Home

Nieuws 6 reactieslaatste update:31 okt 2019

Cumela: stap in de goede richting, maar we kunnen nog niks

De opstelling van het kabinet in de stikstof- en PFAS-problematiek is een stap in de goede richting, maar de sector kan nu nog steeds niks. Dat zegt directeur Janneke Wijnia van Cumela Nederland na de toespraken van ministers en staatssecretarissen bij de actie van de bouwsector op het Malieveld in Den Haag.

Als er geen oplossing komt voor de PFAS- en stikstofproblematiek vreest Cumela Nederland dat er zo’n 3.000 loon- en grondverzetbedrijven in de problemen komen. “Je ziet nu al dat portefeuilles opdrogen. Anders dan bij de boeren is de problematiek in de Cumela-sector acuter dan in de agrosector. Grondverzet staat nu al stil, terwijl de agrosector op slot dreigt te gaan”, zegt Wijnia.

Faillissementen als gevolg

Ze vreest dat als er geen versoepelingen komen dit tot faillissementen zal leiden. “Orderportefeuilles lopen nu al leeg. Daardoor zullen ondernemers materieel en personeel af moeten stoten en dreigt faillissement”, aldus Wijnia. 90% van de loonbedrijven combineren agrarisch loonwerk met grondverzet. “Ze worden dus dubbel getroffen door zowel PAS als PFAS.”

Cumela heeft om de onwerkbaarheid van de PFAS-norm kracht bij te zetten een paar zakken tuinaarde van een tuincentrum laten testen op PFAS. Daarin zat tussen de 0,5 en 0,7 microgram PFAS, terwijl de drempelwaarde voor grondverzet is ingesteld op 0,1 microgram per kilo drogestof. “Dit mag dus eigenlijk niet gebruikt worden, maar het is gewoon te koop voor de consument”, zei voorzitter Wim van Mourik van Cumela tijdens de actie.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Loon en grondverzet bedrijven in zeer zwaar weer door deze ondoordachte actie uit de Haagse Burelen. Kan het erger JA zeker meer dan een kwart mensen leven wachten op een huis en dan ontdekken dat de bouw en alles wat daar bij behoort door een politieke angst beslissing plat is gelegd en dus moet je nog langer wachten of het land verlaten. Wat is het excuus uit Den Haag, dit hadden we niet zien aankomen dat het zo erg zou worden. Is de vraag "Hebben we ten tijde van de verkeizngen zitten slapen en hebben we niet capabele mensen in het pluche gezet?

 • Henk.visscher

  tijd voor volksopstand

 • veldzicht

  Hoog tijd dat die milieu drammers eens een goeie draai om de oren krijgen.Het zijn net een stel verwende kleine kinderen die maar even hoeven te janken om niks en heel politiek Nederland staat al te bibberen.Het is gewoon veel te ver doorgeschoten en hoog tijd dat het weer een beetje normaal wordt.

 • Waarom is bij artikel '26 arrestaties ' de boel gesloten en alle reacties verwijderd,
  was er dan geen enkele reactie fatsoenlijk daar?

 • koestal

  De economie gaat door de bureaucratie kapot,Nederland op z,n slechtst.

 • koestal

  Als het nodig is komen we zo weer met 1000 tractors naar Den Haag,we overschrijden dan niet de 100 km per uur ,goed voor het milieu.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.