Home

Nieuws 12 reacties

Friesland trekt beleidsregels stikstof in na boerenprotest

Provincie trekt beleidsregels stikstof in na boerenprotest met trekkers in binnenstad Leeuwarden. Provincie zou niet-benutte stikstofruimte van boeren af willen nemen.

Ruim 100 boeren hebben vrijdag met trekkers de ingang van het provinciehuis en de Tweebaksmarkt in Leeuwarden bezet. Boeren demonstreerden tegen de wijze waarop de provincies invulling geven aan het kabinetsplan om de stikstofuitstoot te verlagen en de vergunningverlening weer op gang te brengen. Rond het middaguur gingen boeren massaal het provinciehuis binnen. Ze eisten dat gedeputeerde Johannes Kramer (FNP) zijn handtekening intrekt. De Friese gedeputeerde ondertekende een provinciaal akkoord, waardoor boeren nog niet gebruikte productieruimte in hun vergunning wordt afgepakt.

Lees verder onder de tweet.

Provincie trekt beleidsregels in

Kramer liet in een volgepakte zaal weten dat hij bereid is opnieuw naar de maatregelen te kijken. Dat leverde hem applaus op. “Jullie signaal is heel duidelijk en niet mis te verstaan”, aldus Kramer. Maar volgens de gedeputeerde is het probleem daarmee niet verholpen, want de stikstofcrisis blijft. “We zullen maatregelen moeten nemen.” Provincie Friesland laat weten de beleidsregels rondom stikstof in te trekken. Volgens vakbond NMV-voorzitter Harm Wiegersma was het een spontane actie.

Directe aanleiding voor de actie is informatiebijeenkomst van afgelopen donderdag bij het provinciehuis met gedeputeerde Johannes Kramer. Provincies zouden niet-benutte stikstofruimte in de vergunning van boeren af willen nemen. Harde woorden als ‘diefstal’ en ‘nu zit alles op slot’ vielen.

Lees verder onder de tweet.

Verkeer vast door trekkers

De politie van Leeuwarden riep mensen op het centrum van Leeuwarden niet meer in te gaan vanwege het protest. “Het verkeer staat vast in verband met de vele tractoren”, twitterde de politie. Ook vervoersbedrijf Arriva waarschuwde reizigers voor eventuele uitval en vertragingen rondom Leeuwarden. Rond 15.00 uur vanmiddag vertrokken de protesterende boeren met hun trekkers weer huiswaarts.

Lees verder onder de film.

Ook protestboeren bij provinciehuis Brabant

Het provinciehuis in Den Bosch (N.-Br.) had vrijdag ook bezoek van honderden boeren. De Provinciale Staten debatteerde over de stikstofproblemen. Enkele boeren en voormannen van boerenorganisaties deden er vrijdagochtend hun inspraak.

VVD gaat bijeenkomsten houden over stikstof

De VVD gaat bijeenkomsten houden over het stikstofbeleid in Noord-Nederland. Kamerleden Helma Lodders, Mark Harbers, Erik Ziengs en Aukje de Vries zijn erbij om zich te laten informeren over de gevolgen van het voorgenomen stikstofbeleid. De eerste bijeenkomst is maandag 14 oktober op een melkveebedrijf in het Groningse Zuidbroek. Er volgen nog bijeenkomsten in Friesland en Overijssel. Volgens een woordvoerder van de partij komen er veel reacties bij de partij binnen over het stikstofbeleid en ‘leeft het enorm’. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website van de VVD.

Medeauteur: Wim Esselink

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • Kringloopboer

  De minister krijgt denk ik toch gelijk vergunning is vergunning als een provincie overstag is wordt het voor de rest ook moeilijk

 • Kletskoe

  Of Kramer denkt:ik laat graag de minister de kastanjes uit vuur halen. Hij had al getekend dus inhoudelijk kan hij er mee instemmen.

 • Kringloopboer

  Weet het niet schouten heeft wel gezegd het standpunt van LNV is leidend

 • Kletskoe

 • Henk.visscher

  hoe zit het nu met de pasmelding , ik heb nog niet gehoord of die nu nog steeds meeteld of niet, en voor hoe lang, op boerenbisness masterclass , staat de pas in het voorbeeld gewoon naast de NB vergunning

 • Henk.visscher

  Een pasmelding moet je oficieel binnen een bepaalde tijd benutten, maar doodat de fosfaatrechten kwamen, is bij velen die pasmelding niet benut, sterker nog bij velen is er toen zelfs , 8,4procent afgegaan

 • René de jong

  Henk.visscher: Een PASmelding is evenveel als de vergunning van Schiphol = 0
  Alsnog aanvragen van een NB-vergunning dus.
  Met als verschil dat je als veehouder (koe,kip,varken) prima kunt aantonen dat de activiteit geen extra belasting oplevert (rechten systeem en afstand N2000).
  Iets wat bij Schiphol wat moeilijke aan te tonen zal zijn :) :)
  vr gr René

 • koestal

  Hebben ze op Zantvoort al een NB vergunning ? Onbegrijpelijk ,daar kruipen nog van die zeldzame diertjes rond .Salamanders en padden en konijntjes. Daar mag alles ,omdat er een prins aan autoraces doet en er veel geld geboden wordt.Hoezo stikstofprobleem ?

 • koestal

  Wanneer in Drenthe ?

 • koestal

  Wiebes komt 17 okt. in Haren spreken ,om 7 uur.postillonmotel,die kent er ook wat van.

 • pinkeltje

  Koestal, Voor zover ik weet is in Zandvoort de race ook nog niet gelopen.... Maar het is wel interessant om te zien welke mouw ze daar aan gaan passen.

 • koestal

  Fryslan boppe.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.