Home

Nieuws 7 reacties

Coalitie: snel duidelijkheid over stikstofbeleid

Naar verwachting biedt het kabinet volgende week of uiterlijk over 2 weken meer duidelijkheid over nieuwe inhoudelijke maatregelen in het stikstofbeleid.

Dat blijkt tijdens een debatverzoek van PVV-fractievoorzitter Geert Wilders. Hij wil een debat met premier Mark Rutte over de stikstofimpasse. “Hij duikt weg en laat het over aan een minister en staatssecretaris die er helemaal niet toe in staat zijn om dat te doen”, vindt Wilders.

Stikstofruimte vinden

Het kabinet praat vrijdag (1 november) over verschillende opties om snel stikstofruimte te vinden voor de woningbouw. Daarbij hoort ook de toepassing van voeradditieven, die zorgen dat pluimvee, varkens of runderen meer stikstof vasthouden en minder uitstoten.

Enzymen van DSM

Het bedrijf DSM heeft verschillende enzymen onder de aandacht gebracht die in pluimvee- varkens en rundervoer het stikstofverlies kunnen beperken.

Een andere optie is de verlaging van de maximumsnelheid. De opties zijn nog niet in een stadium van besluitvorming. De effectiviteit van verschillende opties worden nog doorberekend

Kabinet moet brief sturen

Eerdere debataanvragen over het stikstofdossier werden geblokkeerd door de coalitiepartijen. Nu stemmen VVD, CDA, D66 en CU wel in met een debat, onder voorwaarde dat het kabinet een brief heeft gestuurd met nadere inhoudelijke maatregelen. VVD-woordvoerder Mark Harbers verwacht deze brief volgende week of de week daarna. Daarmee geeft hij aan dat de coalitie er op relatief korte termijn uit denkt te komen.
PVV en SGP willen het kabinet een ultimatum stellen, dat de maatregelen ook echt uiterlijk over twee weken bekend worden gemaakt.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier

Laatste reacties

 • Soms

  Straks verplicht chemische rommel van DSM aan je dieren voeren? Geen denken aan. Beter politici verplichten om bananen te eten. Goed voor de hersenen. Worden ze misschien wat verstandiger van.

 • jahm.smulders1

  Er is geen stikstof probleem als regelgeving wordt terug gedraaid inclusief een aantal Natura 2000 flauwekul. Dat is een simpele oplossing.
  Laten we eerst maar eens goed gaan meten en onderscheid maken tussen NOx en ammoniak. Extra grasgroei door ammoniak geeft andere vegetatie maar leidt niet tot een milieu probleem.

 • Kelholt

  Lees dit artikel nog maar even:
  <>

 • Stikstofbeleid en klimaatagenda onderdeel van agenda 21 <>

 • porky power

  Gelukkig is carola vorige week nog lekker op vakantie geweest dus zoveel haast hebben ze nog niet in den Haag
  Beetje vreemd dat nu ineens DSM met een oplossing komt
  Waar stonden die letters ook al weer voor

 • koestal

  Carola kan rustig op vakantie gaan ,haar ministerie wordt wel bemand door juristen en milieufreaks ,geen enkele ambtenaar met boerenverstand zit daar. Er staat ons nog wat te wachten

 • koestal

  Dit kabinet laat de boeren vallen als een baksteen,belooft wel 500 miljoen ,waar geen boer op gevraagd heeft.Ze geven het wel zo aan leraren,maar de boer moet er z,n bedrijf voor in leveren.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.