser werd geraakt. Arjen Schuiling, de aanvoerder van de demonstratie op 1 oktober, zat als bijrijder in deze tractor.
  Blijkbaar is er een groep boeren die denken dat de macht van de boeren tegenover de politiek, bestaat uit de pk’s van de trekkers.
  De macht tegenover de politiek bestaat altijd uit de steun van het volk. Dat is een macht waar zelfs dictators rekening mee moeten houden. Menig dictator is aan zijn eind gekomen doordat de meerderheid van het volk zich tegen hem keerden.

  Als acties van boeren, bij burgers gevoelens van onveiligheid veroorzaken zal men zich tegen de boeren keren en heeft de politiek vrij spel. Ik hou er serieus rekening mee dat na de gebeurtenissen in Groningen, woensdag op het Binnenhof een aantal pantservoertuigen staan opgesteld. Als dat inderdaad het geval is zal de sympathie van de bevolking uitgaan naar de soldaten die de tanks besturen. Zij zijn immers degene die het volk beschermen tegen mogelijk geweld van boeren.
  Alle steun van de bevolking, na de succesvolle actie op 1 oktober, kapot gemaakt in Groningen met Arjen Schuiling in de hoofdrol.

 • ghsmale

  Geen verstandige actie van deze éne boer wel begrijpelijk.
  Als de groot kan verkondigen dat de helft van de boeren kan op rotten
  kun je reactie verwachten als dit gepaard gaat met emotie vallen ongelukken niet uit te sluiten.
  Het is en blijft een verkeerde ontwikkeling .

 • kleine boer

  Bennie meld je er ook even bij dat de politie begon te meppen en dat dat in het verkeerde keelgat schoot zie beelden op facebook je schrijft een heel verhaal maar moet dan ook wel alles in ....

 • Attie

  Bennie, die soldaten en tanks kunnen ze beter naar Erdogan sturen..

 • Hoofdschuldige aan dit drama zijn die personen die zonder omzien al die natura 2000 gebiedjes hebben ingetekend, met de deposotiewaarde van 0,05 .

 • pinkeltje

  Zodra er vernielingen worden aangericht en geweld tegen de politie wordt gebruikt is het gauw gedaan met de steun uit de bevolking. Het lijkt nu of er al meteen resultaat wordt geboekt, maar dat zal helaas niet zo blijken te zijn. Er wordt opgeschort, via een omweg gaat het helaas toch allemaal gebeuren. Boeren trekken aan het kortste eind. Waar nog hoop op is te vestigen is dat er nu een kans is dat de theorie en modelmatige berekeningen waar het een en ander op is gebaseerd flink wordt doorgeprikt. Maar voor de politiek is er weinig weg meer terug: de norm is dat er in 165 gebiedjes een natuur moet ontstaan als in de tijd van Adam en Eva. Allemaal niet realistisch, maar van dat pad gaat niemand ze af brengen. Wat is het toch mooi in de Oostvaardersplassen en wat zullen die boeren straks gelukkig zijn als ze hun bedrijf halveren en hun inkomen verdubbelen. Gaat niet gebeuren (behalve dan dat halveren), maar het is een mooi verhaaltje en daar houden mensen van. Vooral van die verhaaltjes die te mooi zijn om waar te zijn.

 • Pinkeltje, daarom nu druk op de ketel houden , aan dat lieg en bedrieg feestje van Rutte en consorten zal een eind aan komen.Vandaag werd bekend dat klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion die vorige week ook in Amsterdam waren tot wel 450 euro per week kregen , gesponsord ,om ergens te demonstreren.Klimaatangst zaaien is het.

 • 306lsa

  Bennie @ om een onrechtvaardige wet en onrechtvaardige metingen er in te hebben plus onrechtvaardige totstandkoming van die wet (want boeren zijn niet gehoord in die wet)
  Dit is hoe ik het zie En misschien ben je er mee eens of niet
  Door al die onrechtvaardige dingen worden mensen boos
  Heel boos want zelfs Jesse klaver zegt (jullie voelen je genaaid en dat snap ik en als ik boer was zou ik ook boos zijn . )
  Waarom leef je dan niet mee ? Als iemand jou onrechtvaardig behandeld dan leeft iedereen met jou ook mee als jij boos wordt en buiten het boekje gaat , of niet ?

  De kern moet wezen hoe gaan we met elkaar om ?
  Hoe gaan we om als we genaaid worden zoals Jesse zei ?
  Als beleidsmakers egoïstisch zijn dan kun je ook de geschiedenis lezen en zien hoe de mensen vroeger reageren? En dan kun je die ook prijzen of juist niet
  Ik was zelf bij Groningen en ik kan je vertellen dat ik trots ben op mensen die daar stonden
  Maar dat is mijn mening

  Conclusie is hoe ga je de strijd aan tegen junk science en de strijd tegen diefstal, dat via de wet van boeren afgepakt wordt ?

 • Bennie Stevelink

  @306lsa, jij stelt de vraag hoe wij moeten reageren wanneer wij door de politiek oneerlijk behandelt worden?

  Mijn antwoord daarop is: wij moeten een tegenmacht vormen waar de politiek gevoelig voor is en niet omheen kan. Dat is een brede volksbeweging die veel breder is dan alleen de boeren.

  Dan stel ik aan jou de vraag: hoe realiseer je als boeren een brede volksbeweging?

 • 306lsa

  Zo en zo oprecht zijn
  Als iemand zijn verhaal doet ook al is het niet perfect en boos worden is niet perfect maar laat wel zien dat iemand het meent je hoort verhalen hoe mensen dingen meegemaakt hebben stress en zelfs zelfmoord dat raakt me echt wel en als we gezamenlijk elkaar met respect behandelen en als 1 de fout in gaat niet te zwaar veroordelen (wel van dat moet je niet doen )
  Er moet weer een eerlijk systeem komen
  Dat is mijn mening maar hoe weet ik niet ik stemde al een paar keer op de Christen Unie en daar heb ik gewoon heel veel spijt van 😢

  <>

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.