Home

Nieuws 11 reacties

Friesland wil niet betalen voor uitkopen veehouders

De provincie Friesland is niet van plan zelf geld te steken in de uitkoop van veehouderijbedrijven rondom Friese Natura 2000-gebieden.

Dat is het ferme standpunt van landbouwgedeputeerde Johannes Kramer en commissaris van de koning Arno Brok in de stikstofdiscussie. Het kabinet wil dat ook de provincies een financiële inspanning leveren voor het oplossen van de stikstofproblematiek rondom kwetsbare natuurgebieden. Volgens Kramer gaat de provincie dat niet doen. “Dit probleem is veroorzaakt door Rijksbeleid, dan moet Den Haag ook maar over financieel over de brug komen”, zegt Kramer in de Leeuwarder Courant.

Kritiek op vaagheid kabinetsplannen

Kramer en Brok deden hun uitlatingen in Hitzum op het melkveebedrijf van Jitty van der Werf en Henk Zijlstra, het echtpaar dat vorige week de boerenactie vanuit Friesland naar Den Haag organiseerde. Brok concludeerde dat boeren gefrustreerd zijn over het ontbreken van een heldere lijn voor de toekomst en dat er niet op basis van feiten beleid wordt gevoerd. Daarnaast bespeurde hij veel kritiek op de vaagheid in de kabinetsplannen om de stikstofproblematiek rondom kwetsbare natuurgebieden op te lossen.

Nieuwe boerendemonstratie

Volgens Melkveehoudster Jitty van der Werf is die vaagheid een bewuste opzet zodat boeren zich voorlopig even gedeisd houden, om vervolgens stapje voor stapje de landbouwsector verder te demotiveren. Ze is inmiddels toegetreden tot het bestuur van Farmers Defence Force (FDF), de radicalere boerenorganisatie die een nieuwe boerendemonstratie op 16 oktober wil organiseren.

Laatste reacties

 • Henk.visscher

  De overheid heeft een verkeerde keuze gemaakt alle projecten op gang te helpen, de sanering van de landbouw is niet even in een paar maanden te regelenblijkt wel uit bovenstaande

 • Henk.visscher

  klasse Friesland, klasse Jitty van der Werf

 • Henk.visscher

  We moeten een estafette houden we beginnen met de trekkers en iedereen die mee wil doen op Tessel die gaan met het dossier met onze punten, met daarin vooral dat wij eerlijke metingen willen en dat ook de depositie moet worden meegeteld, en de drempelwaarde gelijk moet zijn aan onze buurlanden ,want dan kan heel Nederland zo weer aan de slag met alle projecten die nu stil liggen,naar het provinciehuis van Friesand , daar overhandigen ze het dosier aan het provinciehuis en aan de Frieze boeren , alle provinciale bestuurders kunnen ook nog even laten weten hoe zij tegen het stikstofplan aankijken,Tesselse boeren gaan weer terug , de Frieze boeren gaan naar het provinciehuis van de volgende provincie, enz, totdat het dosier in den Haag is afgeleverd, iedereen kan dan meedoen,ook burgers en andere sectoren, want die hebben ook een belang, want voor velen is het afreizen naar de randstad te veel gevraagd.
  Op deze manier bereiken we de provincie, de lokale pers, de bugers en de landelijke pers en ik weet zeker dat er mega veel aan meedoen

 • Henk.visscher

  Klasse Kramer en Blok, er zijn ook nog mensen in de politiek, die ook de waarheid onder ogen willen zien

 • farmerbn

  Jammer voor de overheid dat boeren niet willen opsodemieteren voor een kraaltje en een spiegeltje. Nederlanders willen zo veel maar betalen is er vaak niet bij.

 • DJM

  Willen de resterende provincies dit signaal ook afgeven richting Den Haag??

 • hazeburg1

  top provincie Friesland.Woon zelf in zuid-holland, waar ze helemaal door draaien.
  Hoop inderdaad dat de andere provincies ook niet meewerken.

 • HeinCarien

  De anderen doen achterbaks, let maar op. Mooie praatjes dat ze meedoen en ondertussen rekken en tijdrekken. Boeren een worst voorhouden en uit laten sterven.

 • ik ben benieuwd naar de houding van Gelderland waar corryvee Jan Markink de scepter zwaait

 • koestal

  Ik verwacht van Jan Markink dat hij goed voor z,n boeren zal op komen,was vroeger voorzitter van For Farmers,hij kent de boeren en hun zorgen.

 • koestal

  Dit gaat provincies en gemeenten dik geld kosten ,net als de jeugdzorg, grote plannen van de overheid ,maar geen geld. Ze jatten de stikstofrechten van de boeren zonder geld.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.