Home

Nieuws 1 reactie

FDF eist excuses van commissaris van de Koning

Farmers Defence Force (FDF) eist in een persbericht excuses van de Noord-Brabantse commissaris van de Koning (CvdK), Wim van de Donk.

Farmers Defence Force (FDF) eist in een persbericht excuses van de Noord-Brabantse commissaris van de Koning (CvdK), Wim van de Donk.

Aanleiding hiervoor is een tweet van Van de Donk waarin hij de openlijke dreiging met geweld door de groepering aan het adres van CDA-Statenleden sterk afwijst. De commissaris schrijft in zijn tweet dat Nederland 75 jaar geleden haar vrijheid, rechtsstaat en democratie heeft teruggekregen. ‘Nu wordt openlijk gedreigd met geweld. Dat wijs ik categorisch af. Daarvoor is geen ruimte in Brabant en Nederland’.

Lees verder onder de tweet.

‘Suggestieve tweet’

De boerenactiegroep FDF wil van de commissaris van de Koning weten wat hij met ‘deze suggestieve en volstrekt ongepaste’ tweet bedoelt.

De commissaris van de Koning stuurde zijn tweet uit nadat FDF dit weekend in een besloten appgroep via een poll de vraag had gesteld of CDA-Statenleden in Noord-Brabant persoonlijk verantwoordelijk moeten worden gehouden voor wat sinds vrijdag ‘het verraad van 25 oktober’ wordt genoemd door FDF. Die dag besloot het provinciebestuur dat regelgeving uit 2017 voor duurzame stalsystemen niet wordt uitgesteld.

Op Twitter plaatste CDA-Statenlid in Brabant Tanja van de Ven-Vogels een reactie waarin ze aangaf niet bang te zijn voor de mensen van Farmers Defence Force.

Lees verder onder de tweet.

Openbaar Ministerie start onderzoek

Tegen omroep Brabant liet Mark van den Oever, voorzitter van FDF, weten dat zijn voorstel om Statenleden persoonlijk ter verantwoording te roepen een logisch gevolg is van de keuzes van het CDA: “Het CDA heeft ons een mes in de rug gestoken. Boeren voelen zich in de steek gelaten. Dan is het logisch dat ons taalgebruik wat steviger wordt.”

Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar aanleiding van de vraagstelling op de Facebookpagina van FDF.

Lees verder onder de foto.

Commissaris van de Koning, Wim van de Donk, tijdens een Statendebat over de landbouw. - Foto: ANP
Commissaris van de Koning, Wim van de Donk, tijdens een Statendebat over de landbouw. - Foto: ANP

NFO praat met Farmers Defence Force

Fruittelers willen meer optrekken met andere sectoren om knellend overheidsbeleid te beïnvloeden. Dat volgt uit breed overleg met Farmers Defence Force (FDF).
Donderdag 24 oktober vond breed overleg plaats tussen land- en tuinbouwsectoren op initiatief van FDF. De FDF is een van de organisaties achter demonstraties tegen het stikstofbeleid voor de veehouderijsector. Bij het overleg van donderdag werd de intentie uitgesproken ‘samen op te trekken en samen de bedreigingen, uitdagingen en kansen te lijf te gaan’. Glastuinbouw Nederland was niet aanwezig, maar wel uitgenodigd.
NFO: volop in gesprek met overheid
De Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) nam wel deel en ziet kansen met andere sectoren op te trekken en zo nodig een steviger geluid te laten horen bij dossiers die knellend zijn, zegt NFO-voorzitter Gerard van den Anker. Of NFO daarmee activistischer wordt, is te vroeg om te zeggen. Van den Anker: “Ik weet niet wat de toekomst gaat brengen. We zijn volop in gesprek met de overheid over een aantal onderwerpen. Waar het echt spannend wordt, is bijvoorbeeld het gewasbeschermingsdossier. Daar werken we al samen met Glastuinbouw Nederland en andere tuinbouwteelten.”
Kunstmest in kringloop
Dossiers die collectief ook in dierlijke sectoren kunnen spelen zijn het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, kringlooplandbouw en invloed op internationale handelsakkoorden. “Bij de kringlooplandbouw bestaat de gedachte om van kunstmest af te stappen, maar de fruitteelt heeft echt meststoffen nodig. Ook in die discussie willen we met andere sectoren optrekken, maar ook in bijvoorbeeld de Wet Arbeidsmarkt in Balans. Het sentiment in de meeste sectoren is gelijk. De land- en tuinbouw heeft de wind tegen. We moeten kijken hoe we elkaar kunnen versterken”, aldus Van den Anker.

Eén reactie

  • koestal

    Ze zijn wel doodsbenauwd voor dierenactivisten die durven ze niet aan te pakken!

Of registreer je om te kunnen reageren.