Home

Nieuws 11 reacties

Greenpeace: boerenprotest richt zich op verkeerde partijen

De boerenprotesten richten zich op de verkeerde partijen. Volgens Greenpeace hebben grote spelers zoals LTO, FrieslandCampina en Rabobank de agrarische sector op het verkeerde spoor gezet van schaalvergroting en intensivering.

Krimp van de veestapel is, ondanks het grote verzet van boeren onvermijdelijk. Dat stelt Greenpeace vast naar aanleiding van de grootschalige boerenprotesten deze week.

Nederlandse veestapel onevenredig groot

De milieuorganisatie wijst op de conclusies uit een groot aantal wetenschappelijke onderzoeken in de afgelopen jaren en heeft die gebundeld in een eigen factsheet over stikstof. De conclusies komen volgens Greenpeace allemaal op een punt uit: de Nederlandse veestapel is onevenredig groot. De nadelige gevolgen daarvan voor natuur, klimaat en gezondheid kunnen alleen opgelost worden door het aantal dieren drastisch in te perken.

Rem op transitie naar duurzame landbouw

Volgens Greenpeace blokkeren de grote spelers in belangenbehartiging en agribusiness de transitie naar een echt duurzame landbouw: ‘Als op hetzelfde spoor als tot nu wordt doorgegaan zal het aantal boeren in 2030 gehalveerd zijn. Het kabinet zou de huidige crisis juist moeten aangrijpen om boeren te helpen naar minder en beter.’

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • landboer

  En hoe denkt Greenpeace dat te regelen?

 • J.M. Het volgende probleem wat aangepakt dient te worden is de hoeveelheid mensen in Nederland, vergelijk het aantal dieren in 1980 ten opzichte van nu en doe dat ook eens met het aantal mensen in Nederland. Gaan we deze populatie ook halveren?

 • Knor 10

  Greenpeace moest aangepakt worden!
  Voor het verspreiden van leugens en links groene propaganda.

 • info36

  Wat wel een feit is is dat hun overal tegen aan mogen schoppen en nu doen anderen dat en dat mag dan niet. Kleine kinderen die Greenpeace. En radicaal.

 • drikhend

  Het is altijd zo dat ze wel weten dat anders moet . Maar er is er nog geen een gekomen met pasklaar antwoord op de omschakeling . want terug en omschakelen stelt allemaal niet zo veel voor als je werkelijk wil . Maar een inkomen verdienen op deze manier is door hun geen passend antwoord op te geven . Dat moet de sector zelf maar zien op te lossen . En te denken aan de kapitaal vernietiging die plaats heeft als alles weer omgebouwd moet worden.Wie gaat dat betalen en wie zorgt voor inkomen van de boer . Regel eerst dat er een inkomen verdiend kan worden op de voorgestelde manieren . En dan is er recht van spreken door de stuurlui aan wal .

 • Sandie

  Ik snap het niet meer,ik dacht dat de mileulobby zich zo druk maakt om het klimaat,hoe kunnen ze dan het meest efficiente weinig grond nodigde landbouw in gunstige klimatogische omstandigheden de das omdoen. Zou het niet verstandig zijn om gebieden wereldwijd waar ook gunstige klimatogische omstandigheden de landbouw efficient maken,op deze manier kunnen wij de wereldbevolking blijven voeden,voedselprijzen dienen als eerste levensbehoefte laag te blijven zodat het voor iedereen beschikbaar. Op deze manier kan met weinig grond en veel natuur klimaatdoelen wereldwijd makkelijk worden gehaald. Jammer genoeg heb ik het idee dat deze mileulobby zich niet bekommert om eventuele voedsel tekorten en stijgende voedselprijzen wereldwijd(sociaal!!!).

 • pinkeltje

  In het theoretische geval dat Nederlandse boeren, anders dan de rest van de wereld geen enkele vorm van intensivering hadden toegepast was er toch al lang geen boer meer over geweest? Oh, ja, dat is ook eigenlijk de bedoeling.... Wat mankeert die mensen die denken dat je met een Ot en Sien boerderijtje van vroeger in de wereld van dit moment enigszins een inkomen kunt genereren? Met driedubbele prijzen voor de producten misschien, maar wie gaat dat betalen?

 • JG van het Hol

  JG

  Eerst moest de productie met subsidie (WIR premie) fors verhoogd worden, nu weer fors terug.
  Hoeveel stikstof uitstoot was er 20-30 jaar terug wel niet zonder al die reducerende maatregelen in de landbouw en inkrimping.

 • Gat

  Een organisatie die door subsidies en giften hun bedruipen. Die gaan mensen die werken voor hun geld vertellen hoe ze het moeten gaan verdienen. Tis toch echt 16 oktober en geen 1 april.

 • vanpuffelen

  Kom op boeren. Volle bak door blijven protesteren. De kantoorpanden van Greenpeace PvdD e.d. maar een poosje blokkeren.
  Doorgaan
  Niet stoppen
  Je zal zien dat de protesten een olievlek werking hebben op grote delen Europa

 • koestal

  Waar staat het kantoor van Greenpeace,ze worden ook nog gesponsord door de Postcodeloterij.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.