ANP-55527712_web

Boerenprotest

Lees in dit dossier al het nieuws, achtergronden en interviews rondom het boerenprotest.

Terug naar dossier
Home

Nieuws 8 reacties

Coalitie worstelt nog met stikstofaanpak

De vier coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben nog geen uitweg gevonden uit de stikstofimpasse. De coalitiepartijen zijn met elkaar in overleg om de verschillende standpunten te overbruggen. Het ziet er niet naar uit dat de partijen voor het debat donderdagavond met een gezamenlijk plan komen.

VVD-woordvoerder Mark Harbers markeerde zijn standpunt afgelopen weekeinde door te zeggen dat boeren wat hem betreft net zoveel vee mogen houden als ze zelf willen. Hij denkt dat met technische maatregelen en bedrijfsverplaatsingen een oplossing kan worden gevonden voor de stikstofproblematiek.

CDA ziet mogelijkheden om de belasting vanuit de veehouderij op natuurgebieden te verminderen door zogenoemde piekbelasters (‘vaak verouderde bedrijven’, aldus Kamerlid Geurts) uit de nabijheid van natuurgebieden te verwijderen.

D66 pleit al enkele weken voor een drastische krimp van de veestapel, waarbij de melkveehouderij nog enigszins wordt ontzien.

Deens model wellicht toe te passen in Nederland

CDA’er Jaco Geurts zegt dat de hoorzitting met juristen en stikstofdeskundigen geen juridische of praktische oplossingen hebben opgeleverd. Hij vindt het een goed idee om te zien of het Deense model, waar ook sprake is van relatief hoge ammoniakuitstoot, in Nederland kan worden toegepast. Bij het Deense model worden onder andere afstandscriteria rondom de boerderij toegepast om het effect van een bedrijf op een natuurgebied te bepalen. Het Deense model heeft niet de toets van de Europese rechter ondergaan, waardoor niet duidelijk is of dat ook daadwerkelijk houdbaar is.

Geurts zegt dat de ecologische onderbouwing van het beleid van essentieel belang is. Het gaat om de instandhouding van de Natura 2000-gebieden. Als er voldoende ecologische onderbouwing is dat die instandhouding verzekerd is, kan Nederland vergunningen verlenen.

Carla Dik-Faber zegt dat alle partijen op zoek zijn naar een oplossing met draagvlak. Volgens haar heeft ook de informatie tijdens de hoorzitting daaraan bijgedragen. “Wij steunen de brief van de minister en we zullen stap voor stap met elkaar verder moeten.”

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Wat is natuur? Is de aanwijzingsprocedure van Natura 2000 gebieden wel zuiver geweest? Vraag blijft bovendien nog steeds onbeantwoord wat de NOx doet. Daar praat men nauwelijks over. Dan nog zal het maken van keuzes aan de orde zijn. Heb van een bekende van me gehoord dat de Omgevingsdiensten (milieuverlening/handhaving) met angst en beven de huidige situatie en wat er komen gaat met op handen zijnde regelgeving m.b.t. leefmilieu zitten af te wachten. Is volgens hen totale chaos. En financieel kan niemand begroten wat het Nederland gaat kosten, maar het gaat een flink gat in onze economie schieten. Daar zit dus niemand op te wachten, maar de politiek heeft het door uitstellen van beleid en rammelende (nood-) wetten geheel aan zichzelf te wijten. Provincies moeten zich niet laten verleiden tot het oplossen van deze problemen. Den Haag (Rutte 1tm3 en Balkenende1t/m4) is volledig verantwoordelijk voor deze wantoestanden. Boeren fungeren als indicator in deze. Als de boeren tot twee keer toe zo massaal gehoor geven aan een oproep tot protest dan smeult er vuur in je samenleving.

 • Ruudie

  Er staat vandaag een aardig artikel in Trouw over de geschiedenis van de stikstofproblematiek. Degenen die er toentertijd verantwoordelijk voor waren (inclusief Bleker), geven nu niet thuis. In een notendop: dit hebben we allemaal al eerder meegemaakt. Alleen door een list te verzinnen werd de Pas wetgeving. Alle waarschuwingen werden in de wind geslagen want dat is immers politiek. Alle politieke partijen waren voor, behalve de Partij voor de Dieren. Daarop gingen boeren weer uitgebreid investeren terwijl de Henk Blekers van de politiek allang wisten dat het fout af zou lopen. Politiek gaat niet om visie maar om achterbannen tevreden stellen, ten koste van anderen. Laat die vrijwillige bedrijfsverkopen maar achterwege. Zachte heelmeesters hebben inmiddels stinkende wonden gemaakt, er zal door een volgend kabinet hard worden ingegrepen. Nu zijn er schijtlijsters aan het bewind, die willen alleen maar hun eigen carrière veilig stellen.

 • Kringloopboer

  Ik sta achter de protesten maar heb zo mijn bedenkingen als ik lees wie het allemaal betaald en geregeld hebben achter de schermen .
  het Agro industrieel complex .en lto
  Ze zullen wel weer aan tafel zitten als de regels rondom N worden opgesteld door LNV
  Het zal dus wel weer ten gunste zijn van de intensieve bedrijven uitpakken
  Grondgebonden bedrijven die nog ruimte genoeg hebben zullen dus het grootste deel van het probleem op moeten lossen of ruimte in moeten leveren

 • farmerbn

  Rutte gaat zometeen naar Brussel en moet het daar gewoon even regelen. Elk land heeft zo nu en dan een probleem en dat moet je dan oplossen door geven en nemen. Maar als je bv Polen wegzet als slechte democratie, krijg je niks van Polen. Nederland moet andere landen niet steeds de maat nemen. Elk land heeft wat en wil dat oplossen. In Brussel kun je alles krijgen maar niet als je andere landen ( die jou de' oplossing moeten gunnen) op de tenen gaat staan.

 • Alco

  Hebben we nog steeds niet door dat de anonaturia's steeds meer grond willen vergaren door stikstof rechten op te laten kopen voor verkeer, bouw e.d.

 • J.G.M. RIJPKEMA

  Kijk vandaag naar commentaar van Paul Jansen van de Telegraaf deze geeft aan dat er een reductie vanuitstoot van 70 procent heeft plaatsgevonden Dit is een geweldige prestatie van de landbouw wat voor waardering krijgt de boer nog b.v. uitstoot schadelijke stoffen van hoogovens wordt door de vingers gezien omdat er 9000 mensen werken inde landbouw en verwerkende sector werken veel meer mensen en produceren voedsel van topkwaliteit die onder steng toezicht word geproduceerd.

 • nvanrooij1

  @ rijpkema
  Inderdaad een zeer realistisch verhaal van Paul Janssen. De Telegraaf heeft trouwens regelmatig realistische verhalen en gaan niet mee in de hype van de linkse media.

 • koestal

  Het gaat hier [Drenthe ]hardstikke goed met de natuur,alleen de boswachters klagen en overdrijven.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.