Home

Nieuws 12 reacties

FDF: trekkers naar RIVM en door naar Binnenhof

Farmers Defence Force wil met trekkers naar het Rijksinsituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven en daarna met diezelfde trekkers naar het Tweede Kamergebouw.

“Als het nodig is, blijven we daar dan slapen en wordt dit dus een meerdaagse actie”, vertelt Sieta van Keimpema namens de organisatie. Op 16 oktober verzamelen boeren om 09:00 uur bij het gebouw van het RIVM, waar ze openheid over cijfers en rekenmodellen zullen vragen. “Het instituut vervuilt het debat,” aldus Van Keimpema.

Daarna zullen de trekkers in colonne naar Den Haag gaan, net als op 1 oktober over de snelweg. “De actie moet wederom vreedzaam en publieksvriendelijk verlopen.”

De volgende dag staat, na een ontbijt van boeren voor de burgers, een trekkertocht door de Hofstad op het programma. De gaat dan langs verschillende overheidsinstanties die op een of andere manier relatie hebben tot het landbouwbeleid.

Er is veel veranderd, vooral de aankondiging stikstofmaatregelen zijn weer een klap voor de sector. Dat is voor ons aanleiding om nu weer actie te voeren

Sieta van Keimpema

Aankondiging stikstofmaatregelen

Vorige week sprak Van Keimpema nog het voorneme uit om over 4 weken te rade te gaan of nieuwe acties nodig zijn, nu staat de nieuwe actie al op de planning. “Er is veel veranderd, vooral de aankondiging stikstofmaatregelen zijn weer een klap voor de sector. Dat is voor ons aanleiding om nu weer actie te voeren.”

Onafhankelijk onderzoek naar stikstofdepositie

In Den Haag hopen de actievoerders toezegging van zowel landbouwminister Carola Schouten als premier Mark Rutte te krijgen over onafhankelijk onderzoek naar stikstofdepositie en een beleid waarin toekomst is voor de agrarische sector. “In de huidige voorstellen, waarin onze latente ruimte wordt afgepakt, worden boeren voor mijn gevoel gedeporteerd. Dat accepteren we niet. Als de bewindspersonen hier geen beterschap beloven, verlengen we de actie,” aldus de FDF.

‘Te laat als we wachten’

De geschiedenis heeft volgens Van Keimpema laten zien dat soms maatregelen snel doorgevoerd kunnen worden. “Dat hebben we dit jaar al gezien met het verhogen van het afromingspercentage voor de fosfaatrechten. Dat kan nu ook gebeuren en dan zijn we te laat als we nu nog 2 weken langer wachten.’

Positieve teneur verliezen

Niet alle boeren zijn even enthousiast over de nieuwe actie. In de verschillende communicatiegroepen uiten boeren hun twijfels. Velen zijn bang de positieve teneur die op 1 oktober is neergezet, te verliezen.

Er staan meer mensen achter de boeren dan de meesten denken

Sieta van Keimpema

Van Keimpema is daar niet bang voor. “Het positieve gevoel van de samenleving over de boeren was er al, die is op 1 oktober alleen maar geuit. Er staan meer mensen achter de boeren dan de meesten denken. Niet alleen de boeren zijn dit kabinetsbeleid zat, het hele platteland is dat,” meent Van Keimpema.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • koestal

  RIVM is een verziekte organisatie van linkse milieufreaks ,zetten de meetapparatuur op rioolputten,riooloverstorten en naast intensieve veehouderijen om de boeren een hak te zetten en de politiek voor de gek te houden.Dat is de huidige gang van zaken in Nederland.

 • De politiek , is verziekt door hier niet op toe te zien ( bewust) , nu de agrasector in beweging komt beweegt de politiek maar nog niet van harte.

 • Mbmb

  Ik vind het idee van Henk visscher voor het houden van estafetteacties prima. Per provincie en achter elkaar. Zo houden we t langer vol en zijn de afstanden voor de tractoren te overbruggen. Ook per provincie zijn grote aantallen tractoren te organiseren.

 • Alco

  Succes.
  En het is zeer terecht om nu direct door te zetten.
  van Keimpema verwoorde het goed . Voordat je het door hebt is er weer iets doorgedrukt en terug is altijd not done.

 • Hilhorst100

  Rijks Instituut Volksverlakkerij Misleiding

 • mtseshuis

  We hebben niks meer te verliezen.. nu zie je sector partijen ook reageren en overleggen stil leggen, wordt tijd voor eerlijk beleid!

 • boerderij12

  ze zijn in den haag nog niet wakker en willen hele land plat hebben

 • er zijn veel boeren niet geweest op 1 oktober en ook zuivel en veel toeleverende bedrijven niet....mooi dat die nu een 2e kans krijgen...voorlopig zal er veel actie nodig zijn om stelletje idioten in den haag op andere gedachten te brengen...de maat is vol.....we zullen laten zien wat kringloop is...een kring trekkers die elke keer terug komt....

 • DGG123

  Als een wetenschappelijke uitslag niet bevalt is het een reflex te stellen dat het onderzoek niet deugd. Het RIVM is open over de metingen en bevindingen. Wie gaat dat beoordelen? De heer Keimpema? Het RIVM is onafhankelijk. Er is iets onbegrijpelijks. De heer Keimpema wil openheid, die is er en een onafhankelijk onderzoek. Wie denkt hij daarvoor te vinden? Wie betaalt dat onderzoek?

 • ENDE902

  @dick.groothuis
  Ik krijg de indruk, dat u niet uit de agrarische sector komt, want het is u wellicht ontgaan, dat er ook volop vrouwelijke bestuurders meedraaien in dit circuit.

 • Alco

  De landbouw moet gewoon heel veel geld vragen voor de opname van heel veel CO2 en N.
  Dat snappen mensen als Dick Groothuis misschien.

 • melkveehouder .

  @DGG123. Vermoedelijk ben je van buiten de sector omdat je niet onderkend dat Sieta Keimpema een vrouw is. Wat betreft je opmerkingen over (de) onderzoeken kan ik je alleen maar uit eigen ervaring vertellen dat bijna geen enkel bureau wat voor de overheid werkt onafhankelijk is, integendeel. Ik kan uit eigen ervaring staaltjes vertellen en met stukken onderbouwen waar de politiek nog rooie oortjes van zou krijgen. Maar af en toe is het beter zaken op de plank te laten liggen tot de tijd er rijp voor is!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.