Home

Nieuws 9 reacties

Farmers Defence Force zoekt verbinding in Europa

De Nederlandse boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) wil een krachtiger vuist kunnen maken en zoekt daarom naar Europese contacten om Europees actie te kunnen voeren.

Franse, Duitse en Belgische groepen van boeren hebben zich als een eigen ‘divisie’ onder de vlag van de Farmers Defence Force geschaard. Daarmee staan er meteen groepen van een paar duizend boeren die actiebereid zijn, volgens FDF-voorman Mark van den Oever in dagblad de Gelderlander. De Europese divisies zijn overigens nog relatief klein vergeleken met de Nederlandse tak die in een halfjaar tijd een ledenbestand van 48.000 man heeft opgebouwd.

Volgens Van den Oever is met name de Belgische tak ‘een ondergeschoven kind’. “Daar moeten we nog een beetje aan trekken. In Duitsland willen we samenwerken met een andere organisatie, maar dat is nog niet veel verder gekomen dan een paar belletjes.” Over de Fransen is hij vooralsnog lovend. “Dat zijn goede actievoerders.”

Eerst verbinding daarna wellicht acties

De Nederlandse FDF heeft de buitenlandse Facebookpagina’s in beheer. Van den Oever verwacht dat de divisies ‘in Europees verband’ zullen optrekken. Vooral omdat de leden uit alle landen met dezelfde Europese regeldruk te maken hebben. “Hoewel ze in elk land ook eigen problematiek hebben, in Duitsland bijvoorbeeld de bemestingsnormen. Ons stikstofdebat speelt bij hen niet.” Internationale acties staan vooralsnog niet concreet op de agenda. “We zoeken eerst de verbinding.”

Laatste reacties

 • Firma Vellenga

  Het lijkt me een moeilijk verhaal. Dit omdat ieder zijn eigen problemen heeft en het liefst ziet dat hij(zij) zelf er het beste uit komt. Ik zie dat ook in het klein onder de boeren in Nederland. er is zoveel verdeeldheid. We zijn wel met zijn allen naar Den Haag geweest maar ik heb daar andere redenen toe gehad dan mijn buurman.... Maar wel succes. Als het idee er is kan het altijd geprobeerd worden.

 • Kringloopboer

  In het buitenland staan we niet zelden te boek als boeren die de markt verpesten

 • johan.vandegraaf

  Lekker pessimistisch hier allemaal ! ik weet zeker dat dit succesvol word ,samen optrekken ook al ben je verschillend ,alleen als Nederland bereik je niks tegen al die Brusselse regels !!

 • arink

  Vandaag het artikel in De Gelderlander gelezen? Misschien moet Van Den Oever op zoek naar een sponsor voor bruine hemden.

 • Bennie Stevelink

  @Arink, kun je een link plaatsen? Ik kan op de site niet vinden wat je bedoelt.

 • EL

  Goed idee, samen sterk, ook in geval van calamiteiten!( inbrekers/activisten) Die werken ook internationaal!

 • arink

  Stevelink, van den Oever neemt geen afstand van anarchisme, bedreiging, ludieke doodskistacties etc. Maar moedigt dit aan. Dat lijkt me geen volwassen club met een snuggere agenda, en het bevreemdt me dan ook dat zoveel boeren dit in korte tijd zijn gaan steunen. Bovendien roept het artikel in de Gelderlander sterke sterke associaties op met een vooroorlogse knokploeg die ook met dit soort onzinnige spierballentaal haar gelijk probeerde te halen. In dat klimaat zijn er altijd idioten die de vlam in de pan laten slaan, daar zou ik niet medeplichtig aan willen zijn. Daarnaast zijn de huidige bestuurders niet degene waarop je je agressie moet botvieren, maar degenen die de landbouw in het huidige desastreuse model geleid hebben verdienen de kop van Jut.
  De landbouw zal eenzelfde transitie moeten ondergaan als energie om klaar te zijn voor een nieuw tijdperk, en voor beide geldt dat je in het nieuwe model het oude niet eens meer herkent, dus laten we dáármee aan de slag gaan ipv onszelf belachelijk maken met zo'n clown als van den Oever.

 • kleine boer

  @arink je bedoeld net als bij F1 gewoon de natuur aan de kant schuiven als het niet bij een boer is.....en dat gewoon vinden?

  <>

  En paar vleermuizen verjagen mag niet?
  Stikstof norm omhoog kan niet maar voor de bouw is het geen probleem?
  Pfas niet goed dan norm maar aanpassen?
  Veel meer inwoners in nederland en al veeel minder vee ?
  enz enz een boer moet zich maar altijd aanpassen?
  Uit het buitenland alles maar invoeren koffie thee bananen enz enz
  de haven maar niet als invoer gebruiken en alleen voor eigen land?
  Heinekenén ook maar opdoeken of brouwt die alleen voor eigen land enz enz

 • wmeulemanjr1

  @arink, ben het een heel eind met je eens, het jammere is dat telkens weer blijkt dat eindeloos discussie voeren(daar zullen we vanaf moeten) alleen maar lijd tot meer regels en lasten voor de individuele boer.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.